06.01.2020 - 10:50 | Son Güncellenme:
Avusturya’da Sebastian Kurz’un yeniden siyaset sahnesine dönmesiyle ‘en genç ikinci hükümet lideri’ olarak anılan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ‘çalışma hayatında herkes için bir sonraki adım’ olarak tanımladığı yeni sistemi hayata geçirmek için kolları sıvadı.
Marin'in hayata geçirmek istediği bu sistem, haftada dört gün altı saat çalışmayı öngörüyor.
Marin, “İnsanların ailelerine, sevdiklerine, hobilerine ve kültür gibi yaşamını diğer yönlerine daha fazla vakit ayırmayı hak ettiklerine inanıyorum." dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Finlandiya vatandaşlarının daha az çalışmasına izin vermek önemli. Mesele, kadınca bir tarzla yönetmek değil, seçmenlere yardım sunmak ve sözlerinizi tutmakla ilgili.”
Sosyal Demokrat Parti'nin Lideri Sanna Marin, Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı dönemde de daha kısa çalışma sürelerini savunuyordu.
Avustralya merkezli reklam ve pazarlama şirketi Versa da haftada dört gün çalışma sistemini uyguluyor. Versa çalışanları hafta sonuna ek olarak Çarşamba günleri izin yapıyor. Şirket, bu şekilde kâr oranlarının yüzde 300 arttığını savunuyor.
Rusya'da da Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı'nın üretkenliği artırmak için yürürlüğe koyulması planlanan ‘haftada dört gün çalışma sistemini’ test etmeyi değerlendirdiği belirtiliyor.
Geçtiğimiz yıl kasım ayında teknoloji devi Microsoft’un Japonya şubesi bir ay boyunca gerçekleştirdiği denemede çalışanlarına haftada üç gün izin vermiş, denemenin sonunda verimliliğin yaklaşık yüzde 40 arttığı görülmüştü.
Finlandiya Başbakanı Marin, son olarak Estonya İçişleri Bakanı'nın kendisine "tezgahtar kız" diyerek, dalga geçmesiyle gündeme gelmişti.
Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid, popülist aşırı sağcı parti Ekre'nin lideri olan 70 yaşındaki Mart Helme'nin sözlerinden "utanç duyduğunu" söylemişti.
34 yaşındaki Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, dünyanın en genç başbakanı unvanını kazanmıştı.
Marin, tüm partilerin liderliklerini kadınların yürüttüğü merkez sol bir koalisyonun liderliğini yapıyor ve bir süredir Finlandiya siyasetinin yükselen yıldızıydı.
Mart Helme, tartışmalı sözlerini, partisine ait radyodaki bir programda sarf etti.
"Şimdiyse, tezgahtar bir kızın ve bazı sokak eylemcilerinin ve eğitimsiz insanların kabineye girdiğini görüyoruz." dedi.
Marin daha önce yoksul bir aileden geldiğini söylemiş, üniversiteye girmeden ve siyasi kariyerine başlamadan önce tezgahtarlık yaptığını anlatmıştı.
Marin, ailesinde liseyi bitiren ve üniversite okuyabilen ilk kişi olmuştu.
Twitter hesabından yanıt veren Marin "Finlandiya'dan çok gurur duyduğunu" söyledi ve şöyle devam etti: "Burada yoksul bir ailenin çocuğu eğitim görebilir ve hayatlarındaki bir sürü şeyi başarabilir. Bir dükkandaki kasiyer, başbakan olabilir."
Helme, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylemekle birlikte, Marin'den özür dilemedi.
Birinin çalışarak, siyasetin en üst düzeyine çıkabileceğini kabul etmeye niyetlendiğini söyleyen Helme, "Bunu birileri anlamışsa, Finlandiya başbakanına özürlerimi iletirim." dedi.
Estonya Cumhurbaşkanı Kaljulaid, Finli mevkidaşı Sauli Niinistö'yü aradığını ve Marin'e özürlerini iletmesini istediğini söyledi.
Estonyalı muhalif partiler de Helme'den istifa etmesini ya da Başbakan Jüri Ratas'ın kendisini görevden almasını istedi.
Estonya, üç Baltık ülkesi arasında en kuzeyde olanı ve Finlandiya Körfezi'nin hemen öte yanındaki bu ülkeyle dilleri de birbirine benziyor.
Ekre, geçen Mayıs ayındaki seçimlerde oyların yüzde 17,8'ini alarak koalisyon hükümetine girmişti.