06.03.2014 - 10:57 | Son Güncellenme:
İstanbul-DHA
Galatasaray, Ünal Aysal'ın başkan olmasıyla birlikte transfer dönemlerinde sürekli aktif bir politika izledi. Son 2 yılda kazanılan şampiyonlukların yanısıra Drogba ve Sneijder gibi iki Dünya Yıldızı sarı-kırmızılı kulübün transfer politikasının görünen yüzü oldu.
Ünal Aysal Yönetimi transferin daima yüksek paralarla yürümeyeceğini ve sürekli para harcanan bu sistemle kulübün geleceğinin kararacağının farkındalar. Bu yüzden Galatasaray'ın oyuncu tarama ekibi, futbol şubesindeki etkinliğini her geçen dönem artırıyor. Sarı-kırmızılı kulübün aylık dergisinde futbol şubesinin oyuncu tarama (Scout) ekibinin başına getirilen Emre Utkucan ile yapılmış çarpıcı bir röportaj gerçekleştirildi.
Emre Utkucan ile yapılan röportaj şu şekilde:
"GALATASARAY BİR OYUNCUYU NASIL SCOUT EDİYOR? PROSESLER NELER"
Bu bir filtreleme süreci. Bir oyuncu veritabanına sahibiz. Fatih Hoca beni göreve getireceğini tebliğ ettikten sonra oluşturmaya başladık bunu. Resmi göreve başladığımda veritabanı hazırdı. İçini doldurmaya, zenginleştirmeye ve arşiv haline getirmenin adımlarını atmıştık. Wyscout hizmeti alıyoruz. Dünyanın her liginden maçların görüntülerine ulaşabiliyoruz. Şimdi Instatscout ile de görüşüyoruz. HD görüntüleri alıyoruz. Bu firmalar profesyonel kulüplere 90 dakikalık maçların görüntülerini karşılaşmadan 4-5 saat sonra tedarik ediyor. Onlar kendi taglemelerini (detaylı kişisel video analizleri) de yapıyor ancak bizim için kalitesi düşük bir iş. Biz bunu hocalarımıza aktaramayız. Teknolojik ekibimizin oluşturduğu detaylı oyuncu video analizleri veritabanına aktarıldıktan sonra, ön plana çıkan oyuncuların taglemeleri hocalarımızca izleniyor. Bu çalışmalar vasıtasıyla oyuncuların hata ve avantajlarını en sağlıklı şekilde hocalarımıza sunmaya çalışıyoruz. Bir de güncel performansı ele almalıyız. Son oynadığı maçlardan geriye doğru bir arşivlemeye gidiyoruz. Bunun dışında oyuncunun verdiği röportajlar, hakkında çıkan haberler yerel veya enternasyonal basında, hatta bu haber kaynaklarının güvenirlik notuna varana kadar biz sürekli 24 saat güncelliyoruz veritabanını içeren internet sitemizi. Ayrıca canlı oyuncu izleme raporları siteye anında işleniyor, İngilizce ve Türkçe. Siteye Teknik Heyet, canlı oyuncu izleme scoutları ve teknik scoutlar erişebiliyor. Kurduğumuz bu sistemde her teknolojik scout için sorumluluk aldığı ligler var. Ekibin başı olarak ben de dünyada her ligi takip ediyorum. Yaklaşık günde 15 saat maç izliyorum. Bir havuz oluşturuyoruz. Önce havuzu dolduruyoruz. Filtreleme yapabilmek için bir kere dolu bir havuza ihtiyacımız var. Menajerlerden, teknik heyetten, idarecilerden gelen oyuncular, basın takibi üzerinden bulunanlarla doluyor havuz. Ekibimizde Yunanlı, İtalyan, Güney Amerikalı, İspanyol birçok teknik scoutumuz var. Galatasaray gibi uluslararası düzeyde marka olmuş bir kulüpte sadece Türklerle bu işin olmaması gerektiğini düşündük. Çok dil gerektiren bir iş yapıyoruz. Farklı perspektif ve altyapı içeren insanlar olmasına da dikkat ettik.
SCOUT OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR NE? EKİP KURARKEN NELERE BAKTINIZ?
