Gündem Kobani davasında karar! Sanıklara ceza yağdı

Kobani davasında karar! Sanıklara ceza yağdı

17.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kobani’deki çatışmalar sebebiyle 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde Türkiye’de düzenlenen protestolar sonrasında, ‘terör faaliyetiyle devletin birliğine ve bütünlüğünü bozma’ suçlamasıyla 2016’da tutuklanan ve 2021’den bu yana da yargılanan HDP’li siyasetçiler için karar çıktı.

Kobani davasında karar Sanıklara ceza yağdı

HANDE ATILGAN/ANKARA- 108 sanıklı Kobani Davası’nın, Sincan Cezaevi’ndeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 83. duruşmasında, 72 firari sanığın dosyası ayrılarak 18’i tutuklu 36 sanık hakkında karar verildi. Oybirliğiyle alınan kararlar şöyle:

Haberin Devamı

*Figen Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay; Nazmi Gür, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Zeynep Karaman ile tutuksuz Zeki Çelik’e toplam 22 yıl 6’şar ay; Bülent Parmaksız, Cihan Erdal, İsmail Şengül ve Dilek Yağlı’ya toplam 20 yıl 6 ay; Günay Kubilay’a toplam 20 yıl 4 ay; Ali Ürküt’e toplam 17 yıl 1 ay; Zeynep Ölbeci’ye toplam 12 yıl 9 ay; Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’e 10 yıl; Emine Ayna’ya 10 yıl; Menzir Çakar’a ve Aynur Aşan’a 9 yıl hapis cezası verildi.

12 sanık beraat etti

*TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, eski vekiller Altan Tan ve Ayhan Bilgen ile cezaevinde demans hastalığına yakalanan Aysel Tuğluk, Can Memiş, Bircan Yorulmaz, İbrahim Binici, Berfin Özgü Köse, Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, ve Sibel Akdeniz beraat etti.

Haberin Devamı

6 sanık tahliye edildi

* Tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliye edilen hükümlülerin örgüt üyeliği ve bazı diğer suçlardan aldıkları toplam cezalar; Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel 12 yıl, Ayla Akat Ata 9 yıl 9 ay, Mesut Bağcık, Meryem Adıbelli ve Ayşe Yağcı da 9 yıl hapis cezası şeklinde sıralandı.

* 36 sanık hakkında, Kobani olayları sırasında, Yasin Börü’nün arasında bulunduğu 6 kişinin ölümü ve diğer yaralanmalara ilişkin suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraat kararı verildi.

*Duruşmada diğer sanıkların aksine kimlik bildirimi yapan Ali İrküt dışında hiçbir sanığa iyi hal indirimi uygulanmadı. Kanser hastası olduğu için tahliyesi istenen İrküt, cezaevinden çıkamayacak.

10 ilde ‘Kobani’ yasağı

‘Kobani’ davası kararının ardından Diyarbakır, Van, Şırnak, Mardin, Bitlis, Batman, Kars, Siirt, Muş ve Tunceli’de tüm etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığı açıklandı. -HABER MERKEZİ

Demirtaş’a 42 yıl hapis

*HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçuna “yardım eden” sıfatı nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçunun ise “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçu kapsamında kaldığı belirtilerek ceza verilmedi. Demirtaş ayrıca, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay, Diyarbakır’da yaptığı Nevruz konuşması nedeniyle terör örgütü propagandası suçundan 2 yıl 6 ay, Diyarbakır’da halkı kanunlara uymamaya tahrik suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Toplam 47 suçtan yargılanan Demirtaş, 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

DEM MYK olağanüstü toplandı

Kobani Davasında ceza yağarken, DEM Parti MYK’sı olağanüstü gündemle toplandı. Cezaevi çıkışında konuşan Eş Başkan Tülay Hatimoğulları, “Arkadaşlarımız dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmiştir” dedi. Eş Başkan Tuncer Bakırhan ise “Normalleşme ve yumuşama mesajlarının verildiği bu süreçte HDP, Kürt siyaseti, devrimciler ve demokratlar siyaset sahnesinden silinmeye çalışılmıştır” diye konuştu.