Gündem Taksim dayatmasını masum bulmuyoruz

Taksim dayatmasını masum bulmuyoruz

01.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

“Son günlerde muhalefet ve marjinal yapılar 1 Mayıs’ın bayram havasına gölge düşürmeye çalışıyor” diyen Erdoğan, “Taksim Meydanı’nın miting alanı olmadığı herkesin malumuyken bu tür dayatmaları masum bulmadığımızı ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

Taksim dayatmasını masum bulmuyoruz

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Külliye’de ‘13. Çalışma Meclisi Yemeği’nde konuştu. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

KAOS GÜNÜ ALGISI: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. 1977 senesinde yaşanan faciadan dolayı her 1 Mayıs uzun süre şiddetin ve kaosun olduğu bir gün olarak algılandı. 2008 yılında 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü, 2009 yılından itibaren de resmi tatil ilan ederek buna son verdik. Ayrıca 2010 yılında 32 yıl sonra Taksim’i kutlamalara açan yine biz olduk. Son günlerde muhalefet ve bazı marjinal yapılar, Taksim tartışmalarıyla 1 Mayıs’ın bayram havasına gölge düşürmeye çalışıyor. Sembolik törenler haricinde Taksim Meydanı’nın miting yeri olmadığı, mitinge uygun bir altyapıya sahip olmadığı herkesin malumuyken bu konudaki dayatmaları masum bulmadığımızı ifade etmek isterim. İstanbul’da gösteri, miting ve yürüyüş güzergahları bellidir. Geniş çaplı buluşmalar için her iki yakada da miting alanları mevcuttur. Gerekli izinler ve tedbirler alındığı sürece herkes mitingini, gösterisini, anma programını ve barışçıl protestosunu buralarda özgürce yapabilir. İstanbul’da kutlamalar için 40 ayrı yer ve güzergah belirlenmiştir. Müsaade edilenler dışında bir alanda yürüyüş ve miting düzenleme ısrarının iyi niyetli olmadığı açıktır. Günaşırı yaptıkları çağrılarla 1 Mayıs’ı propaganda aracına dönüştürmek isteyen terör örgütlerine istismar zemini sunulmamalıdır. Sendikalarımızı ve siyasi partilerimizi 1 Mayıs atmosferine zarar verecek adımlardan uzak durmaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

KENDİ SIKINTIMIZ KABUL ETTİK: İşçilerimizin her sıkıntısını kendi sıkıntımız, her kazanımını da kendi kazanımımız olarak telakki ettik. Net asgari ücreti 2024’te 17 bin 2 liraya yükselttik. İstihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi arttı. Sendikalı işçi sayısını 2,5 milyona yükselttik.

SESLERİ DAHİ ÇIKMADI: Geride bıraktığımız haftalarda milletçe iki büyük acı yaşadık. Beşiktaş’ta ruhsatı sıkıntılı bir gece kulübünde çıkan yangında 29 emekçi kardeşimiz hayatını kaybetti. İstanbul’un göbeğinde işlenen bu iş cinayeti karşısında işçinin hakkını savunduğunu iddia eden kuruluşların sesi dahi çıkmadı. İhmallerin adresi muhalefet belediyelerine çıkınca sözde emekçi örgütlerinin hepsi birden lal oldu. Aynı aymazlığa Antalya’da teleferik faciasında da şahit olduk. Biz skandallara vicdan penceresinden bakıyoruz.

Haberin Devamı

Özel ile görüşme AK Parti Genel Merkezi’nde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tarihi 2 Mayıs olarak belirlenen kritik buluşmasının yeri ve saati de dün netleşti. Erdoğan-Özel zirvesine AK Parti Genel Merkezi ev sahipliği yapacak. İki lider arasında bundan sonra diyalog kanallarının açık tutulması ve ülke meselelerinin doğrudan yüzyüze müzakeresi açısından önem taşıyan görüşme saat 16.00’da başlayacak. Siyaset kulislerinde randevunun AK Parti Genel Merkezi’ne verilmesi, Erdoğan’ın her ne kadar ilk tercihi olmasa da gerekirse Beştepe’ye de gideceğini açıklayan Özel’e hem jest, hem de Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra AK Parti Genel Başkanı şapkasını da taşıdığını vurgulaması olarak yorumlandı.