Şu anda ekipte çalışan tüm arkadaşlar benim tanıdığım insanlar. Yabancılar dahil. En önemli kriter güven. Bu biraz yatak odası işi. Bu işin bize has, bizim içimizde kalan bir iş olması lazım. Ailelerimize bile yansıtılmaması gereken bilgiler taşıyoruz. Çıkacak bir haber transferi engelleyebilir, kulübümden çıkacak parayı artırabilir yani Galatasaray'ın menfaatlerine zarar verebilir. Bunu asla göze almam. O yüzden güven, karakter adamlık, ondan sonra da kapasitesine, potansiyeline inanmam gerekir. Futbol gözü olmalı ayrıca.
SEN GELMEDEN ÖNCE GALATASARAY'DA DURUM NEYDİ?
Cüneyt Tanman'a teşekkür etmeliyim. 2010'da scout ekibi başına Cüneyt Kaptan getiriliyor. Galatasaray'a hizmet etmiş eski futbolculardan oluşan bir ekip kuruluyor. Yani ilk head (chief) scout Cüneyt Tanman'dır. O dönem Cüneyt ağabey beni aradı ve Dünyadan Futbol konusunda uzman olduğumu öğrendiğini belirtip benden danışmanlık istedi. Profesyonel değil fahri olarak elimden geldiği kadarıyla destek olmaya çalıştım. Kaptan, teknik scoutlar da işe aldı. Emre Decdeli referansımla girenlerden biridir. Barkın Tanman, Cüneyt ağabeyin yeğeni, çok önemli bir webmaster. İkisi de devam ediyor bizimle. Beni scouting meselesine yönlendiren de Cüneyt Kaptandır bu vesileyle. Kendisi fikirlerine çok değer verdiğim, önemli bir futbol adamıdır.
EMRE UTKUCAN'IN GÖREVE GELMESİ NASIL OLDU?
2012 Mayıs, Fenerbahçe ile final maçına çıkacağız. Perşembe akşamı. Fatih Terim beni aradı. Telefon numarası kayıtlı değil, hiç tanışmamışım o güne kadar. Emre şu maçı atlatalım, engin bilgilerinden faydalanmak istiyorum dedi. Şampiyon olduk, haftasına randevu aldım ve hocaya bir prezantasyon gerçekleştirdim. Udinese, Stuttgart, Dortmund, Internacional gibi örnekler üzerinden, altyapı ve ne tür yollar izleniyor transferde temalı bir brifing verdim. Üç ay fahri olarak Hocanın transfer danışmanlığını yaptım. O dönem bir teste tabii tutulduğumu zannediyorum. Fatih Hoca Ağustos'ta beni scout ekibinin başına getirmeyi düşündüğünü ifade etti. Galatasaray'da göreve çağrıldığın zaman gitmek zorundasın. Ben de bundan kaçamazdım. Fatih Terim'in bana güvenmesi, bu göreve uygun görmesi benim için büyük bir onur. Şubat 2013'te resmi olarak göreve başladım. Aradaki süreçte hazırlıklar yapıldı; ekibin toplanması, organizasyonun şekillendirilmesi, veritabanının oluşturulması gibi yoğun bir çalışma içerisine girdik. Şu anda bayrak bizim ekibimizde, yeri ve zamanı geldiğinde başkalarına devredeceğiz.
SEVİLLA'DA 700 SCOUT VAR DENİYOR. BÜYÜK KULÜPLERDE PART-TİME SCOUTLAR ÇOĞUNLUKTA. BİZDE YÖNTEM NE OLABİLİR?
