06.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Heygirl Dergisi
Havaların ısınmasıyla birlikte, güneş yüzünü daha çok göstermeye başladı. Özellikle yaz aylarında, göz ve göz çevresi kuruluğu, göz enfeksiyonları ve alerjiler, çok daha fazla artıyor. Kudret Göz Hastanesi Uzman Doktoru Kubilhan Elmas, güneş ışığının içerdiği ultraviyole ışınlarının sadece cildimiz için değil, gözlerimiz için de zararlı olduğunu söylüyor ve kendimizi koruyabilmemiz için şu önerileri sıralıyor...
* Güneş ışınların dik geldiği öğle saatlerinde güneşe çıkılmamalı, eğer açık havaya çıkılacaksa, korunmak için mutlaka şapka ve UV emilimi yüksek güneş gözlükleri kullanılmalı.* Güneş gözlüklerini, sadece yaz aylarında kullanılan bir aksesuar olarak görmemek gerek; gözleri korumak için çok gerekli olduğunun bilincine de varmalı. Ultraviyole koruyuculuğu olan güneş gözlükleri, güneş ışınları içindeki UV-A ve UV-B dalgalarını %99-100 oranında bloke eder.
* Kalitesiz camlı güneş gözlüklerinden kaçınmalı.* Numaralı gözlük ve kontakt lens kullananlar da, mutlaka numaralı güneş gözlüğü kullanmalı.
* Gözkapağı ve göz çevresi kurumaları ve hassasiyet artışı için, ultraviyole emilimini engelleyen koruyucu kremler kullanmalı.* Özellikle öğle saatlerinde yoğun güneş altına çıkmamalı, mümkünse gölge yerler tercih edilmeli.
* Deniz sporu ile ilgilenenler, hijyen ve darbe açısından mutlaka koruyucu gözlük kullanmalı.* Gözyaşı eksikliği olan kişiler, yaz günlerinde suni gözyaşı damlasını elinin altından eksik etmemeli.
* Kontakt lens kullananlar kişiler, yüzme esnasında yüzücü gözlüğü takmalılar. Çünkü özellikle havuzlarda bulunan klor, alerjik problemlerin artmasına neden olur.* Lejik konjonktiviti olan kişiler, yaz aylarında alerjinin ortaya çıkışını engellemek amacıyla doktorların önerisi doğrultusunda antialerjik göz damlalarını (gerekirse sıcak ve güneşin devam ettiği süre içersinde) kullanmalı ve ilaçların daha etkili olabilmesi için gözleri koruyucu şapka ve güneş gözlükleri ile korumalılar.
* Gözde gelişen bir kızarıklık, kaşıntı veya enfeksiyon durumunda, özellikle deniz kenarı gibi hijyenik olmayan koşullarda gözler asla ovuşturulmamalı.* Gözde oluşan değişiklikler kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka bir göz uzmanına başvurmalı.