18.04.2014 - 09:59 | Son Güncellenme:
Erdoğan'ın gündeme getirdiği 'daraltılmış bölge sistemine' göre, Türkiye'de her seçim bölgesi 5-6 milletvekilinden oluşacak. İller buna göre seçim çevrelerine ayrılacak. Küçük iller ya başka iller ile birleştirecek ya da birkaç milletvekilli bir bölge sayılacak. Böylece Türkiye 110 seçim bölgesine ayrılacak. Sistemin 2015 seçimlerinde kullanılabilmesi için en geç 12 Haziran 2014 tarihine kadar Meclis'ten çıkartılması gerekiyor, çünkü anayasa gereği seçime bir yıl kala yapılan seçim yasası değişiklikleri uygulanamıyor.
Daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda 12 Haziran seçim sonuçlarını baz alarak yaptığı hesaplara göre, AK Parti'nin milletvekili sayısı 25-30 civarında artarak 350-360 aralığına ulaşacak. Böylece AK Parti'nin Anayasa değişikliği konusunda eli rahatlamış olacak. Milletvekili seçimlerinden hemen sonra 'başkanlık sistemi' veya 'partili cumhurbaşkanlığı' gündeme gelecek. Köşke çıkması durumunda Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak Erdoğan Anayasa'nın değişikliği ile birlikte yola 'başkan' olarak devam edecek.
MUHALEFET TEPKİLİ
Türkiye seçilecek milletvekili sayısı kadar seçim bölgesine ayrılacak, her bölgeden en fazla oyu alan bir milletvekili seçilecek. Muhalefete göre, Türkiye bu sisteme hazır değil.
Konuya açıklık getiren Adil Gür, "Örneğin İstanbulda 85 vekil seçiliyor ise Kadıköy'e 3 vekil düşüyor ise Kadıköy'de 25 mahalle var ise 25 mahalle üçe bölünüyor 3 mahalle 1 vekil seçiyor" dedi. Anayasa'ya göre yeni seçim sistemi değişikliğinin 2015 genel seçimlerinde uygulanabilmesi için en az bir yıl önce, yani en geç 2014'ün Haziran ayına kadar yürürlüğe girmesi gerekiyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bizi hayelet ve kalkınma partisinin hayali projeleri arkasında koşturmayın" derken, CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Gelişmiş bir alt yapıya sahip değiliz. Türkiye için getireceği sakıncalar var. Bölgeler daraldıkça siyasi bilinç azalır" dedi.
BDP'li Altan Tan ise "Daraltılmış bölge tavşanı... BDP'yi Kürt illerine MHP'li de Orta Anadolu Çukurova CHP'yi de plajlara hapsetme taktiği" sözleriyle itiraz etti.
MEHMET TEZKAN: KÜÇÜK PARTİLER YOK OLUR
Yazarımız Mehmet Tezkan'ın yorumuna göre ise daratılmış bölge sitemi sandıktan birinci çıkan partiye yarar.. Küçük partileri yok eder.. İkinciliğe, üçüncülüğe oynayan partileri zorlar..
İktidar partisi daraltılmış bölge sistemini sonbaharda da gündeme getirmişti.. Bir süre tartışıldı, sonra gündemden düştü..
Rafa kaldırıldı veya muhalefet karşı çıkınca vazgeçildi zannetmiştik..
Vazgeçmemişler.. Başbakan daraltılmış bölge için hazırlık yapın talimatı vermiş..
İlk bakışta daha doğru gibi dursa da pek öyle değil.. Çünkü bu kez de bölge barajı yükseliyor.. Bölgelerin dört milletvekiline göre parçalandığını düşünün..
Baraj yüzde 25’e çıkar..
*
Bu sistem sandıktan birinci çıkan partiye yarar.. Küçük partileri yok eder.. İkinciliğe, üçüncülüğe oynayan partileri zorlar..
Meclis’te siyasi yelpazeyi genişletmez.. Tam tersi daraltır..