Ekonomik açıdan dar bir yapıyla bu işe başladık. Göreve geldikten sonra scouting etkisi daha fazla hissedilir oldu. Bu bizi çok mutlu ediyor. Dünyadaki örneklerle bizi karşılaştırdığın zaman biz daha az bir bütçeyle daha çok iş yapma uğraşındayız. Onların yapmadıklarını yapmaya çalışıyoruz. Emekleme dönemini geçtik. Bundan sonra kabuğumuzu kırma çabasındayız. Scouting sınırı olmayan bir iş, bütçe-yatırım üstünden gidersek. Anderlecht'in Buenos Aires'te ofisi var. Afrika'da okulları olan kulüpler var. Scouting sadece oyuncu takibini barındırmıyor. Bu departmanın devamlı proje üretmesi şart. Pilot takımlar projesi, Galatasaray'ın dünyaya açılımına entegrasyonu, yurtdışı oluşumu için fizibilite raporlarının hazırlanması, kiralık oyuncu modelinin yerleştirilmesi, altyapının yani bizim öz kaynağımızın güçlendirilmesi. Bunların hepsi scouting görevleri arasında olmalı. Udinese, Granada'yı satın alıp La Liga'ya çıkartıyor. 100'den fazla lisanslı oyuncusu var. Pilot takım ve kiralık modeliyle. Sadece oyuncu bulmak, yetenek keşfetmek de yetmez. Teknik adamları oyuncular konusunda ikna edebilmek, yönlendirebilmek gibi farklı mecralarda farklı görevler doğabilir. En azından benim bakış açım öyle, kendi kulübümde de bunu yerleştirmeye çalışıyorum.
CHELSEA CHİEF SCOUT RAKİP TAKIM ANALİZİ DE YAPIYOR. DEDİĞİN GİBİ GÖREV TANIMI ÇOK DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİYOR SANIRIM YAPILANMAYA GÖRE
Scouting bir ekip işi ve nihayetinde teknik adama yardımcı oluyor. Hoca departmanı nasıl kullanmak isterse o şekilde değerlendirebilir. Fatih Hoca'nın son döneminde altyapının scouting biriminin de bana bağlanması hususunda prensip kararı alınmıştı. Ve maç analizi hususunda da ekibimden destek istenmişti. Fatih Terim ayrılıp Mancini geldikten sonra İtalyan Hoca benden analiz üzerine destek talebinde bulundu. Biz zaten analize dair veritabanında bir bölüm oluşturmuştuk Galatasaraylı futbolcularla ilgili. Metin Çakıroğlu'nun hakkını verelim. Kendisinin Fatih Hoca dönemindeki analiz uzmanı olarak bu işte çok önemli bir rolü olduğunun altını çizelim. Futbolcularımızın her birinin her maçtaki performanslarını taglemelerle sisteme geçtik. Onlara kullanıcı adı ve şifre verdik, ayrı ayrı. Oyuncular veritabanının yalnızca bu kısmına erişim sağlayabiliyor. Fakat oyuncular transfer amaçlı yaptığımız scouting çalışmalarını göremiyor. Şu örneği vereyim; Amrabat kendini seyrediyor, bununla yetinmeyip pozisyonundaki rakibi Emre Çolak'a da bakıyordu. Bununla sınırlı kalmadık. Galatasaray'ın oynayacağı rakip takım futbolcularının taglemelerini de sisteme yükledik. Geçen sezon Real Madrid, Schalke 04 maçlarında tüm rakip oyuncuların son üç maç taglemesinde uyguladık bunu. Yani Şampiyonlar Ligi çeyrek finale kalma maçından önce Hamit girip Bastos'u inceleyebiliyordu. Veya Riera Farfan'ı. Hizmeti Galatasaray'ın teknik scoutları verdi. İşin bu kısmına çok büyük önem verip destek olmaya çalıştım. Mancini Hoca takımın başına gelince kendisine yaptığımız işleri anlattım. Beğendi ve çok olumlu yaklaştı bize. Şu anda Galatasaray'da çalışan üç maç analiz uzmanından ikisi scouting ekibinde benimle çalışıyordu. Kendisinden direk böyle bir talep gelince çok inandığım iki insanı oraya kaydırdık. Biri Türk, Biri İtalyan, 13 senedir tanıdığım UEFA coaching lisansı olan, birçok dili mükemmel düzeyde bilen Marco Fumagalli. Bu tür bir desteğim vardı kısaca ama hoca benden rakip takım analizi de isterse, git izle şu takımı rapor ver derse elbette yaparım.
