Gündem Z kuşağı elinde zanaat istiyor

Z kuşağı elinde zanaat istiyor

21.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Z kuşağının işe yaramayan üniversite diplomaları almak yerine tesisatçı, elektrikçi, kaynakçı, marangoz olmak istediği ve özellikle inşaat sektörüne yöneldiği bildirildi.

Z kuşağı elinde zanaat istiyor

20. Yüzyıl anne – babaların çocuklarına uyguladığı “Üniversiteye git, diploman olsun” baskısıyla geçti. Ama 21. Yüzyıl’da dünya değişti. Üniversite diploması olan ancak elinden iş gelmeyenler artık bir baltaya sap olamıyor.

Haberin Devamı

Bu devirde iş bulma garantisi, zanaat sahibi olmaktan, ihtiyaç karşılayan ustalıktan geçiyor. Bu hem Türkiye hem Dünya için geçerli. İngiliz gazetesi “Guardian” da Z kuşağının üniversite yerine zanaat sahibi olmayı tercih ettiğini, bunun gerçekçi bir seçim olduğunu yazdı. Haberde Z kuşağı gençlerinin giderek daha fazla tesisatçı, elektrikçi, kaynakçı, marangoz olmak istediği ve mesleki eğitime yöneldiği belirtildi.

EKMEĞİNİN PEŞİNDE...

ABD’de ekonomi gazetesi Wall Street Journal’da yayımlanan Te-Ping Chen imzalı makalede de 2000 yılı sonrası doğan Z kuşağına mensup gençlerin giderek artan sayıda inşaat sektöründe çalışmak istediği bildirildi. Çünkü inşaat sektöründe eleman talep edilirken üniversite diplomasının geçerli olduğu bir branşta iş bulunamıyor.

Haberin Devamı

Te-Ping Chen yazısında, “4 yıllık üniversitelerin aksine mesleki eğitim programlarına kayıtlar artıyor. Mesleki eğitim veren kurumlara kayıtlar yüzde 16 artarak 2018’dan sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. İnşaat eğitimi gören öğrenci sayısı yüzde 23, araç bakım ve onarımı eğitimi alan öğrenci sayısı yüzde 7 arttı” dedi.

'İNŞAATA İLGİNİN NEDENİ TALEP'

Wall Street Journal’daki makalede Z kuşağı gençlerinin özellikle inşaat sektörüne yönelmesinin nedeni şöyle değerlendirildi: “Üniversite diplomasına yatırımın getirisinin azalmasına karşılık bir mesleki okulda iki yıllık bir kurs görmek hayata kısa sürede atılmayı sağlıyor. İnşaat sektöründe genç bir tesisatçıya, elektrikçiye, kaynakçıya, marangoza daima talep var. Ömür boyu iş garantisi söz konusu. İnşaat işi fiziksel olarak zor olsa da talep doğrultusunda kazanç ve ileride kendi işini kurma imkanı sağlıyor. İnşaat sektörü de eleman ihtiyacı için teknik okullarla temas kurup öğrencilere çıraklık, yazın çalışma gibi fırsatlar sunuyor. Mesleki eğitim, gençleri iş dünyasına daha kısa sürede ve daha ucuza hazırlıyor.”