20.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Dünya Taşlardan-İstanbul
Güzelleşmek adına kullanılan makyaj malzemelerinin, dünyanın öbür ucunda yaşayan küçücük çocukların hayatlarını etkilediğini biliyor muydunuz? Makyaj ürünleri, güneş ve vücut losyonlarının içeriğinde kullanılan doğal bir maden olan ‘mika’, yoksul nüfusun yoğun olduğu Hindistan’dan çıkarılıyor. Hindistan’da bu işleri en küçüğü 3 yaşında olan çocuk işçiler yapıyor. Yaşıtlarının aksine ellerine kitap değmemiş çocuklar, ailelerine destek olmaları için zor şartlar altında çalıştırılıyor.
20 bin çocuk çalışıyor
Hindistan’da bir yılda 20 binden fazla çocuk, yasadışı yollarla maden çıkarma ve toplama işinde görev almaya zorlanıyor. Haftada 5-6 gün çalışan çocuklar günde en az 8 saatlerini tehlikeli koşullar altında geçiriyor. Küçük yaşlarına rağmen dünyanın en riskli işlerinden birini yapan çocukların günlük kazancı 70 kuruşu (0.20$) geçmiyor. Keskin ve ağır aletlerle çalışan çocuk işçiler her gün birbirinden zararlı kimyasalları teneffüs ediyor. Ciddi sonuçları olan yaralanmalarla karşı karşıya olan çocuklardan bazıları günde 15 kilo ağırlığındaki yükleri çeşitli bölgelere taşımakla da görevlendiriliyor. Bölge halkı duruma o kadar alışmış ki mika madenini toplama ve çıkarma işi nesiller boyu süren bir gelenek haline gelmiş. Mika madeni kozmetik sektörü dışında saç bakım, inşaat, çatı, donanım, ev aletleri, el sanatları, havacılık, otomotiv ve petrol sanayilerinde de kullanılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre, çocuk işçiler en çok kozmetik sektöründe görev alıyor.
Ünlü markalar da kullanıyor
Dünya çapında işçi ve doğal kaynakların sömürülmesine odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olan DanWatch, bazı ünlü markaların mika kaynaklarına çocuk işçilerin çalıştığı madenlerden ulaştığını ortaya koyan bir rapor hazırladı. DanWatch’un Jharkhand ve Bihar eyaletlerinde yürüttüğü saha araştırmasına göre, ünlü firmalar Almanya merkezli ilaç firması ‘Merck’ aracılığıyla mika madenine ulaşıyor. Merck ile çalışan markalar arasında Fransa merkezli dünyanın en büyük kozmetik şirketi Loreal de bulunuyor. Ancak ‘Merck’ firması, mika madenlerine yasal yollarla ulaştığını iddia etse de DanWatch’ın raporuna göre, bu yargıya kesin olarak ulaşmak mümkün değil.
Güvenli köyler kuruluyor
İşgücü maliyetini en aza indirmek için tercih edilen çocuk işçiler sömürüye uğrarken, Hindistan merkezli ‘Made in a Free World’ (Özgür Dünyada Üretildi) örgütü, çocuk işçilere hayır demek için hummalı bir çalışma yürütüyor. Örgütün, çocukların madenler yerine okula gitmesi gerektiğini vurgulayan kampanyasına dünya çapında bağış yağıyor. Made in a Free World Sözcüsü Kyle Buetzow, Miliyet’e yaptığı açıklamada, kaçak ve yasadışı yollarla cüzzi rakamlara çalışan çocukların hayatlarını kurtarmak için umut olan kampanyada şu ana kadar 60 bin dolar para toplandığını aktardı. Şimdilik yaklaşık 1200 çocuğu kurtarmaya yetecek bir paraya sahip olduklarını ifade eden Buetzow, bu paranın artırılarak daha çok çocuk için korunaklı köyler kurulmasını hedeflediklerini belirtti. Kurulması planlanan köylerde, çocuklara sağlanan eğitmenlerin yanısıra evrensel çocuk haklarının geliştirilmesi için de birçok uzman görev yapacak. Hindistan hükümetinden hiçbir destek almayan kuruluş, vakıflar ve bireysel bağışçılar sayesinde ayakta duruyor.
Örgüt, aynı zamanda firmalara oluşabilecek riskleri anlatmayı da kendine görev bellemiş. ‘Made in a Free World’, birçok ünlü firmanın bu yollarla madenlere ulaştığına dikkat çekse de ‘hainlerin değil kahramanların’ konuşulması gerektiğini vurguluyarak firma ismi vermekten kaçınıyor.