Gündem Zonguldak’ta batan gemiden son mesaj: Hakkınızı helal edin

Zonguldak’ta batan gemiden son mesaj: Hakkınızı helal edin

22.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Zonguldak’ta batan Kafkametler isimli geminin yeri tespit edilirken kayıp 11 mürettebatı arama çalışmaları dün de sürdü. Geminin telsizcisi Mustafa Nacar’ın olay anında ailesine mesaj atarak “helallik” istediği ortaya çıktı.

Zonguldak’ta batan gemiden son mesaj: Hakkınızı helal edin

Zonguldak’ta fırtına nedeniyle pazar günü Karadeniz Ereğli Limanı önlerine demirleyen gemi iddiaya göre olumsuz hava koşulları nedeniyle sürüklendi. Bu sırada demirlemek isteyen gemi, askeri mendireğe çarparak battı. Gemide bulunan 12 personelden birinin cansız bedeni kıyıya vururken, fırtınanın durulması ile birlikte arama çalışmalarına başlandı.

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada üçüncü gün bir helikopter, bir uçak, altı bot, iki Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi ve 74 personelle arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtildi. Dün batan geminin bazı parçalarına ulaşıldı. 

Ümitsiz bekleyiş

Arama çalışmalarını kayıpların yakınları da sahilden takip ediyor. Gemide telsizci olarak görev yapan Mustafa Nacar’ın kardeşi Ahmet Nacar, ağabeyinin babasına “Hakkınızı helal edin. Gemi oturdu, batıyoruz” yazılı mesaj gönderdiğini söyledi. Mesajın ardından defalarca aramalarına rağmen ağabeyine ulaşamadıklarını anlatan Nacar, “Şu an elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz” dedi.

Gemide yağcı olarak çalışan Ömer Hebip’in (42) dayısı Soner Bebek de “Hayırlı haberleri bekliyoruz ama pek ümidimiz yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gemi 25 metre derinlikte bulundu

AFAD Başkanı Okay Memiş, geminin konumunu tespit edildiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Gemi tahmin ettiğimiz yerde, limanın uç tarafında, derinliği yaklaşık 25 metre olan bir noktada bulundu. Askeri bölge olduğu için gösteremiyoruz ancak tonlarca ağırlıktaki kaya parçalarını 9-10 metre yüksekliğindeki dalgalar paramparça etmiş. O bölge de yıkıma uğramış. Ülkemizde görmeye alışık olmadığımız ‘tornado’ denilen aşırı bir rüzgar olarak tanımlayabileceğimiz bir doğa olayıyla karşı karşıya kaldık.”

20 yıl önce kurtulmuş

Gemide aşçı olarak çalışan ve cesedi bulunan Metin Usta’nın (61) cenazesi memleketi Giresun’da toprağa verildi. Metin Usta’nın kardeşi Aydın Usta, ağabeyinin yaklaşık 20 yıl önce Çanakkale Boğazı’ndaki bir gemi kazasından sağ olarak kurtulduğunu anlattı. Usta “O kazadan tek kardeşim kurtulmuştu. Uzun süre hafızasını kaybetti. Her gemiye gidişinde ‘Son seferim’ diyerek evden ayrılırdı” dedi.