GündemHer dileğe bir anahtar

Her dileğe bir anahtar

02.01.2011 - 02:36 | Son Güncellenme:

Unkapanı’ndaki “Ayın Biri Kilisesi”, her yılın ilk günü olduğu gibi bu yıl da, kocasını eve döndürmek isteyen, torununa şifa arayanlarla doldu taştı

Her dileğe bir anahtar

Unkapanı’ndaki Vefa Meryem Ana Ayazması nam-ı diğer “Ayın Biri Kilisesi”, her yılın ilk günü olduğu gibi bu yıl da doldu taştı. Kocasını eve döndürmek isteyen, oğlunu evlendirmeye niyetlenen, torununa şifa arayanlar avluda omuz omuzaydı. Yüzlerde yeni bir yılın yüreklerde filizlendirdiği umut vardı. Herkes bir an önce içeri girip anahtar alarak dua etmenin heyecanı içinde bekliyordu. Ziyaret aslında çoğu kişinin dillendirdiği gibi “tamamen psikolojik.” Anahtar ise işin “espri”si. Ama öyle ya da böyle her yılın ilk günü Meryem Ana Ayazması umudun kapısı... İşte o dileklerden bazıları:

ANAHTARLARIN MUCİDİYİM
- Nuran Bozkurt: “2001 yılından beri buradayım. Anahtar satmaya gelmiştim, kovdular. (Tezgahtaki objeleri kastederek) Bunların mucidi benim. Patentini aldım. Her dileği andıran objeler var. ASPAVA mesela “Allah Sıhhat, Para, Afiyet Versin. Amin” anlamında. Hepsi 1 TL. Objeyi avcunuza alıp dua ettikten sonra dilek diliyorsunuz. Dileğiniz gerçekleşince teşekkür duası yapıp size en yakın suya, denize, göle ya da ırmağa atıyorsunuz. Mevsimine göre alınanlar da değişiyor. İnsanların istekleri bitmiyor. Ocak 1 her ayın birinden daha kalabalık oluyor.”

DİLEK DİLEDİM, BEKLİYORUM
- Serpil Örümcer (Bayan Bacak): “Nuran Hoca benim arkadaşım. 1.5 yıldır her ayın birinde yardıma geliyorum. Turistler de geliyor. Dileği gerçekleşen çok var. Ben de dilek diledim, bakalım bekliyorum.”

PARAM YOKTU, PARAM OLDU
- Vildan Özen: “Bir ay önce geldim. Hep geliyorum dua etmek için. Parasal bereketim olsun diye buradan obje aldım. Param yoktu, param oldu. Şans, sağlık için alıyorum şimdi de.”

TORUNUM İÇİN GELDİM
- Maria Slavioglo: “Ukraynalıyım. 10 yıldır Türkiye’de çalışıyorum. Burayı gelinim Rusya’da bir dergide görmüş, öyle haberim oldu. Türkiye’ye turist olarak geldiğim zaman hemen merak edip uğradım. Kalbinden rahatsız 3 yaşındaki torunum için mum yakıp şifa diledim. Ameliyat ettirmeye paramız yoktu. Bir yıl önce ameliyat oldu. Ondan beridir her ayın biri işim olmadığı zamanlar dua etmeye geliyorum.”

SAĞLIK, PARA DİLİYORUM
- Georgi Mincinikof: “Biz senelerdir burada yaşayan gayrimüslimlerdeniz. Ben küçüklüğümden beri buraya gelirim. Sağlık, para diliyorum. İnancın varsa olur. Benim dedelerim bile geliyor. Anahtara inanmıyorum, sadece mum yakıyorum. Sen bakma, Hıristiyanlardan çok Müslümanlar gelir buraya.”

OĞLUM EVLENDİ, SIRA BENDE
- Nezaket Erdoğan: “Oğluma evlilik diledim, bir sene sonra evlendi. Sıra kendime geldi! Şimdi de kendime evlilik dileyeceğim. Bir arkadaşım tavsiye etmişti. Gözleri görmüyordu. Rüyasında Meryem Anamızı görmüş, buraya gelmiş. İyileşti.”

ÜÇLERSEM BELKİ OLUR
- Gönül Ulaş: “İkinci kez geliyorum. Hiçbir sonuç alamadım. Allah’ın hakkı üç. Sağlık, huzur, mutluluk istiyorum. Bunlar olmazsa parayı ne yapayım. Daha henüz gelip de dileği gerçekleşeni duymadım. Üçlediğim vakit olur belki.”

KAAN’I DİLEDİM OLDU
- Yeşim Nişancı: “İkinci kez geliyorum. Kaan’ı diledim burada! Bir erkek çocuk istemiştim, oldu. 2.5 yaşında şimdi. Dört yıl önce gelmiştim. Şimdi işimin düzelmesini dileyeceğim. Oğlum için dilediğim anahtarı daha yeni getiriyorum.”

ARKADAŞLARDAN DUYDUM
- Nurten Tuna: “Arkadaşlardan duydum. Torunum ve oğlum için dilek diledim. Üçleyin diyorlar, iki kere daha gelirim.”

DİLEKLERİ İLETİYORUM
- Sevda Diler: “Her ay geliyorum. Çalışan kızlar bana dileklerini iletiyor, ben de burada onlar için diliyorum. Ne dilesem oluyor. Herkes için ayrı ayrı anahtar alıyorum. Kurşun dökerim, fal bakarım. 30 senedir bu işin içindeyim.”

KOCAM GERİ DÖNSÜN DİYE
- Gül Özdemir: “Çorlu’dan geldim. 35 yıllık evliyim. Kocam beni bir kadın için terk etti. Ama çok iyi bir insandır. Büyü olduğuna herkes inanıyor. Anahtar aldım. Papaza dua ettirdim.”

Haberin Devamı

Her dileğe bir anahtar

Dilek olunca anahtar kiliseye getiriliyor
Kilisenin sembolü anahtarlar 1 TL’den satılıyor. Her dileğe bir anahtar gerekiyor. Önce mum alıp yakıyorsunuz. Sonra anahtarları kilisenin içindeki anahtar kilitlerine sürtüyorsunuz. Ardından aşağıdan okunmuş su alıp rahibin duası için kuyruğa giriyorsunuz. Dileğiniz gerçekleşene kadar anahtarı üzerinizde taşımanız lazım. Gerçekleşince de kiliseye teslim ediyorsunuz.

Her dileğe bir anahtar

Bir zamanların Bayan Bacak’ı Serpil Örümcer de kilise önünde anahtar satan arkadaşı Nuran Bozkurt’a yardım için geliyormuş.