Gündem Bu yöntemle birden fazla dil öğreniyorlar! Dahi değil polyglot...

Bu yöntemle birden fazla dil öğreniyorlar! Dahi değil polyglot...

16.03.2022 - 06:47 | Son Güncellenme:

Bir dil öğrenmek istiyor, bunun için ders alıyor, kursa gidiyor yine de başarılı olamıyor musunuz? Üzülmeyin! Pek çok insan uzun yıllar dil öğrenmeye çalışmasına rağmen başarılı olamazken, bir grup var ki 5, hatta 10 dili hızla öğrenip akıcı şekilde konuşabiliyor. Peki 'polyglot' olarak adlandırılan bu insanlar nasıl birden fazla dili konuşabiliyor? Nörolinguistik üzerine çalışan araştırmacı İbrahim Onur Akkurt, “Dahi değiller, sadece doğru yöntemleri kullanıyorlar" diyerek polyglot olmanın sırrını anlattı.

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - “Bir dil bir insan, iki dil iki insan” demiş atalarımız. Günümüzde ana dilimiz dışında yeni diller öğrenmek büyük önem taşıyor ama pek çok insan dil öğrenirken zorlanıyor. Bunun yanında hiç zorluk çekmeden üç ila altı ay içinde dil öğrenebilen insanlar da var. Bu insanlara polyglot deniyor. Polyglotlar, birden çok yabancı dil biliyor, konuşuyor, dinlediğini ve okuduğunu anlıyor, yazı yazabiliyor. Bu polyglotlardan biri de Mustafa Erdoğan.

Haberin Devamı

İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, Portekizce, Arapça, Japonca ve Korece olmak üzere toplam sekiz dil bilen Türk Polyglot Mustafa Erdoğan da ilk dil öğrenmeye başladığında herkesin yaşadığı zorlukları yaşamış.

Bu yöntemle birden fazla dil öğreniyorlar Dahi değil polyglot...

İngilizce öğrenmeye ilkokulda başlamış. Dil okullarına gitmiş. Hatta özel ders almış. Buna rağmen üniversiteye başladığında İngilizce konuşamıyormuş. İşte tam da bu noktada 15 dil bilen bir profesörle tanışmış ve polyglot diye bir terimin varlığından haberdar olmuş.

“İSTEDİĞİM DİLİ KISA SÜREDE KONUŞABİLİYORUM”

Denediği polyglot metotlarının işe yaradığını ve kendisinin de kolay bir şekilde dil öğrenmeye başladığını söyleyen Mustafa Erdoğan, zamanla da kendi metodunu geliştirmiş. İlk olarak öğreneceği dildeki 1000-1500 kelimeyi sıraladığını, onlardan oluşan cümleler ve diyaloglar hazırladığını söyleyen Erdoğan, “Tabii bunların ses kayıtları da oluyor. Hazırladığım diyalogları o dili konuşanlar seslendiriyor. Bunu kullanarak üç ila altı ayda konuşabilir hale geliyorum” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Bu yöntemle birden fazla dil öğreniyorlar Dahi değil polyglot...

‘GRAMER ÖĞRENEREK BAŞLANMAMALI’

Bir dilde konuşabilmek ve yazabilmek için o dilin teorisini bilmeye gerek olmadığını dile getiren Erdoğan, “Dil öğrenmeye geleneksel bakış, gramer çalışmak. Aslında beynimizin dil öğrenme ve konuşma şekli bu değil. Beyin dili matematik gibi işlemiyor. Beyin daha çok kalıplar üzerinden dil öğreniyor” dedi. Erdoğan, polyglotların en büyük sırrının, bireysel çalışmak olduğunu söyledi.

Öğrenirken en çok zorlandığı dilin Korece olduğunu ileten Erdoğan, “İlginç bir şekilde Korece dışında öğrendiğim her dili Türkiye’de öğrendim. Genel yaygın bir kanı, dil öğrenmenin yolu yurt dışına gitmektir. Benim en çok zorlandığım dil Korece oldu ve bu dili öğrenmeye Kore’de başladım” şeklinde konuştu.

Bu yöntemle birden fazla dil öğreniyorlar Dahi değil polyglot...

‘ÖĞRENİLMEK İSTENİLEN DİLDE MÜZİK DİNLEYİN’

Bir diğer Türk polyglot da Arda Erol. Almanca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Türkçe olmak üzere beş dil konuşabilen Arda Erol’a da dil öğrenme yolculuğundaki tekniklerini sorduk. Erol, “Beynimizin yabancı dil öğrenimiyle ilgili belirli bölgeleri var. Dil egzersizleri yaparak onları geliştirmek gerekiyor. Öğrenilmek istenilen dilde müzik dinlemeli. Bir diğer yöntem de konuşma pratiği yapmak. Bir de konuşurken kendinizi utanacağınız sıkılacağınız durumlara sokmaktan korkmayın” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DAHİ DEĞİLLER’

Polyglotların dil öğrenme konseptinin, en başında bir dili neden öğrendiğini belirleme ile başladığını söyleyen, Nörolinguistik üzerine çalışan araştırmacı İbrahim Onur Akkurt, “Elbette her polyglot farklı şekilde kendini o dile hazırlayabilir fakat genelde kendine bir amaç koyma ile başlayan bir yoldur. Buna ek olarak, çoğu polyglota sorulduğunda, ‘biz bir dahi değiliz, sadece yöntemlerimiz doğru’ derler” dedi. Doğru yöntemle herkesin polyglot olabileceğini söyleyen ve bu yöntemlerin evrensel olmasıyla birlikte herkese açık olduğu bilgisini veren Erdoğan, “Polyglotlar ise dahi olmamakla birlikte, bizlerden bir farkları yoktur” şeklinde konuştu.

POLYGLOT OLMANIN YOLU BU ADIMLARDAN GEÇİYOR

DİLE MARUZ KALMA

Haberin Devamı

Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ortama girin. Bir konuşma kılavuzu edinin. Kelimeleri öğrenip elden geldiğinde o kelimelerle iletişim kurun.

HATALARDAN DERS ÇIKARMAK

Hatalardan ders çıkarın. Bir kelimenin okunuşunu bilmemekten veya yanlış söylemekten çekinmeyin.

BİR DİLDE EN ÇOK KULLANILAN KELİMELER         

Bir dilde en çok kullanılan kelimeleri öğrenin. Onlarla en az birer cümle kurarak, kendinizi o kelimelere yatkın hale getirin.

İYİ BİR DİNLEYİCİ VE DE İYİ BİR TAKLİTÇİ OLMAK

Yeni bir dil öğrenirken, öğrenilen her yeni bilgiyi başka bir insanla paylaşın. Bu durum bilgiyi kalıcı kılar.

GRAMER ÖĞRENMEYİ EN SONA BIRAKMAK

Dilin yapısını öğrenmeyi sona bırakın. İnsanlarla iletişim kurma seviyesine geldikten sonra dilin yapısını öğrenin.