Genel SağlıkFazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararları

Fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararları

04.06.2018 - 10:31 | Son Güncellenme:

Uzmanlar günde 1 yemek kaşığı tuz yememizi öneriyor ancak çoğu insanın günlük tuz tüketimi bunun çok üstünde. Peki, tuz kullanımı nasıl azaltılır? Tuzu azaltmak için neler yapılabilir? Öncelikle fazla tuz tükettiğinizi fark etmeniz gerekir. Eğer tuz tüketiminizin fazla olduğundan şüpheleniyorsanız fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararlarını sizin için hazırladık. İşte fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararları…

Fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararları

Fazla tuz tüketimi zamanla birçok sağlık sorununa sebep olabilir. Bu yüzden tuz kullanımını azaltmak çok önemlidir. Tuz kullanımı nasıl azaltılır? Tuzu azaltmak için neler yapılabilir? Bu soruların cevabı çok basit ama önce fazla tuz tükettiğinizden emin olmanız gerekir. Sizin için fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararlarını bir araya getirdik. İşte fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararları

Haberin Devamı

Fazla tuz tüketiminin belirtileri ve zararları

Şişkinlik

Eğer yüzükleriniz parmağınıza biraz dar gelmeye başladıysa, sabahları ayaklarınız ve gözleriniz şişmiş uyanıyorsanız büyük ihtimalle çok tuz tüketiyorsunuzdur. Fazla tuz tüketimi sonucu aldığınız sodyum vücudunuzun fazla su tutmasına neden olur. Bu da vücutta ödem oluşturur.

Aşırı susuzluk

Tuzun içeriğindeki sodyum vücudun sıvı seviyesini dengeler. Çok tuz tükettiğinizde organlarınızın düzgün çalışması için daha fazla suya ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden fazla tuz tüketen insanlar aşırı susuzluk yaşar.

İdrarda değişimler

Vücudunuzun sodyum seviyelerinin artışı idrarda değişikliklere sebep olur. Çok tuz tükettiğinizde böbrekleriniz bu tuzu vücuttan atabilmek için zorlanır. Bu da daha sık idrara çıkma ve idrarın şeffaf olmasına sebep olan böbrek hastalıklarına neden olabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca çok fazla tuz tüketmek vücudun su seviyelerini azaltabilir. Vücudunuzdaki bu su kaybı idrarınızın koyu sarı olmasına sebep olur.

Kemik ağrıları

Fazla tuz tükettiğinizde böbrekleriniz tamamını vücuttan atmakta zorlanır. Vücudunuzda biriken tuz kalsiyum kaybına sebep olur. Bu yüzden zayıf kemikler, diş problemleri hatta kemik erimesi yaşayabilirsiniz.

Kramplar

Tuzun içeriğindeki sodyum kas çekilmelerinden sorumludur. Eğer vücuda fazla tuz tüketimiyle fazla sodyum girerse kaslarınızda gerginlik, acı ve kramplar hissedebilirsiniz.

Geçmeyen baş ağrıları

Fazla tuz tüketimi kan basıncının artmasına sebep olur. Bunun sonucu uzun süreli ve sık baş ağrıları yaşayabilirsiniz.

Hafıza problemleri

Fazla tuz tüketimi sonrası oluşan yüksek tansiyon beyne giden atardamarlara zarar verebilir. Bunun sonucu hafıza problemleri yaşayabilir, daha zor konsantre olabilir ve düşüncelerinizin yavaşladığını fark etmeye başlayabilirisiniz.

Tuz kullanımı nasıl azaltılır?

Ekmek, pizza ve sandviçlerden uzak durmaya çalışın. Bu yiyecekleri tüketmek sodyum seviyelerini arttırır. İşlenmiş ve dışarıda yediğiniz yiyeceklerin de birçoğu fazla tuz kullanılarak yapılır. Bunlardan da uzak durmakta fayda var.

Haberin Devamı

Aldığınız gıdaların besin değerlerini kontrol edin. Bir porsiyonunda 5% veya daha az sodyum içeren yiyecekleri tercih edin.

Yeni tatlar deneyin. Bir daha ki tarifinizi tuz yerine sirke, limon suyu, taze veya kurutulmuş otlar ile tatlandırın.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar