Gündem‘85 yıllık maaşımızı faiziyle istiyoruz!’

‘85 yıllık maaşımızı faiziyle istiyoruz!’

17.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıllar önce arazilerine el konulup yurtluk-ocaklık maaşına bağlanan Zirki aşireti 85 yıl önce kesilen maaşlarını istiyor. Aile, “Yoksa AİHM’ye gideriz” diyor

‘85 yıllık maaşımızı faiziyle istiyoruz’

Diyarbakır ve çevresinde etkili olan ve 1830 yılında Kürt isyanlarına katıldıkları gerekçesiyle sürgün edilen, 64 köy ile binlerce dönüm arazilerine el konulan ve yaşamlarını sürdürebilmek için yurtluk-ocaklık maaşı bağlanan Zirki aşireti mensupları 85 yıl önce kesilen maaşlarını faiziyle birlikte alabilmek için Diyarbakır Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Aşiretin avukatı Serhat Karaşin, hesap uzmanlarıyla yaptığı incelemede aşiretin devletten alacağının 100 milyon lirayı geçebileceğini, iç hukukta sonuç alamamaları halinde ise BM İnsan Hakları masasından idari yaptırımın haksızlığına dair görüş alıp AİHM’e gideceklerini söyledi.

‘Hesaplaşmanın ilk davası’
Zirki aşiretinin yurtluk-ocaklık maaşlarının alınmasıyla ilgili başlattıkları hukuki sürecin, Kürt aşiretlerinin tarihsel hesaplaşmasının ilk başlangıcı olacağını öne süren Karaşin, Zirki aşiretinin Diyarbakır bölgesinde çok köklü tarihi ve misyonu bulunduğunu anlatırken, “Bölgedeki özellikle Kürt aşiretlerinin tarihsel süreç içinde maruz kalmış olduğu idari işlemlerle yaşadığı mağduriyeti de gündeme getirmek ve bunun üzerinden özellikle bir tarihi süreci hesaplaşmayı başlatmak istiyoruz” dedi.

‘100 milyon liradan fazla’
Avukat Serhat Karaşin, yurtluk-ocaklık maaşıyla ilgili hesap uzmanlarıyla yaptığı görüşmede çok büyük rakamlar çıktığını belirterek, “Hesap uzmanlarıyla yaptığımız görüşmelerde 100 milyon liradan fazla bir rakam çıktı ortaya. Tabii ki yargılama aşamasında kesin rakam çıkacak. Tabii bu işin trajik bir tarafı da var. Bu aşiret darmadağın olmuş. Türkiye’nin her tarafına yayılmış bir aşiret. Buradaki tarihsel mağduriyeti de ortaya koymak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Arazileri de isteyeceğiz’

Avukat Karaşin, Zirki aşiretinin yurtluk-ocaklık maaşlarını alabilmek için başlattıkları hukuki süreçten bir sonuç almamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını, mülkiyet hakkının özünün zedelendendiğine ve zorunlu göçün mağduriyetinin tespitine yönelik rapor isteyeceklerini anlattı. Ellerinde yüzlerce vekalet olduğunu anlatan Karaşin, “Aşirete ilişkin arazilerin iadesini de isteyeceğiz” dedi.