EkonomiİKİ BİN GENCE İŞ ‘GARANTİ’

İKİ BİN GENCE İŞ ‘GARANTİ’

03.01.2011 - 02:01 | Son Güncellenme:

2011’in ilk müjdesi Türkiye’nin üçüncü büyük grubu Doğuş Holding’ten geldi. Grubun CEO’su Hüsnü Akhan, iki bin genci işe alacaklarını Milliyet’e açıkladı. Koyu Beşiktaşlı Akhan, Fenerbahçeli patronu Ferit Şahenk’le Garanti Bankası’nın hisse satışlarına dair toplantılarda bile ‘futbol atışması’ yaptıklarını söylüyor

İKİ BİN GENCE İŞ ‘GARANTİ’

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ferit Şahenk’in yürüttüğü Doğuş Holding, 2010’u yüzde 20 büyüme ile geride bıraktı. Bölgesel lider olma vizyonuyla hareket eden grup, finans, otomotiv, inşaat, medya, turizm, gayrimenkul ve enerji alanlarında faaliyet gösteriyor. 2011’de 750 milyon dolarlık yeni iş hacmine ulaşmayı hedefleyen Doğuş, yeni yılda iki bin genci işe alacak. Ferit Şahenk’in nasıl bir Fenerbahçe aşığı olduğunu bilmeyen yok. Hüsnü Akhan’ın Beşiktaş’a sevdalı olduğunu öğrenince, “Ezeli rekabet toplantılarınıza yansıyor mu?” diye sordum. “Yansımaz mı? Her maçtan sonra mesajlaşıyoruz” dedi. Son olarak Garanti Bankası hisselerinin yüzde 24.89’unu alan İspanya’nın en büyük ikinci bankası BBVA ortaklığıyla uluslararası alanda da adını duyuran grubun CEO’su Hüsnü Akhan’la konuştuk.
Doğuş, 2010’u nasıl tamamladı?
Çok başarılı. Toplam aktiflerimiz 2010’u konsolide bazda 47.5 milyar TL olarak kapatacak. Toplam ciromuz yaklaşık 8.2 milyar TL, net kârımız da 1 milyar TL civarında olacak. 2010’da Doğuş şirketlerinin ödediği vergi, Türkiye’nin toplam vergi gelirleri içinde yüzde 2’lik bir paya sahiptir.
Türkiye’nin büyük holdingleri arasında nerede duruyorsunuz?
Koç ve Sabancı’dan sonra üçüncü büyük grubuz. 28 bin çalışanımız var. Bunun 17 bini finans, 11 bini ise finans dışı şirketlerimizde çalışıyor. 2011 için bütçesel hedeflerimizi koyarken toplam aktiflerde yine konsolide bazda 50 milyar TL’nin üstüne çıkacağımızı düşünüyorum. Total ciromuz 10 milyar TL, net kar rakamımız ise 1.2 milyar TL’lere ulaşacak. Yeni yılda 2 bin çalışan daha işe alacağız.
Yatırım ajandanızda neler var?
2011’de 750 milyon dolar civarında yeni yatırım gerçekleştireceğiz. Garanti, 863’e ulaşan şube sayısını 2011’de 920’ye çıkartacak. Yüzde 34’üne ortak olduğumuz, 513 MW kurulu güce sahip Boyabat Santralı 2012 sonunda, 120 MW gücündeki Aslancık Hidroelektrik Santrali ise 2013’te tamamlanacak. 322 MW gücündeki Artvin Barajı için de lisans aldık. Enerjide, toplam 2 milyar 250 milyon dolar yatırım yapacağız.
İstanbul’a marina yapmak istiyordunuz? İspark kendisi işletmek istiyor...
2010’da Turgutreis ve Didim’de kurduğumuz D-Marin’lere 110 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. D-Marin Dalaman’a başlıyoruz. Port Göcek Marina’yı da devraldık. Belediye Boğaz’da irili ufaklı 11 marina yapmak istediğini açıkladı. Sözkonusu marinalarda hem yatırımcı hem işletmeci olmaya çok sıcak bakarız.
Bir CEO en çok neyin hasretini çeker?
Zaman! 6.30’da uyanırım en geç. Hafta sonu dahil. Gazetelere arabada bakıyorum. Özel hayat için de, iş hayatı için de zaman yetmiyor. Spora zaman yaratmaya çalışıyorum. Biliyorsunuz geçen yıl D-Gym’i açtık. Haftada dört gün oraya gidiyorum. Hocalar eşliğinde direnç, kardiyo egzersizi yapıyorum. Haftada bir de yüzüyorum.
İşten çıkıp grubun spor merkezine gidince patronla karşılaşma riski de var. Bu belki yine iş konuşmak demek...
Nereden baktığınıza bağlı; aksine iyi de oluyor. D-Gym’den önce gittiğimiz spa merkezlerine de Ferit Bey ve üst yönetimden arkadaşlarla gidiyorduk zaten. Günün akışında zamansızlık sadece benim için değil, onlar için de geçerli. Dolayısıyla biraz günü toparlama, patrona iletmek gereken konular açısından da verimli oluyor. Kardiyo yaparken iş konuşuyoruz. Konuşmamak mümkün değil. Hani, “İşi ofiste bırakın” denir ya, buna inanmıyorum, bu işi olmayanların fantezisi.
Resim topluyormuşsunuz, alırken nelere bakarsınız?
Klasik resim alıyorum. 1914 -1970 ‘Çallı dönemi’ dediğimiz döneme ait resimleri alıyorum. Ressama, etkilendiği akımlara bakıyorum. Çağdaş almıyorum, ama çağdaş resimler çok daha fazla ilgi görüyor şimdilerde.
Çallı’nın hangi resimleri var sizde?
Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii’ni resmettiği bol figürlü bir eseri var. Bir de ‘Tophane Çeşmesi’ eseri var.
Mihrimah Sultan nerede duruyor?
Evimin salonunda. İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Şevket Dağ, Halil Paşa, Sami Yetik, Hikmet Onat gibi imzalar salonda durur.

