Gündem Kapıyı açtı, duşakabin bomba gibi patladı! Kimse dikkat etmiyor ama 3 sebebi var

Kapıyı açtı, duşakabin bomba gibi patladı! Kimse dikkat etmiyor ama 3 sebebi var

12.07.2023 - 10:38 | Son Güncellenme:

Evlerimiz, kendimizi güvende hissettiğimiz yerlerinden en başında geliyor. Ancak kimi zaman sonucu ciddi boyutlara ulaşan ev kazaları yaşayabiliyoruz. Yapılan araştırmalar da bu oranın oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Son zamanlarda özellikle sosyal medyada giderek artan duşakabin camlarının patlaması paylaşımları akıllarda soru işareti bıraktı. Duştan çıkarken duşakabinin bomba gibi patladığını anlatan Ayşe Yılmaz da “Yaşadığım korkuyu tarif etmem mümkün değil” derken, yetkililer 3 hataya dikkat çekti.

Kapıyı açtı, duşakabin bomba gibi patladı Kimse dikkat etmiyor ama 3 sebebi var

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Günün yorgunluğunu atmak için girdiğiniz banyonuzda hayatınızın şokunu yaşayabilirsiniz. Ortada görünen bir çatlak ya da hasar olmadığı halde, kendiliğinden kırılarak tuzla buz olan duş camları adeta tehlike saçıyor. Geçtiğimiz yıllarda da özellikle yaz aylarında kendiliğinden patlayan duşakabin camları evlerde korkuya sebep olmuştu. İstanbul'da yaşayan muhasebe uzmanı Ayşe Yılmaz (41) sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde paylaşım yaparak yaşadığı korkuyu ve başına gelenleri anlatırken, kendisine gelen yorumlarda benzer şekilde yaralananların olması alınması gereken önlemlerden üretici ve tüketici hatalarına kadar pek çok soruyu akıllara getirdi.

Haberin Devamı

Kapıyı açtı, duşakabin bomba gibi patladı Kimse dikkat etmiyor ama 3 sebebi var

‘YÜKSEK SESLE PATLADI, YERDE KANLAR VARDI’

Ayşe başına geleceklerden habersiz akşam işten evine gelip duşa girdi. Duşa girerken duşun kapısında bir sorun fark etmese de çıkmak istediğinde olanlar oldu. Duş kapısına dokunduğu anda bomba gibi patlayan camlar, ellerinde ve ayaklarında kesiklere yol açtı. Yaşadığı korkuyu tarif etmekte zorlandığını dile getiren Ayşe Yılmaz, “Her şey o kadar hızlı gelişti ki olayın şokundan uzun süre çıkamadım” deyip şunları ekledi:

"İşten eve geldiğimde, duş almak için banyoya girdim. Girerken duşakabin camında herhangi bir çatlak ya da farklılık görmedim. Ancak kabinden çıkmak için kapının koluna dokunmamla camların başımdan aşağı dökülmesi bir oldu. Bomba gibi patlayarak her yere yayıldılar. Camların üzerinde kanlar vardı ama olayın şokuyla nereden geldiğini anlayamıyordum. Her yer cam olduğu için üstlerine basıp çıkmakta zorlandım. Banyodan çıktıktan sonra ise ellerimde ve ayaklarımda kesikler olduğunu fark ettim. Kanayan yerlerin dışında vücudumun her yeri iğne gibi batıyordu. En başta ne olduğunu anlayamadım çünkü vücudumda gözle görülür bir cam parçası yoktu. Sonra fark ettim ki kollarım ve vücudumda oldukça küçük cam parçaları vardı ve çıkarmaya çalıştıkça da batarak kanatıyorlardı."

Kapıyı açtı, duşakabin bomba gibi patladı Kimse dikkat etmiyor ama 3 sebebi var

AŞIRI SICAKLIK DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT!

Ayşe Yılmaz vücudundaki çok minik cam parçalarını suyla temizlemek istediyse de ilk seferinde başarılı olamadı. Tekrar tekrar yıkayarak cam parçalarından kurtulmaya çalıştı. Sonra ise evine yakın bir sağlık kuruluşuna giderek yardım istedi.

Haberin Devamı

Duşakabin camların temperli olmasının büyük ölçekli yaralanmaların önüne geçtiğini belirten uzmanlar ise kötü kurulum, önceden var olan hasar ve kusurlar nedeniyle camların kırılabileceğini belirtiyor. Bunun için de dikkat edilmesi gereken nokta doğru takıldığından ve kaliteli cam olduğundan emin olmak için her zaman güvenilir, üretim standardı ve garanti faturası olan firmalarla çalışılması. Uzmanlar, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık değişimlerinin böylesi bir patlamaya sebep olmayacağını ancak aşırı sıcaklık değişimlerine dikkat edilmesi gerektiğine de vurgu yapıyor.

Kapıyı açtı, duşakabin bomba gibi patladı Kimse dikkat etmiyor ama 3 sebebi var
Duşakabinden saçılan camlar Ayşe Yılmaz'ın ellerini kesikler içerisinde bıraktı. 

PATLAMANIN İLK SEBEBİ ALINAN YANLIŞ ÖLÇÜ

Uzun yıllardır duşakabin montajı işiyle uğraşan bir yapı ürünleri firmasında yetkili Murat Atmaca, böylesi cam kırılmalarının ilk sebebinin montaj yapılacak yere göre doğru cam ölçüsü alınmaması olduğunu dile getirdi. Yanlış kalınlıkta cam ve aksesuar kullanılması ve montaj hatasının da bu tür bir kazaya sebep olacağını söyleyen Atmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kullanıcılar kabin, rulman ve tekerleklerindeki sorunu bildirmekte geç kalınca cam ağırlığından yerinden çıkıp düşüyor ve patlıyor. Duşakabin kapılarının açılımlarında da klozet ya da dolap gibi materyallere çarpma olasılığı hesaplanmazsa benzer kazaların yaşanma olasılığı da artar."

'DÜŞEN CAMI TUTMAYA ÇALIŞIRKEN DE YARALANAN VAR'

Kullanıcıların, üründe bir problem gördüklerinde servis kaydı açtırarak sorunu kendi başlarına çözmeye çalışmamalarının önemine değinen Murat Atmaca, camların temperli olması nedeniyle yaralanmaların çok ciddi boyutlarda olmadığına da dikkat çekti. Atmaca, "Temperli cam belirli ısıl işlem ile kırılmaya, erimeye, çatlamaya dayanıklı hale getirilen camdır. Dökümü yapılan cam 600-700 derece ısı verilip hava ile ani soğutmak suretiyle temperlenir. Temperli camlar kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılır. Dolayısıyla yaralanma riski de azalmış olur. Tüketiciler cam patlayınca çıkan sesten dolayısıyla çok korkuyor. Eğer duş içindelerse refleks olarak düşen camı tutmaya çalışanlar da oluyor. Bunlar da maalesef yaralanmalara sebebiyet veriyor" yorumunda bulundu.

Yazarlar