17.11.2011 - 13:46 | Son Güncellenme:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İlçelerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmaları koordine ederek milletimizin makus kaderini değiştirmek için bir araya geldik. Gelecekte milat olarak kabul edilecek tarihe tanıklık ediyoruz" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kokteyl salonunda düzenlenen "Deprem Odaklı Koordinasyon Toplantısı", Topbaş’ın başkanlığında İstanbul ilçe belediye başkanları ve yardımcılarının katılımıyla başladı.
Toplantı öncesi konuşan Topbaş, İstanbul’un deprem riskine hazırlık için toplanıldığını belirterek, "İlçelerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmaları koordine ederek milletimizin makus kaderini değiştirmek için bir araya geldik. Gelecekte milat olarak kabul edilecek tarihe tanıklık ediyoruz" dedi.
Van ve öncesinde yaşanan depremlerin, acıları hatırlattığını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:
"Bu acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Van depreminin İstanbul’da beklenen depremden çok daha az olmasına rağmen, millet olarak hep birlikte hareket etmemize rağmen, yaraları sarmakta ne kadar zorlandığımızı gördük. Bu nedenle İstanbul’da meydana gelebilecek depremin sıkıntısını bertaraf etmek için önlemler almak zorundayız. Her 10 dakikada bir sallanan adalar üzerinde kurulu Japonya bu konuda büyük ölçekte mesafe aldı. Ortak akılla el ele vererek bu çalışmaları hızlandırıp, vatandaşın vereceği destek ile adımlarımızı atacağız. Hükümetimizin depremle ilgili kararlı tutumu ve kanun tasarısına TBMM’deki diğer siyasi partilerin de gerekli desteği vereceğini düşünüyoruz. Bir ülke özelliği gösteren bir şehirden ve 1 milyon 600 bin binadan bahsediyoruz.
Sayın Belediye başkanlarımın döneminde yapılan yapıların imara uygun yapıldığını ve kaçak yapılara izin vermediklerini düşünüyorum. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak, genel anlamda baktığımızda İstanbul için çok rahat konuşamıyoruz." Bu toplantıyı İstanbul’un geleceğinin kurtarılması adına çok önemli bulduğunu anlatan Topbaş, "Hep birlikte bir mutabakata vararak sorunu çözmek için gerekli adımları atacağız. Bu toplantı İstanbul ve milletimiz için hayırlı olsun. İstanbul’un olası bir deprem sonucunda ortaya çıkacak sorunlar Türkiye’yi derinden sarsar ve hatta güven problemini bile ortaya çıkarabilir. 10’larca yıl telafisi mümkün olmayan sonuçlar çıkarabilir. Buna gelmeden fedakarlıkla hayatımızı riskten kurtarmak zorundayız" diye konuştu.
İstabul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergun Turan da Başkan Kadir Topbaş’ın davetiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin yüzde 95’ini temsil eden partilerin grup başkan vekilleri ve ilçe belediye başkanları olarak bu toplantıya katıldıklarını belirterek, İstanbul halkının hayati endişelerini giderecek bu konuyu siyaset üstü tutuklarını ve bu toplantının İstanbul’u depreme hazırlamak açısından bir milat olacağını ümit ettiğini kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Meclis Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan da CHP grubu olarak böyle önemli bir toplantıyı düzenlediği için Topbaş’a teşekkürlerini ileterek, "Bu toplantıyı olumlu buluyoruz. İnsan hayatı söz konusu olduğunda partiler üstü düşünerek her türlü desteği vermeye hazırız.
Bizim de CHP Gurubu olarak bu toplantıya katkılarımız olacak"dedi.
-Bazı belediye başkanları-
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, CHP grubu olarak 2,5 yıldan bu yana depremin er geç İstanbul’da olacağını ve bu konuda ortak akıl çalışmalarının yapılması gerektiğini söylediklerini belirterek, "Bu toplantının son derece yararlı olacağına inanıyorum. Bütün belediye başkanlarımız da buna inanıyor. Çünkü deprem hepimizin canını acıtıyor. Siyaset üstü olması gereken bir sorundur. O nedenle ortak akılla çözülmesi gereken bir şey bizim ilçemiz nüfus yoğunluğu az ve yeşil alan fazlası olan bir ilçe. 99’dan sonra yapılan yapılarda sıkıntı yok, ancak öncesinde yapılan yapıların gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Kara, 1999’dan önce yapılanların gözden geçirilip, sağlam olmayanların yıkılması gerektiğini ifade ederek, "Köylerdeki yapılar da buna dahil olmalı" dedi.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de toplantıda, 39 ilçe belediyesi olarak daha somut neler yapılabileceğini konuşacaklarını anlatarak, şunları kaydetti: "Öncelikle radikal bir kanun çıkarılmalı. Süreli olmalı ve bu deprem hazırlığı neyse ortaya konulup yapılması lazım. Mesela İstanbul’da kaçak veya depremde yıkılacak konutlar belli. Devlet bu vatandaşa yıkıp yeniden yapması için süre vermeli ve eğer bu süre içinde yapmazsa devlet yıkmalı veya bu binaların yıkılıp yapılması için imar artışları verilmeli. Radikal karar alınmadığı müddetçe, insanların depremde ölmesini istemiyorsak radikal kararlar alıp süreli bir şekilde uygulamaya geçilmeli. Eğer belirlenen süre içinde yıkılmazsa kanunların, yaptırımların gereklerine razı olmalı. Büyükçekmece’de yıkılacak 60-70 bina bulunuyor. Büyükçekmece’nin avantajı var. Bir tane kaçak inşaat yok. Köy zamanında yapılan bazı binalar var. Yıkılacak binaları tespit ettim. Kanun çıksın çıkmasın bunların yıkımını gerçekleştireceğiz."
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da İstanbul’un ortak aklının ortaya çıkarması için toplantıyı önemli bulduğunu aktararak, "Burada siyasi parti farkı gözetmeksizin İstanbul depremi üzerine fikir yürütecekler. Acilen yapılması gerekenler konusunda ortak akılla beraber çözümler üretilecek. Esenler’de 1999 deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda oturanlar 50 bin kişi var. 450 bin kişi deprem yönetmeliğine göre yapılmamış binalarda oturuyor. 450 bin kişi risk taşıyor. Yapı stokunun yüzde 85’i 20 yılın üzerinde. Esenler şu anda dönüşmesi gereken bir ilçe. 3 bin 250 konut yapıyoruz. Çalışmalar devam ediyoruz. İlçemizde 25 bin 600 bina var. Bunu sadece 4 bin küsur tanesi ruhsatlı, geri kalan 21 bin 903 tanesi ruhsatsız" diye konuştu.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini belirterek, "Finans temin edilmeli ve kent rantı kentliyle paylaşılmalı. Yurttaşların kendi binasını yenilemesi için imar artışları verilmeli. Bazen ada bazında olabilir" dedi.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da şunları söyledi: "Bu işin çözüme ulaşabilmesi için toplumsal mutabakat şart. Bu tür birliktelik olmazsa olmaz. Anlamlı ve önemli bir çalışma. Biz arzu ettiğimiz hızı yakalayamadık, ama düne göre daha hızlıyız. Hem vatandaş hem de kamu ayağında düne göre daha iyi durumdayız. Yeni yasada işi çözme iradesi var. Herkesi ikna etmek hiç mümkün değildi. 2009’da epeyce mesafe kat ettik. Son yaşadığımız acı olaydan sonra epeyce ikna oluyorlar. Tüm bunlara rağmen hala ikna olmuyorlarsa yasal düzenlemeler devreye sokulacak."