Gündem Her yıl 41 bin kişi tanı alıyor

Her yıl 41 bin kişi tanı alıyor

17.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin (TTOD), AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile akciğer kanseri risk faktörleri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdiği “Akciğerimizi Okuyoruz” internet platformundan elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Her yıl 41 bin kişi tanı alıyor

MELTEM GÜNAY/İSTANBUL-  Platform üzerinden yaklaşık 40 bin kişiden elde edilen verilere göre, her 2 katılımcıdan 1’i sigara içiyor. Akciğer hastalığı erkeklerde daha fazla görülürken, KOAH erkek ve kadın oranları birbirine çok yakın. Sigarayı bırakmadan önce içme süresi 20 yıl.

Haberin Devamı

Çoğu geç tanı

Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, akciğer kanserinde konulan tanıların yarısından çoğunun geç tanı olduğunu belirtirken, “2020 GLOBOCAN verilerine göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Bu kişilerin 34 binini erkek, 7000’i ise kadınlar oluşturuyor. Konulan tanıların maalesef yarısından çoğunun geç tanı olması oldukça üzücü. 2040’a kadar yılda 75 bin kişinin akciğer kanseri hastası olacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Özlem Sönmez, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından sigaranın sorumluğu olduğunu vurgulayarak, “Sigaraya başlama yaşı, günlük tüketilen sigara sayısı, kaç yıldır sigara içildiği önemli. Akciğer kanserinin diğer bir önemli sebebi ise hava kirliliği. Bunların yanı sıra ailede 50 yaşından önce akciğer kanseri teşhisi konmuş yakınları olanlarda da risk iki katına çıkmakta” dedi. Akciğer kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer de “Akciğer kanserinin küçükken ve yayılmadan önce, erken bir evrede tespit edilmesi, başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını artırır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erkeklerde risk yüksek

Platform üzerinden 81 ilden 40 bine yakın kişinin katıldığı çalışmaya göre, katılımcıların yüzde 6.3’ü KOAH, yüzde 0.8’i akciğer kanseri hastası. Katılımcı erkeklerin yüzde 1’i, kadınların da yüzde 6’sı akciğer kanseri hastası. Her 2 kişiden 1 (yüzde 48.4) katılımcı sigara içerken bırakanların oranı yüzde 18.2. Sigarayı bırakmadan önce içme süresi ise ortalama 20 yıl.