CHELSEA'NİN VERİTABANINDA 70.000 OYUNCU BULUNDUĞUNU DUYMUŞTUM. 1500-3000 GİBİ SAYILAR TELAFFUZ ETMİŞTİN. 100'LERCE SOL BEK İZLEDİĞİNİ BELİRTMİŞTİN. GALATASARAY KAPASİTESİNDE BU KADAR ÇOK SOL BEK OLMA ŞANSI VAR MI? NİCELİK ARTTIKÇA NİTELİK AZALMAZ MI BU İŞTE?
Wyscout üzerinden bütün videoları çeksek biz de 100.000 oyunculu bir database elde ederiz. Ama verimli bir iş değil. Biz balık tutmak zorundayız filtrelemeden önce. Havuzu doldurduğumuz birçok kaynak var. Galatasaray'ın yiyebileceği kıvamda boğaz lüferini yakalayabilmek için bütün balıkları bir araya koymak gerekiyor. Bazen hedeften de gidebilirsin ama genel yapı böyle. Oyuncu izliyorsun, takip ediyorsun, teknik scoutlar tagleme yapıyor, transfer dönemi yaklaştığında menajerlerden gelenleri dikkate alıyorsun. Cenk ağabeye (Ergün) 100'lerce isim geliyor. Bize yönlendiriyor. Mancini birçok önemli kulüpte görev yapmış dünya çapında birisi, ona isimler geliyor. Rapor isteniyor bizden. Bir oyuncunun canlı olarak izlenmesi gerektiğine nasıl karar veriyoruz onu da belirteyim. İki kriterimiz var. Hoca X oyuncunun canlı izlenmesini istiyorum diyebilir. Diğer durum da ekibimizin filtrasyonundan geçenler. Misal bir oyuncuyu Venezuela gazetesinden bulduk. Canlı izlemeye karar verdik. Basın takibi işin önemli parçalarından.
FORUMLAR, BLOGLARA DA BAKILIYOR MU?
Forumlar, bloglar bilgi amaçlı kullanıyoruz. Her oyuncu için scout görüşünü yazıyor, olumlu veya olumsuz. Ekibin başı olarak 1500 oyuncunun tamamını izlemeliyim ki eliminasyon yapılsın. Misal bir haftada 100 oyuncu geldi, bunların 60'ını eliyorum. Ama elenenler de data olarak sistemde kalıyor. Çünkü ileride bir gün gelişim kaydedebilir. Yıldız-derecelendirme yöntemimiz var. Puanlamasını Galatasaray uygunluğuna göre yapıyoruz. Raporlamayı da bir standart haline getirdik, işimizi kolaylaştırıyor geri dönüşlerde. Benden sonra geleceklere büyük bir arşiv bırakmakla yükümlüyüm. Ham gelen oyuncular süzgecimden geçiyor. Ondan sonra kalan 40 oyuncuyu izliyoruz ekip olarak. Sayı 15-20 seviyesine iniyor ve hocaya izletiyoruz. Hoca da beşe indiriyor. Hocanın onayıyla birlikte scoutlar canlı seyretmeye gidiyor oyuncuyu. Canlı izlemeden raporlar oluşturuluyor. Bruma'da da bu yolu izledik. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman canlı oyuncu izleyen scout sayısı olarak az gözükebiliriz. Ama özellikle isimlerini söylemem lazım. Metin Çekiçler Türkiye'nin en iyi canlı oyuncu izleme scoutu bana göre. Kıdemli scoutum kendisi. Galatasaray'ın eski futbolcusu, altyapımızda da hoca olarak çalışıyor. Turgay Aksu, Cihat Aksu, Murat İnan, Aydın Güleş, Mehmet Özgül. Scout ekibi sekreteri, teknik scoutumuz Tuncay Kırman da ekibimizde. Onlara, ekibime çok güveniyorum. Organizasyonun başında ben varım sadece. Karargahta, Florya'dayım. Olmam gereken yerdeyim. Galatasaray taraftarı rahat olsun. Fiziksel engelim kesinlikle bir bahane değil. Bunun arkasına sığınmam. Canlı oyuncu izleme olarak zamanla daha da kuvvetleneceğiz. Kulübün menfaatleri doğrultusunda doğru bir biçimde çalışmayı sürdürmeliyiz.
