Gündem Başkan adayları kurultaydan sonra

Başkan adayları kurultaydan sonra

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, yerel seçimde aday göstereceği belediye başkanlarını kurultaydan sonra oluşacak yeni Parti Meclisi’nde belirleyecek.

Başkan adayları kurultaydan sonra

Mehtap Gökdemir - CHP’nin yerel seçimlere gireceği belediye başkan adayları, kurultaydan sonra oluşacak yeni Parti Meclisi’nce (PM) belirlenecek. İBB Başkanlığı’na yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılan Ekrem İmamoğlu’nun adaylığının açıklanması için mevcut PM’den karar çıkarılıp çıkarılmaması konusunda ise parti içinde değerlendirmeler sürüyor.

Haberin Devamı

Kasım ayı başında kurultayını yapması beklenen CHP’de, partinin kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül’de sembolik bir PM toplantısının gerçekleştirilmesi, kurultay tarihi kararının alınacağı PM’nin ise eylül sonu ya da ekim ayı başında toplanması öngörülüyor.

Karşı görüşler var

Mart 2024 yerel seçimlerine yönelik aday tespitlerinin de kurultayda oluşacak yeni PM’ce yapılması planlanıyor. Ancak CHP içinde, yerel seçimlerde iktidarın da muhalefetin de hedefi olan İstanbul için süratle kampanyaya başlanması gerektiğini savunanlar, bu çerçevede İmamoğlu’nun adaylığının da geciktirilmeden PM tarafından ilan edilmesini istiyor. “Sadece İmamoğlu için PM’nin toplanması şık olmaz. Şık olan, yeni PM’de adayların oylamasının yapılmasıdır” diyerek, bu görüşe karşı çıkanlar da bulunuyor.
Bazı parti kurmayları da “parti içi seçimler var. Önce bu bitecek. Kurultay olacak. Yerel seçimlerde adayın tespiti sonraki iş” görüşünü dile getiriyor. Bu noktada nihai karar için gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrilmiş durumda.

Haberin Devamı

Siyaset kulislerinde ise CHP’nin özellikle büyükşehir adayları ve yerel seçimlerde ittifak olasılıklarına ilişkin iddialar gündemden düşmüyor. Kulislere yansıyan son iddia, Ankara’da Mansur Yavaş’a alternatif isim arandığı yönünde oldu. Ancak parti kurmayları bu iddiayı kesin bir dille yalanlıyor. Kurmaylar, “Büyükşehir belediye başkanlarımızdan memnunuz. Kim Ankara’da Mansur Yavaş’ın halk tarafından beğenilmediğini söyleyebilir ki. Bir gerçekliği yok bunun. Halihazırda belediye başkanımız varken, memnuniyet oranı da yüksekken biz niye alternatif bakalım? Ankara açısından Büyükşehir Belediye Başkanı’nın özelinde bir tartışma yok” vurgulamasını yaptılar.

İYİ Parti ile olası bir seçim işbirliği durumunda İzmir’in bu partiye bırakılacağı yönündeki iddaya ilişkin ise parti kurmayları şunları söylediler:

‘İzmir asla verilmez’

“İzmir’de çok güçlü olduğumuz için ‘nasıl olsa CHP kazanır’ deyip her seferinde aday olmak isteyen fazla çıkar. Açık ara favorisiniz her seçimde, onun etkisiyle talip olan çok olur. Ama şöyle bir şey hiç konuşulmadı. ‘Efendim bunu da biz başka ittifak partisine vereceğiz’. Yok canım öyle bir şey mümkün değil. Bu tür şeylerin gerçekliği de şöyle yok; mantıken oturdun, konuşuyorsun, yıllar sonra aldığın, 25 yıl sonra aldığın belediyeler var, bu belediyelerden hangisini kime nasıl vereceksin ki? Aynı adamla zaten birlikte kazanmışsın, Millet İttifakı adayı olmuş, bunlar sadece bizim değil ki, Millet İttifakı’nın kazandığı belediye başkanı, üyeliklerinin bizde olması o gerçeği değiştirmiyor. Onların da orada ciddi emeği var, çabası var.”

Haberin Devamı

100. kuruluş yılı için özel program

CHP kuruluşunun 100. yıldönümü için özel program hazırlıyor. Hazırlıkları, Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu başkanlığında kurulan 100. Yıl Komitesi yürütüyor. 9 Eylül için “100. yıl buluşması” ve 3 gün sürecek bir program düşünülürken, ayrıca 29 Ekim’e kadar devam edecek söyleşi etkilikleri planlanıyor.

 

 

Yazarlar