Gündem ‘138 bin ton deniz çöpü toplandı’

‘138 bin ton deniz çöpü toplandı’

03.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı destekleriyle düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Mavi” programında konuştu.

‘138 bin ton deniz çöpü toplandı’

İnsanlığın barış ve refah içinde yaşamasının, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle dünyanın korunmasına bağlı olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, iklim değişikliğinin, tüm ülkelerin ana gündem maddesi olduğunu anımsatarak, insanlığın durduğu bu kritik dönemeçte iş birliğinin gelecek için belirleyici olacağını söyledi. Türkiye olarak, iklim değişikliği mücadelesinde son derece kararlı olduklarını belirten Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’na taraf olarak konumlarını daha güçlendirdiklerini, Türkiye’nin artık uluslararası arenada kilit ortaklardan olduğunu dile getirdi. Deniz kirliliğinin yüzde 80’inin karasal kirleticilerden oluştuğunu dile getiren Erdoğan, Barselona Sözleşmesi kapsamındaki çalışmaların, Akdeniz Havzası’nın günde 730 ton plastikle kirletildiğini ortaya koyduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, Akdeniz’de yüzen atığın yüzde 95’inin ve deniz tabanındaki çöpün yüzde 50’sinin plastik olduğuna dikkati çekerek, “Plajlardaki çöplerin yüzde 60’ı, tek kullanımlık plastik. Bugüne kadar 138 bin ton deniz çöpü toplandı. Üzülerek söylüyorum ki bunun 103 bin tonu plastik” dedi.

Programda Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Jeffrey Sachs bir araya geldi.