BİR OYUNCUNUN YILLIK ÜCRETİNE ULAŞMA ŞANSI VAR MI?
Bu tür bilgileri basından yakalayabiliriz. Veya kontaklar vasıtasıyla. Yeniliklerden biri de şu veritabanında; her oyuncunun temsilcisinin kontaklarını sisteme geçiriyoruz. İdari menajerimiz Cenk Ergün veya sportif yöneticilerimiz için hazırlıyoruz bunların hepsini. Bu konularda dışarıya aşırı ketumuz ama içimizde dayanışmamız var.
2015 YAZINDA SÖZLEŞMESİ SONA ERENLERİN 2014'TE GÖRECE DÜŞÜK BONSERVİS BEDELİYLE TRANSFER OLASILIĞI DOĞABİLİYOR. İLKAY GÜNDOĞAN MİSAL. SCOUTİNG STRATEJİ ÜRETİR Mİ?
Böyle bir misyonu elbette var. İlk geldiğim zaman dünyada sözleşmesi 2013-14 sezonu sonunda bitecek olan tüm oyuncuların listesini oluşturmuştuk. Bunu ansiklopedik hale getirmiştik diyebilirim. Bunu yapmaya da devam ediyoruz. Head scout transfer konusunda hocanın ve yönetimin baş danışmanıdır. Bütün bu hizmetleri hazırlayan ve veren, mutfağından çıkartıp bunun sorumluluğunu alandır. Hocamız veya yönetim kendisi de bir transfere karar verebilir. Şu algıyı da yenmek lazım. Transferleri scouting departmanı yapmaz, yapmıyor. Biz işimizi yaparız. Özetle bizim işimiz her pozisyona talep geldiği zaman en azından 5 oyuncuyla hazır olmak. Sadece 11 değil, aklınıza ne kadar mevki geliyorsa. Çift yönlü orta saha, sol ayaklı stoper vs. gibi. Hoca bunları izler, zaman zaman beğenir bize katılır, zaman zaman beğenmez bize katılmaz, başka oyuncuya gitmek ister. Umuyorum transferlerde scouting ekibi zamanla daha da etkin rol alır. Örnek vermem gerekirse Alex Telles'te çok ısrar ettim. Hocayla defalarca konuştum. Israrcı oldum. Ama her transfer böyle olmaz. Her transferin farklı hikayesi var. Oğuzhan Kayar'ı mesela Manisa'nın A2 takımında izledik. Antrenmanlarına kadar takip ettik. Şunu da dile getirmeden edemeyeceğim. Yönetim Kurulumuza, başkanımıza, Fatih Hocaya çok teşekkür etmek istiyorum. Benim devam etmemi istediler. Hoca Galatasaray her şeyin önünde gelir dedi. Mancini yaptığımız işleri gördükten sonra bize değer verdi, defalarca ve saatlerce bizimle oyuncu videosu izledi. Hocamızla çok iyi bir uyum yakaladık, çok iyi bir iletişimimiz var.
KULÜPLER ARASI SCOUT TRANSFERİ OLUYOR MU?
Oluyor.
GALATASARAY GELECEKTE ÖNEMLİ SCOUT TRANSFERLERİ YAPABİLİR Mİ?
Yapabilir. İlerleyen dönemlerde yapacaktır da. Yapmalıdır da.
ÇOK ÜNLÜ ŞEF SCOUTLAR KİMLER?
