Gündem ‘Yüksek yargıda hiyerarşi yok’

‘Yüksek yargıda hiyerarşi yok’

26.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

AYM Başkanı Kadir Özkaya, yüksek mahkemeler arasındaki gerilimle ilgili, “Anayasa’ya göre yasama, yürütme ve yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı gibi yüksek yargı organları arasında da böyle bir ilişki yoktur” dedi.

‘Yüksek yargıda hiyerarşi yok’

ANKARA Milliyet - Anayasa Mahkemesi’nin 62. Kuruluş Yıl Dönümü ve And İçme Töreni dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle gerçekleşti. Yeni seçilen AYM Başkanı Kadir Özkaya konuşmasının başında “Başkanlık görevimde, necip Türk milletinin bizlerden beklediği adaletin tecellisine, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerinin korunması gayesine hizmet etmek iradesiyle, bize emanet edilen bu bayrağı daha ileriye taşıyacağız” dedi. 

Haberin Devamı

‘En büyük reformdur’ 

Bireysel başvuru için “Türk yargı tarihinin en büyük reformlarından biri” değerlendirmesini yapan Özkaya, yaklaşık 12 yıllık süreçte Türkiye aleyhine AİHM’e yapılan başvuruların önemli ölçüde azaldığını ifade etti. Özkaya, “Mahkememize 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren bugüne kadar toplam 601 bin 726 bireysel başvuru yapılmış, bunların 499 bin 737’si (yüzde 83) sonuçlandırılmıştır. 2023 yılında çıkan işin gelen işi karşılama oranı yüzde 101 olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte bugün için önümüzde derdest hâlde 101 bin 983 bireysel başvuru bulunmaktadır” dedi. 

Özkaya, bireysel başvuruyla ilgili yeni düzenleme tartışmalarına değinirken, uygulamanın olduğu bazı ülkelerde de benzer tartışma ve tedbirlerin gündeme geldiğine işaret ederek, “Ülkemizde de sorun olarak görülen bazı durumlar için birtakım düzenlemeler düşünülebilir. Bununla birlikte bireysel başvuru yolunun, bugünkü işlevselliğiyle mutlak gerekliliği konusunda toplumumuzda ortak bir kanaat oluşmuştur” diye konuştu.  

Haberin Devamı

Gerilim açıklaması 

Özkaya, yüksek mahkemeler arasındaki gerilimle ilgili şunları söyledi: “Anayasa’ya göre yasama, yürütme ve yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı gibi yüksek yargı organları arasında da böyle bir ilişki yoktur. Anayasal organlar arasında iş birliği, düzen ve uyumun sağlanabilmesi için, bu organların insanlardan müteşekkil olması, insanın olduğu yerde her zaman için farklı yaklaşımların, farklı fikirlerin oluşabilmesinin ve ihtilaf doğabilmesinin muhtemel olması nedeniyle Anayasa ve kanunlara uygun hareket etmenin yanında, aralarında daima iyi bir iletişimin bulunmasına da ihtiyaç bulunmaktadır.” 

‘Yüksek yargıda hiyerarşi yok’

Törene Yargıtay Başkanı da katıldı

Buzlar eriyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un da hazır bulunduğu törene, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın katılımı da dikkat çekti. Akarca, eski başkan Zühtü Arslan’ın döneminde AYM’nin verdiği Can Atalay kararları sonrası iki yüksek yargı organı arasında yaşanan gerilim nedeniyle son dönemdeki törenlerde yer almamıştı. Törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise katılmadı.

Haberin Devamı

And içti, kisvesini giydi

Görev sürelerini doldurarak mahkemeden ayrılan eski başkan Zühtü Arslan ve üye Muammer Topal’a da teşekkür eden Özkaya, ardından mahkemenin yeni üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar’a and içmesinin ardından üyelik kisvesini giydirdi.