Gündem ‘Alternatif ürüne yöneltme çabası’

‘Alternatif ürüne yöneltme çabası’

15.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tütün endüstrisine ait Dumansız Dünya Vakfı’nın, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na tütün kullanımına dair rapor hazırlatmasıyla ilgili tartışma büyüdü

‘Alternatif ürüne yöneltme çabası’

Mert İnan / İstanbul - Tütün endüstrisi tarafından kurulan “Dumansız Dünya Vakfı”nın, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na (TEPAV) fon sağlayarak tütün kullanımına dair rapor hazırlatmasıyla başlayan tartışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tanzer Gezer, TEPAV tarafından hazırlanan bir raporda, bazı içerik ve mesajların yeni nesil tütün ürünlerinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik olduğunu öne sürdü. TEPAV tarafından 21 Ekim’de yapılacağı duyurulan “Türkiye’de Tütün Kullanımını Engelleme ve Bırakmanın Ekonomisi” konulu webinar öncesi, Sağlığa Evet Derneği yöneticileri öncülüğünde “Tütün Endüstrisi Destekli Proje Durdurulmalıdır” başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Önemli iddialar

O toplantıda konuşan Tanzer Gezer, önemli iddiaları gündeme taşıdı. TEPAV tarafından hazırlanan “Türkiye’de Tütün Kullanımını Kontrol Altına Almanın Ekonomisi: İnceleme Raporu - Arz, Talep, Sağlık ve Kamu Politikası Boyutları” başlıklı rapordaki birtakım içerik ve mesajların yeni nesil tütün ürünlerinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik içerikler taşıdığını öne süren Gezer, “Raporda ‘geleneksel ve alternatif tütün ürünleri’ kavramları yaygın kullanılıyor. Amaç, alternatif ürünlerin Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin kapsamına sokulmamasının vurgulanması” dedi. Raporda Türkiye’nin ‘tek tipleştirilmiş önlemlerin yetersiz kaldığı ülkelere tipik bir örnek’ beyanının da düşündürücü olduğunu belirten Gezer, raporun sigaraya karşı olduğu izlenimini verse de e-sigarayı vergilendirmek ve yasallaştırmaya yönelik çağrışımlar içerdiğini iddia etti.

Haberin Devamı

‘Halk sağlığıyla çıkarları bağdaşmaz’

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, tek mali desteği tütün endüstrisi olan Dumansız Dünya Vakfı’nın Türkiye’de projelere fon sağlamaya başladığına dikkat çekerek, “Projelerde tütün endüstrisinin hedeflediği gibi Türkiye pazarının yeni nesil ürünlere açılması ve tütün kontrolü politikalarında gevşeme isteniyor. Halk sağlığı ile tütün endüstrisi çıkarları bağdaşamaz. Projelerin durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.