Carnevale, Udinese modelini hep takdir etmişimdir. Comolli (eskilerden) Bale'ı Tottenham'a getiren isim. Newcastle'da Graham Carr var. 70 yaşında ve sekiz senelik kontrat yaptılar. Carr, başkan Mike Ashley'e şart koşarak Londra'da ikamet ediyorum, tren ile gidebileceğim yerlerin dışına çıkmam dedi. Kuzey Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda gibi. Zaten Alan Pardew de başta. Newcastle'ın transferlerini görüyorsunuz. Üç ismin ortak karar verdiği ayrı bir yapısı var. Ben kişilerden bağımsız ekip başarısına daha çok inanan biriyim. Elbette liderlik önemli ama hiçbir zaman da kendimi takım arkadaşlarımın önünde görmem. Ekibin her zaman bir parçası oldum, sadece kaptanlık bandı kolumda takılıydı. Bunu hiçbir zaman unutmadım. Bir lider ekibinden en yüksek verimi nasıl alabilir, empati kurarak bunu analiz edip uygulayandır. Onu yapmaya gayret ediyorum. Hayatım boyunca da böyle oldu. 33 yaşındayım, genç sayılırım. 50-55 yaşında tecrübeli insanların üstü konumundayım ve iyi anlaşıyoruz. Teknik scoutlar ile canlı oyuncu izleme scoutlarını bir melez haline getirip kendi modelini kurmaya çalışan bir departmanımız var. Kalıcı bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Galatasaray'da devamlılık esastır. Yönetimler, teknik heyetler değişebilir, ben değişebilirim ama bu kurulan düzen devam etmeli. Bunları ilk kez en ince ayrıntısına kadar kulübümüzün aylık resmi yayın organı olan Galatasaray Dergisi'ne, senin aracılığınla anlatıyorum. Bundan 5-10 sene sonra yurtdışından belki bizimle röportaj yapacaklar, modelimizi incelemek isteyecekler. O günleri de göreceğimizi umuyorum.
GALATASARAY'I İZLEMEYE GELEN SCOUTLAR VAR MI? BAĞLANTILARINIZ NASIL?
Geliyorlar. Ben biraz ketum biriyim. Kulüp dışında bu hususları konuşmam. Dünya basınından çok önemli arkadaşlarım var. Brezilya'dan bir oyuncuyu araştırıyorsak BBC'den Tim Vickery ile TV Globo'dan John Cotterill ile veya ESPN'den James Young ile konuşabiliyorum. Fikir alışverişinde bulunabiliyorum. James Horncastle, Andy Brassell, Michael Cox gibi değerli isimlerle dostluklar kurdum geçmişte. Bu ilişkileri de Galatasaray'ın menfaatleri için sonuna kadar kullanırım. Tabii benden hiç kimse transferlere ilişkin bilgi alamaz. Bir telefon geldiğinde anne-babamın bile yanından uzaklaşıp konuşurum.
ALTYAPIYA NASIL BİR DESTEK VERİYORSUNUZ? BAZI KULÜPLERİN ALTYAPI SCOUT BİRİMİ DAHA ÖNCELİKLİ OLUYOR.
Altyapı scoutlarımız da mevcut. Bülent Ünder Hoca ile de konuştuk. Onların oyuncu arama kriterleri farklı. Şu anda bana bağlı bir birim değil. Ben A Takım'ın şef scoutuyum ama onlarla entegre bir şekilde, birbirimizden haberdar olarak çalışıyoruz.
EN ÇOK MAÇLARINA GİDİLİP TAKİP EDİLEN TAKIMLAR HANGİLERİ DÜNYADA?
Altyapıları çok güçlü takımlar var. Almanya'da Schalke, Stuttgart her zaman incelenmeli. La Masia çok önemli. Uruguay'da Danubio var. Cavani, Forlan, Recoba'ların yetiştiği kulüp. Sporting Lizbon keza. Bruma misal pahalı deniyor ama Academia Sporting'in jenerasyonunda en önemli oyuncusunu transfer ediyorsan belirli bir meblağ vereceksin, Kolombiya'dan Paraguay'dan oyuncu alırsan bonservisi makul olur mutlaka.
SCOUTİNG DENİLEN KAVRAM 18 YAŞINDA OĞUZHAN'I 2,250 MİLYON TL'YE İKİNCİ LİGDEKİ MANİSA'DAN ALMAK MI? 19 YAŞINDA BRUMA'YI 10 MİLYON AVRO'YA SPORTİNG'DEN ALMAK MI?
