Gündem Yerli kara kutu AMİR-100C

Yerli kara kutu AMİR-100C

04.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk savunma sanayiinin önemli markalarından ASELSAN, yerli ve milli kara kutu AMİR - 100C’yi geliştirdi.

Yerli kara kutu AMİR-100C

Hava araçlarında bulunan kara kutu, kaza ve kırım gibi yaşanan olumsuzlukların aydınlatılmasında kritik önem taşıyor. Türkiye’de askeri ve sivil hava araçlarında kullanılan kara kutular, yurt dışından tedarik ediliyor. Bu nedenle kaza ve kırımların ardından verilerin okunması ve incelenmesi de yurt dışında yapılıyor. Askeri hava araçlarının uçuş verilerinin güvenliğini sağlamak ve sivil sektörün de ihtiyacını yerli imkanlarla karşılayabilmek için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ASELSAN tarafından kara kutu projesi başlatılmıştı.

Haberin Devamı

Tamamen milli olarak geliştirilen kara kutu, akredite test merkezleri tarafından sertifiye edildi. Yerli üretim kara kutunun; askeri ve sivil, helikopter, uçak ve insansız hava araçlarının tamamı için uygun olduğu belirtildi.

ASELSAN’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli kara kutu AMiR-100C, kaza/kırım sırasında meydana gelebilecek darbe, sıcaklık, sualtı basıncı gibi zorlu dış koşullar karşısında verilerin muhafaza edilmesini sağlıyor. Çarpışmaya Dayanıklı Uçuş Veri Kayıt Cihazına; video, ses ve uçuş verileri kaydediliyor” bilgisi yer aldı.