20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İstanbul
İstanbul’da Sevda-Bülent Deniz çiftinin bir aylık bebekleri Karahan, tıp dilinde ‘Sternum’ adı verilen iman tahtasındaki
4 santimlik delikle dünyaya geldi. Dışarıdan bakanların kalp atışlarını görebildiği bebek, doğumunun ardından hayati tehlike nedeniyle İstinye Üniversitesi Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi’ne sevk edildi. Durumu her geçen gün kötüleşen bebek, yoğun bakımdaki 5. gününde ‘son bir umut’ acil ameliyata alındı. 2.5 saatlik cerrahi işlem sırasında Karahan’a kemikleşebilen biyolojik yama yöntemi uygulandı. Sternumuna yapılan yama sayesinde hayata dönen bebek taburcu edildi.
Literatüre girecek
Başarılı operasyonu gerçekleştiren göğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Adalet Demir, Karahan’ın tıp literatürüne girecek bir vaka olduğunu belirterek şunları söyledi: “Minik hastamız kalp ve büyük damarları darbelere karşı koruyan sternum kemiğinde delik ve aşağı doğru ilerleyen yarıkla dünyaya gelmişti. Kalbi de bu delikten cilt seviyesine kadar dışarı çıkmıştı. Bebeğin durumu kötüye gittiğinden, iman tahtası operasyonlarında ilkler arasına girecek bir yöntem uyguladık. Açık haldeki iman tahtasındaki deliğe hastamızın kalbini koruyan ve vücut tarafından emilebilen özel bir yama yerleştirdik. O yamanın üzerine de kendiliğinden kemikleşebilen biyolojik malzeme koyduk. Operasyonu beraber gerçekleştirdiğimiz estetik cerrah Doç. Dr. Emre Hocaoğlu da bebeğin sağ ve sol üst göğüs bölgesindeki kasları, bu biyolojik materyalin üzerine getirerek ilgili bölgenin hem estetik açıdan düzelmesini hem de enfeksiyon riskini ortadan kaldırdı. Literatürde pek rastlamadığımız, hayati riski yüksek operasyonu başarıyla gerçekleştirdik.”