Gündem ‘Sadece maske sizi korumaya yetmez’

‘Sadece maske sizi korumaya yetmez’

07.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir ay öncesine göre 14 günlük koronavirüs vaka sayısı 16 katına, 14 günlük ölüm sayısı 7 katına çıkmış durumda. Uzmanlar uyarıyor: Herkes takmıyorsa sizin çift maske takmanız bile virüs bulaşmasını engelleyemez.

‘Sadece maske sizi korumaya yetmez’

Mert İnan -  Kovid-19 salgınında altıncı dalganın etkisi devam ederken, virüs neredeyse her evin kapısını çalmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, bir ay öncesine göre 14 günlük vaka sayısı 16 katına, 14 günlük ölüm sayısı 7 katına çıkmış durumda. Haftalık vaka sayısı yüzde 61 artarken, haftalık ölüm oranı da yüzde 64 arttı.

Haberin Devamı

Omicron’un alt varyantı olarak tanımlanan BA.4 ve BA.5 varyantlarının bulaşma hız ve riskinin de diğer varyantlardan çok daha yüksek düzeyde olduğunu belirten uzmanlar bizzat yaşadıkları örnekler üzerinden vatandaşları uyarmaya devam ediyorlar.

Toplu taşımada maske

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, kapalı ortamlarda maske takmayanlar nedeniyle tam aşılı ve maskeli kişilere bile virüs bulaştığını belirtirken, “Annem, uçak yolculuğunda ve havaalanındaki maskesizler nedeniyle 2.5 yıl sonra Kovid oldu. 4 doz aşılı ve çift maskeli olmasına rağmen virüsle tanıştı. Annem, aşılı olduğu için hastalığı hafif atlatmış durumda ancak risk gruplarını korumamız için kapalı alanlar ile toplu ve şehirlerarası taşımada mutlaka maske zorunluluğu getirilmeli. Aksi halde riskli gruplardaki virüs yayılım ve ölüm oranları artacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Bireysel tercihe bağlı korunma önlemlerinin hiçbir şekilde pandeminin önünü kesemeyeceğini altını çizen Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “İnsanların bireysel korunmaları belli bir noktaya kadar etkili oluyor. Halk sağlığı önlemleri olmadığı için çok daha bulaşıcı olan yeni varyantlar yayılmaya devam ediyor. Siz maskeli, karşınızdaki kişi maskesiz olduğunda, maskenin de koruyuculuğu azalıyor. Kapalı alanlar ile toplu ve şehirlerarası taşımada maske zorunluğunun getirilmesi için neyin beklendiğini anlamak çok güç. HES kontrolleri de çok önemli. Bugün bir otobüs veya trende yanınızdaki kişinin Kovid olup olmadığını bilmediğiniz gibi, bu kişiler maske de takmıyor, hatırlatma dozlarını da olmuyor. Şu an için kapalı kalabalık ortamlarda herkese çift maske takmasını öneririm. Test rakamları açıklanmıyor. Temaslılara test yapılmaması da büyük sorun. BA.4 VE ba.5 inanılmaz bulaşıcı bir virüs. Halk sağlığı tedbirleri uygulanmaz ve mevcut şekilde devam edersek, hastalığı geçirenlerin 2-3 ay sonra yeniden enfekte olma riskleri bile var” diye konuştu.

Risk grubundakilere de değinen Doç. Dr. Yavuz, “Eksik aşılı veya ciddi hastalığı olan, bağışıklığı düşük bireyler için çok ciddi riskler söz konusu.

Haberin Devamı

Avrupa’da 65 yaş üzeri vaka sayıları yüzde 32 artmış durumda. Bu artış ağır vaka yükünü de etkiliyor. Risk grupları hâlâ tehlikede. Müsterih olma zamanı değil önlem alma zaman”ifadelerini kullandı.

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan da, yeni varyantın bulaşma riski hakkında şu uyarıları sıraladı:

Risk oranı yüzde 99

“Bilim insanlarının önerdiği korunma yöntemlerinin sadece yüzde 25’i uygulansa bile pek çok kişi enfekte olmaktan kurtulacak. Kovid-19 kronik hastalar ve 65 yaş üzeri için ölümcül bir hastalık olduğu unutulmuş durumda. BA.4 ve BA.5’in inanılmaz kısa süre ve hızda bulaşıyor. Yakın mesafede korunmanın tek yolu maske. Ancak bir kişinin maskeli olması korunmak için yeterli değil. Bu nedenle kapalı alanlarda maske kısıtlaması gelmeden pandeminin sona ermesi mümkün değil. ‘Kovid-19’dan Korunmanın 100 Pratik Yolu’ başlıklı bilimsel çalışmamızda riskleri ortaya koyduk. Kovid-19 ile enfekte olmuş birinin kapalı ortamda, bir metre ve altındaki mesafede bulaştırma riski yüzde 99. Unutulmasın ki, Kovid-19 kronik hastalar ve 65 yaş üzeri için ölümcül bir hastalık.”

Haberin Devamı

‘Risklilerin ‘Molnupiravir’ kullanması yeterli’

KLİMİK Başkan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kovid-19 viral bir hastalık, boğaz ağrısı, nezle, öksürük, hepsini virüs yapıyor. Bakterilere etkili antibiyotikler, ek bir bakteriyel enfeksiyon gösterilmedikçe, (yüzde 97 gösterilmez) kullanılmaz. Bu hastalık için risk grubunda olanların Molnupiravir (covinavir) kullanması yeterli” uyarısında bulundu.

Vaka sayısı 400 bine çıktı

Sağlık Bakanlığı, haftalık koronavirüs tablosunu yayınladı. 11 günü kapsayan verilere göre; 25 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında 406 bin 322 vaka kayıtlara geçti. 337 kişi yaşamını yitirdi, 387 bin 653 kişi ise iyileşti. Türkiye’deki toplam vaka sayısı 16 milyon 295 bin 817’ye, toplam vefat sayısı ise 99 bin 678’e ulaştı. 18-24 Temmuz arasındaki dönemde ise haftalık vaka sayısı 365 bin 424, vefat sayısı 157 ve iyileşen sayısı 265 bin 962 kişi olarak açıklanmıştı. ANKARA Milliyet