Gündem Kiloların ‘tatlı’ nedeni beyinde

Kiloların ‘tatlı’ nedeni beyinde

24.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

MR analizlerine göre, kilolu kişilerin pasta, kek gibi şişmanlatan gıdaları reddetmekte çok zorlanmalarının nedeni, beyinlerinde yaşadıkları “zihinsel mücadele”ye yenik düşmeleri. Bu girdaptan kurtulmak için öncelikle “kafayı değiştirmek” gerekiyor!

Kiloların ‘tatlı’ nedeni beyinde

Bilim dünyası, obezite grubundaki kişilerin baklava, börek, pasta, kek gibi yüksek kalorili gıdaları reddetmekte zorlanmasının, buna karşın normal kilodaki insanların bunu kolaylıkla yapabilmesinin nedenini merak etti. Bu merak doğrultusunda Kanada’daki Queen’s Üniversitesi’nden akademisyenler, farklı kilolardaki 123 katılımcıyla bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmada, obezite grubundaki kişilerin yüksek kalorili gıdaları kabul etmeyerek sağlıklı seçeneklere yönelmede çok zorlandıkları görüldü. Buna karşı kilosu normal veya düşük olan kişilerde tam tersi yaşandı. 

Haberin Devamı

Kafada başlıyor 

Kilosu normal olanlar, şişmanlatan gıdaları reddedip, sağlıklı seçeneklere yönelmekte hiç zorlanmadılar. Bu farkın nedenini anlayabilmek için çalışma sırasında katılımcıların beyin MR’ları (Emar) çekildi. MR’ları inceleyen uzmanlar, Vücut Kitle İndeksi (BMI) yüksek insanların çok kalorili yiyecekleri reddetmekte zorlanmasının nedenini, beyinlerinde yaşadıkları “zihinsel savaş”a yenilmeleriyle açıkladı. Aşırı kilolu insanların, pasta, börek gibi gıdaları reddedip, sağlıklı seçime yönelebilmeleri için beyin aktivitesinde daha büyük değişime ihtiyaç duydukları bildirildi. Normal kilolu ve zayıf insanlarda ise bu problem yok.