Hepsi. Şunu söyleyeyim; bonservis konularında etkin değilim, olmak da istemem. Çünkü yönetici değilim. Biz bir üst/alt-limit belirleyebiliriz. Bruma'yı Sporting B'deyken takip ediyorduk. A Takıma çıktığı anda raporunu hocanın önüne koyduk. Hoca izliyor. Deniyor ki işte Şubat ayında alınsaydı, Haziran'daki U-20 Dünya Kupası'ndan sonraya kalmasaydı bu paralar ödenmezdi. Kimse sormuyor ki Lizbon ekibi o dönem Bruma için masaya oturuyor muydu? Ağustos'a kadar oturmadılar. Sosyal medyada, basında bunların dile getirilmesi doğal ve gayet normal ama çok önemli yazarlar 10 milyon Avroluk keşif mi olur diyerek işin iç yüzünü bilmeden eleştirilerde bulundu.
SCOUTİNG YALNIZCA GENÇ OYUNCU BULMAK M? BİLİNMEYENİ KEŞFETMEK YERİNE BAZEN BİLİNENE DE GİTMEK GEREKMEZ Mİ?
Kesinlikle değil. Çok bilinen bir oyuncu da scout edilebilir. Tecrübeli birisi de aranabilir. Sadece genç oyuncu bulmak, yetenek keşfetmek olarak bakamayız meseleye. Burada mühim olan hocayı böyle bir transfere ikna edebilmektir. Görüşleri olumsuz ise olumluya çevirebilmektir. Aslolan ekip çalışması. Ekip çalışmasını çok iyi kotardığımızı düşünüyorum. Verimliliğimizi artıran en önemli faktörlerden biri birlikte hareket edebilme kabiliyetimizdir. Cenk Ergün'e teşekkürü borç bilirim, kendisiyle çok uyumlu çalışıyoruz. Tanıdığım en değerli profesyonel yöneticilerden biri. Galatasaray için vazgeçilmez bir isim.
MEVCUT YABANCI KURALI SCOUTİNG STRATEJİLERİNİ NE DERECE ETKİLİYOR?
Kötü etkiliyor. AB pasaportlu oyuncular yerli statüsüne geçerse buna en hazır kulüp açık ara Galatasaray'dır. Diğer kulüpler bu durumun farkında olduğu için sıkıntı yaşanıyor. Son yıllarda Barcelona hükümranlığı kıran ekol Bayern Münih. Almanya'da yabancı sınırı yok. Bayern'i en çok zorlayan Dortmund'da da çoğu oyuncu Alman. Süper Lig'in ve Bundesliga'nın durumu ortada. Yabancı sınırı Türk futboluna zarar veriyor. Yabancı kuralı ne kadar esnetilirse Türk futbolu o kadar gelişir.
TÜRKİYE'YE BENZEYEN, MAJOR OLMAYAN LİGLERDE -PORTEKİZ UKRAYNA- DURUM NE?
Porto, Shakhtar modelleri tamamen farklı. Aslında Bruma transferi onlara benzedi. Biz Türkiye'de diğer kulüplere bir örnek teşkil ettik. Keşfettik gibi bir iddiamız yok ama 18 yaşında dünya çapında yıldız adayı bir oyuncu Galatasaray'a geldi diye bakıyoruz. Her transfere bu eksenden de bakamayız. Yeri gelir, 1 milyon Avroya da yabancı oyuncu alınır, sözleşmesi sona erecek oyuncuyu bedava da alırız. Planlamayı doğru yapmalıyız.
SCOUTİNG DEPARTMANININ ALMANYA AYAĞI VAR MI?
Almanya'da Erdal Keser var. Bizim için çok değerli bir insan. Sürekli iletişim halindeyiz. Onların çalışmalarını da veritabanına işliyoruz. Bülent Tulun oradaki projenin başında. Kendisi bizim ekibimize de çok destek verdi, onu da söylemem gerekir. Zaman içerisinde her şey olabilir, Afrika'ya açılabiliriz. Yeter ki öncelikle modelimizi oturtalım. Galatasaray'ın büyüklüğüne yakışır işler çıkaracağız zamanla.
PARA KAZANABİLECEĞİNİZ TÜRDEN YATIRIM TRANSFERLERİ VAR MI KAFANIZDA? UZAKDOĞULU BİRİ MESELA.
