Gündem ‘Malzeme değil yapımı önemli’

‘Malzeme değil yapımı önemli’

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

15 ilde faaliyet gösteren Aşçı Çırağı Eğitimi 5 bin genci meslek sahibi yapacak. Kursiyerlere deneyimlerini anlatmak için Türkiye’ye gelen Kolombiyalı şef Charlie Otero, “Mutfağın iyileştirici gücüne inanıyorum. Yemeğin neden yapıldığı değil nasıl yaptığınız önemli” dedi.

‘Malzeme değil yapımı önemli’

İSMAİL ŞAHİN - Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ortaklığında yürütülen Aşçı Çırağı Eğitimi’ne katılan Kolombiyalı şef Charlie Otero Türkiye’ye geldi. Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı’nın (SES) bir parçası olan Aşçı Çırağı Eğitimi için Bağcılar’daki Gastronometro’da dün bir basın toplantısı düzenlendi. WFP Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Nils Grede, programın 15 şehirde sürdüğünü ve sadece aşçılık değil, barista, kat hizmetleri, pastacılık, pizza şefliği gibi 10 farklı meslek dallarında da eğitimler verdiklerine dikkat çekti. Bu program boyunca 5 bin katılımcıya ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizen Grede, “Buradaki asıl amacımız meslek öğretmek ve eğitim alanların yardıma ihtiyacı olmadan kendilerini ve ailelerini geçindirebilmelerini sağlamak” dedi.

Haberin Devamı

‘Sihirli değnek yok’

Artan gıda fiyatları, küresel ısınma ve buna bağlı kuraklık ilgili de Milliyet’e açıklamalarda bulunan Grede, “80 ülkede faaliyet gösteriyoruz, ancak ellimizde sihirli bir değnek yok. Dünyada 5.5 milyar çalışabilecek yaşta insan var ve bu insanların yarından çoğu gıda üretimi ile geçimini sağlıyor. Gıda krizi fiyatlar artarak devam edecek, bunu engelleyebilmek için üretim alışkanlıklarımızı değiştirmeli daha az suya ihtiyaç duyan gıdalar üretmeli ve en önemli de tüketimi azaltmalıyız. Türkiye için de aynı durum söz konusu” dedi. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Temsilcisi Şehnaz Çivici de “SES Programı kapsamında 15 ilimizde, MEB’e bağlı okullarda 3 aylık eğitimler düzenliyoruz. Kursiyerlerimiz teorik eğitimlerin ardından iş başı eğitimlerini gerçekleştiriyor. Sonrasında ise sektörde istihdam edinmeleri için el birliğiyle destek veriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lezzet sırrı

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından 2019’da İspanya ve Latin Amerika Gastronomi Elçisi seçilen Otero, yemeğin insanları bir araya getirdiğine dikkat çekerek Türkiye’ye gelmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi. Türk mutfağıyla Kolombiya mutfağını bir araya getirdiklerini ve öğrencilerin de bu iki zengin kültürden faydalanmalarını sağlamak istediğini belirten Kolombiyalı şef, “Mutfağın iyileştirici bir gücü olduğuna inanıyorum. Geçtiğimiz yıl kanser hastalığına yakalandığımı öğrendikten sonra sadece kendi hayatımı değil, diğer insanların da hayatını değiştirmeye kendimi adadım” dedi. Gıda krizine de değinen Otero, yemeğin hangi malzeme ile yapıldığı değil yapım şeklinin önemli olduğuna işaret ederken, “Bir yemeği lezzetli kılan doğru yapım tekniğini bulmaktır” dedi. Şef Otero, Türk mutfağında en sevdiği yemeğin ise menemen olduğunu kaydetti.

‘Malzeme değil yapımı önemli’

Kolombiyalı şef Charlie Otero ve WFP Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Nils Grede Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Hapishanede restoran fikri

Kolombiya’da kadınlar hapishanesinde açtığı restoran hakkında da konuşan Otero, bu projenin Türkiye dahil bütün dünya genelinde uygulanabileceğine dikkat çekti. Açlık, yoksulluk, yetersiz beslenme, eşitsizlik, gıda israfı ve işsizlik gibi hem küresel hem de toplumsal sorunları odağına alan sosyal gastronomi konusunda da etkin bir isim olan Otero; İzmir, Ankara ve Hatay’da da ziyaretlerde bulunarak SES programlarının uygulandığı oteller, halk eğitim merkezleri ve okullarda gerçekleşecek olan çalışmaları da ziyaret edecek.