28.03.2009 - 11:43 | Son Güncellenme:
Mahir VARLI/ANTALYA (DHA)
DUMLUPINAR Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alparslan Ünveren'in yaptığı araştırma, Türk halk oyunlarının birçok spor dalına göre zayıflamak için daha faydalı olduğunu ortaya koydu.
Yrd. Doç. Dr. Ünveren, halk oyunlarının tükettiği enerji düzeyini tespit etmek için ulusal ve uluslararası yarışmalar esnasında ülkemizi temsil eden takımlardaki 24 bireyi, 2 yıl boyunca oyunlar sırasında inceledi. İzmir, Burdur, Hakkari ve Trabzon yörelerine ait oyunlar sırasında kalp atım hızları günde bir defa olmak üzere ikişer kez ortalama 7 dakikalık oyundan hemen sonra kaydedildi. Oyuncuların farklı halk oyunlarını oynarken harcadığı oksijen miktarı saptandı.
‘Türk Halk Oyunlarının Aktivite Düzeyinin Belirlenmesi’ başlıklı doktora tezi içinde özetlenen araştırma sonucu, halk oyunlarımızın futbol gibi en ağır sporlar kadar enerji tüketimine yol açtığını ortaya koydu. Araştırmanın sonucuna göre en az enerji gerektiren zeybek yöresini oynayan bir kişi voleybol ve masa tenisi oynamış kadar enerji harcıyor. Daha hızlı olan halay grubu oyunları ise eskrim, tenis ve yüzme kadar enerji tüketimine yol açıyor. Türk halk oyunlarının en hızlısı olan horon grubundaki oyunlar ise hentbol, basketbol ve futbol gibi hızlı sporlardan bile daha çok enerjiye ihtiyaç gerektiriyor.
Yrd. Doç. Dr. Ünveren, bölgelerine göre farklı karakter taşıyan halk oyunlarımızın ortak yavaştan hızlıya doğru oynanması, oyunların oynanışının belli performansa dayalı olması, oyunlarda ayak ve bacakların çok önemli rol alması gibi sportif faaliyetlere yatkınlık gösteren nitelik taşıdığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ünveren, kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı her yaştaki kişiler tarafından içten gelen bir coşkuyla oynanan halk oyunlarının, aynı zamanda sportif faaliyet görevi üstlendiğini dile getirdi.
Araştırmasında, farklı spor aktivitelerinin yanısıra fitness salonlarında zayıflama amaçlı aktivitelere katılan insanların, sayıları onlarca olan dans aktiviteleriyle de zayıflama çabasında olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Alparslan Ünveren, şöyle konuştu:
“Gelişmiş toplumlar, kendi geleneksel danslarının sağlıklı yaşam için önemli bir aktivite olduğunu ileri sürerek onları hem bir sektör haline, hem de zayıflama aracı haline getiriyor. Özellikle Latin dansları ve oryantal dansı ticari amaçlı spor salonlarında kişiler tarafından ilgi görüp zayıflama amaçlı olarak değerlendiriliyor. Oysa Türk toplumunun, oldukça zengin hareket içeriğine sahip yüzlerce geleneksel dansı olmasına rağmen, kutlama ve gösteri amacının dışına çıkılamayarak egzersiz boyutu hep gözardı edildi.”
Birçok spor dalında insan organizmasının verdiği fizyolojik cevabın, Türk halk oyunlarında da benzer düzeyde olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ünveren, “Araştırma sonucunda düzenli Türk Halk Oyunları çalışmalarının insan sağlığının ve fiziksel uygunluğunun olumlu yönde gelişmesinde oldukça etkili olacağı görüşüne vardık” dedi.
SPOR DALLARININ TÜKETTİĞİ ENERJİ ARALIĞI (MET CİNSİNDEN) Badminton : 5-11
Basketbol : 7-12
Bisiklet : 3-8
Dağ Tırmanışı : 5-10
Eskrim : 6-10
Futbol : 5-12
Hentbol : 8-12
Kayak : 5-12
Masa Tenisi : 3-5
Dans : 3-7
Tenis : 4-9
Voleybol : 3-6
Yüzme : 4-8
TÜRK HALK OYUNLARININ TÜKETTİĞİ ENERJİ ARALIĞI (MET CİNSİNDEN) Zeybek Yöresi Oyunları : 5-6
Halay Yöresi Oyunları : 7-9
Horon Yöresi Oyunları : 9-12
MET: Bireyin bir dakikada, bir kilogram vücut ağırlığı başına harcadığı oksijen miktarıdır.