SiyasetFiili durumu kabul etmeyiz

Fiili durumu kabul etmeyiz

01.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP milletvekilleri Fikri Sağlar ve Niyazi Nefi Kara’nın Ege Denizi’nde egmenliği devredilmemiş 18 adada Yunanistan bayrağı dalgalandığı yönündeki iddialarını içeren soru önergelerini yanıtladı. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Fiili durumu kabul etmeyiz

‘7 tur istikşafi görüşme’
“Ege adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgeler, 1923 Lozan ve 1947 Paris barış antlaşmalarıdır. Bu antlaşmalar, adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiva etmektedir... Ülkemizin bu mesele dahil, tüm Ege sorunlarına ve bunların çözümüne ilişkin görüşleri, bakanlığımın 1996’dan bu yana yaptığı muhtelif açıklamalarla kamuoyumuzla paylaşılmış, bu çerçevede Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimiz ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur. Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler, 2002’de rahmetli Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde başlatılmıştır. İstikşafi görüşmelerin ilk toplantısı 12 Mart 2002’de Ankara’da yapılmış, 2002 sonlarında ilk Ak Parti hükümeti iktidara gelene kadar toplam 7 tur istikşafi görüşme gerçekleştirilmiştir.”
‘Değişiklik yok’
İstikşafi görüşmelerin Ak Parti döneminde de kesintiye uğramadan devam etttiğini belirten Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Ülkemizin Kardak kayalıklarına ilişkin politikasında hiçbir değişiklik bulunmamaktadır. Kardak, Türk toprağıdır. Ak Parti hükümetleri döneminde, Ege’deki adaların hukuki ve fiili statüsünde hiçbir değişiklik olmamıştır.”