Neden olmasın, tabii ki düşündük. Japon Ligine, Kore Ligine, Avustralya'ya çok yakından bakıyoruz. Kulübümüzden gelecek pazarlama amaçlı stratejik hamlelere de şimdiden hazır olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim.
BU İŞTE BAŞARI ORANI KAÇ? BİR ŞEF SCOUT ALTI OYUNCUDA DÖRDÜ İYİ ÇIKMALI DEMİŞ.
Öyle bir oran yok bence. Bir şef scoutun başarılı olup olmadığının kararını hocası ve başkanı verir.
BİR YILLIK SÜRE ZARFINDA TAKİP ETTİĞİMİZ VE ALINMASINI ÖNERDİĞİNİZ AMA BAŞKA TAKIMA GİDEN İSİMLER VAR MI?
Var ama isim veremem, çok spekülasyon olur. İşin bir parçası aslında bu da. Her takip ettiğimiz veya keşfettiğimiz oyuncuyu alamayabiliriz.
OYUNCU TESPİT EDERKEN TAKTİKSEL YAPIYI DA HESABA KATIYOR MUSUNUZ?
Tabii ki. Telles transferinden örnek vereyim. Gremio 3-5-2 oynuyor. Üçlü savunmanın solunu tamamen kontrol ediyordu. Sürekli gidip gelebiliyor. Dönem dönem de dörtlü savunmada başarıyla görev alabilen bir isimdi. 92 Aralık doğumlu bir de.
FUTBOLUN MESLEĞE DÖNÜŞMESİ?
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler bölümü mezunuyum. Burada yüksek lisans eğitimini de tamamladım. Üniversite bitirme tezimi Nixon'un Çin Politikası üzerine yazdım. Soli Özel ile çalıştım. Master tezim de I. İntifada II. İntifada Arası Arap-İsrail İlişkileri idi. O dönem akademisyen olmak istiyordum. Başvurdum. Birçok kişi arasından son merhaleye gelip seçilemedim. Düşünmeye başladım doktora mı yapsam derken hayatta en büyük tutkum ne diye? Futbol mutluluğum, içinde olma kararı verip Lig TV Dış Haberler Sorumlusu Mehmet Özkan ile tanıştım. O beni önce Hazar sonra Şansal Büyüka ile görüştürdü. Orada yorumculuğa başladım. Avrupa Ligleri hakkında sayısız program yaptık. Eğitimin futbol ile korelasyonu olduğuna da inanıyorum. Analitik düşünebilme, ekonomiden anlama değerli bizim için. Canlı izleme scoutları eski futbolculardan oluşuyor. Dünyanın her yerinde de böyle. Teknik scoutlarımız arasında inşaat mühendisi, matematikçiler var. Elbette futbol aklına güvenmem lazım. Ekibi kurarken bunlara da dikkat ettik.
GALATASARAYLILIK NEREDEN GELİYOR?
Üç dört yaşlarımda Galatasaray'da yüzmeye başladım. Kalamış Tesisleri'nde. Rahmetli Canan Hoca ve efsanelerimizden Yılmaz Özüak çalıştırdı. Ailemin neredeyse tamamını Galatasaraylı yaptım küçükken. Basketbolda maç kaybettiğimizde evi dağıtırdım, ağlardım. Futbol hafızam Meksika 86'yla başlar. Fiziksel handikabımdan dolayı futbol oynayamamış olmak beni daha çok futbola bağlanmaya, izlemeye sevk etti. 87'de Galatasaray 14 sene sonra şampiyon oldu. Bizim kuşak çok şanslıdır bu yönden. Ama sevgimiz asla başarıya endeksli değil. Galatasaraylılık benim için yaşam felsefesi. Unutulmaz 0-0'lık United maçına gitmiştim, 12 saat önce Ali Sami Yen'deydik. 14 yıldır genel kurul üyesiyim. Genel kurulları ve kulüp meselelerini hep yakından takip ettim. Bir taraftar olarak görevlerimi yerine getirmeye duyarlılık gösteriyorum. GSStore'dan çok ürün alırım, Galatasaray Dergisi'ne ilk günlerinden beri aboneyim. Aşkla bağlı olduğum kulübüm için çalışmaktan onur ve gurur duyuyorum.