Haberin Devamı

İKİ BİN GENCE İŞ ‘GARANTİ’

İKİ BİN GENCE İŞ ‘GARANTİ’


5 dakikalığına CEO oldum
“Koca koca patronlar kararları nasıl alır, işler nasıl yürür?” öğrenmek için Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan’ın kapısını çaldım. CEO’luk makamını o kadar irdeledim ki Hüsnü Bey, “Gözünüz var galiba” deyiverdi. Sonra da beni kendi koltuğuna oturttu. Sayesinde beş dakikalığına CEO oldum.

“Ferit Şahenk patron ama bir oyu var!”
Patron ve CEO arasındaki ilişki nasıldır? Karar alırken zaman zaman sert tartışmalar da olur mu, yoksa makamınız daha çok ‘uygulama’ mevki midir?
Bazen uzun tartışmalar olur. Ferit Bey’in başkanlık ettiği yönetim kurulu, 12 üyeden oluşur. Kararlar enine boyuna tartışılır. Ferit Bey ana hissedar olmasına rağmen profesyonel yönetici gibi çalışır. Üst düzey yöneticilerle ilgili algımız neyse, Ferit Bey’i de öyle algılarız. Sadece bizim hissetmemiz önemli değil, kendisi de sürekli öyle hissettirir. Hiçbir zaman eski dönem yöneticiler veya bazı gruplarda olduğu gibi ‘dediğim dedik’ anlayışı olmamıştır.
Ferit Bey’in istediği ama çıkaramadığı kararlar oldu mu?
Tabii ki. Ben dahil, bir üst düzey yöneticimizin oyu neyse, Ferit Bey’in oyu da odur. Herkesin bir oyu vardır. Herkes karar sürecinin eşit parçasıdır.
CEO’lar dışarıdan göründüğü kadar para kazanıyor mu?
Dışarıdan nasıl görünüyor, bilmiyorum.
Çok havalı! CEO’luk gücün simgesi, afili bir iş. Siz hissetmiyor musunuz?
Hissetmez olur muyum? Havalı gerçekten. Artık alıştım ama, beşinci yılım.

Maçlardan sonra SMS atarız
Yönetim kurulu çok ciddi bir ortam mıdır? Futbol konuşmaz mısınız mesela?
Konuşmaz olur muyuz? Ferit Bey koyu Fenerbahçeli. Ben fanatik Beşiktaşlıyım, kongre üyesiyim. Yönetim kurulunda ağırlık Fenerbahçe’de. Garanti Bankası’nın ortaklık sürecindeki toplantılarda bile aralarda atıştığımız olmuştur. Maçlardan sonra sonuca göre iğneleyici mesajlar atarız birbirimize. Kaçınılmaz olarak her düzeye (!) tebriklerimizi iletiriz her zaman.
Nasıl SMS’ler bunlar? Sizin takımınızın durumu pek parlak değil bu yıl malum?
Sormayın, bu sezon Beşiktaş ve Galatasaray, sezonun başında şampiyonluğunu ilan etmişti. Ama ligin ilk yarısı bitti, 12 puan gerideyiz Trabzon’dan. Biz hiç olmazsa Avrupa’da varız. Aclan Acar Galatasaraylı, Cem Aydın da. En zor durumda olanlar onlar! Ama “Biz bu yollardan geçmiştik” diyorlar. Ben de, “Osmanlı’nın şanlı tarihiyle övünmenin çok fazla anlamı yok, bugüne bakalım” diyorum onlara.
Ferit Bey’e nasıl takılıyorsunuz?
Çok fazla takılamıyoruz! Çünkü bizden 4 - 5 puan öndeler. Bu sezon üç takımın da işi zor. Galatasaray zaten havlu atmış durumda. Beşiktaş’ın da bence toparlaması biraz zor. Bu yıl şampiyonluk yarışı Trabzon ile Fener arasında olacak gibi.
Fener kaybettiğinde patrona nasıl mesajlar atıyorsunuz?
“Geçmiş olsun” diyoruz en azından. En son Beşiktaş’ın Galatasaray’ı 1-0 yendiği maçtan sonra Aclan Acar’a, “Geçmiş olsun”; Ferit Bey’e de, “Beşiktaş’ın galibiyeti sadece bize değil, size de yarar” diye mesaj attım. Seviyoruz futbolu biz.