17.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetleri nedeniyle Ankara’ya karşı yaptırım kararı alması büyük tepki çekti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında, Üsküp’te mevkidaşı Nikola Dimitrov ile görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, “Çok da ciddiye almaya gerek yok, çünkü Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kesintilerini daha önce yapmışlardı. Bunlar basit şeyler, bizi etkileyecek şeyler değildir” ifadelerini kullandı.
‘Kıytırık bir karar’
Kararların bağlayıcı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Merkez Bankası’na ya da bankalara siyasetçilerin müdahale etmesini, AB her zaman eleştirir. ‘Serbest piyasa ekonomisi’ der ama şimdi bankaya talimatlar ya da tavsiyeler veriyor” değerlendirmesini yaptı. Çavuşoğlu, “Üst düzey görüşmeler olsun olmasın ehemmiyeti yok, mecburen bize gelecekler, başka kaçarı yok. Aldıkları kararların uygulanmasının mümkün olmadığını kendileri de biliyor. Neden? Rum Kesimi’ni tatmin etmek için. Saçma sapan dayanışma anlayışıyla Rum Kesimi’nin ve Yunanistan’ın baskısıyla, affedersiniz, kıytırıktan kararlar almak durumunda kaldılar. AB ve AB yöneticileri, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hemen Türkiye’ye gelmedikleri için pişman olduklarını söylüyor. Fakat bu konuda samimi olmadıklarını bir kez daha gördüm” ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte Türkiye’nin atacağı adımlara ilişkin de, “Eğer Türkiye’ye yönelik böyle kararlar alırsanız, faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz’de üç gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceğiz. Türkiye ile böyle yöntemlerle baş edemeyeceklerini anlasınlar. Kendi kıta sahanlığımızda ne yapacağımıza biz karar veririz” dedi.
‘Ön yargılı ve taraflı’
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin aldığı kararların Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme yönündeki kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini bildirdi. Açıklamada, “Bu kararlarda, Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip Kıbrıs Türklerinden hiç bahsedilmemesi ve Kıbrıs Türkleri yokmuş gibi hareket edilmesi, AB’nin Kıbrıs konusunda ne kadar ön yargılı ve taraflı olduğunu göstermektedir” denildi. Türkiye’nin, hem kendi haklarını, hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla korumaya devam edeceğine işaret edilen açıklamada, Türkiye’nin bu yöndeki faaliyetlerini daha da artıracağı vurgulandı.
Konuyla ilgili konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ise, AB’nin yaptırım kararlarına tepki göstererek, “AB’nin bu tutumu, Doğu Akdeniz’deki gerginliği azaltmadığı gibi Kıbrıs’taki çözüm çabalarına da hiçbir katkı sağlamamaktadır” dedi.
ORUÇ REİS GÖREV BAŞINA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarının hemen ardından Akdeniz’e dördüncü geminin gönderildiği yönünde bildiri yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama ve sondaj faaliyetlerine kararlılıkla devam ettiğini belirterek, “Fatih ve Yavuz Sondaj gemilerimiz ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemimizle bölgede sürdürdüğümüz faaliyetlerimize şimdi dördüncü gemimizi de dahil ediyoruz. Ağustos 2017’den bu yana Karadeniz ve Marmara’da sismik araştırmalarını sürdüren MTA Oruç Reis sismik araştırma gemimiz de Marmara’daki çalışmalarının hemen ardından, Akdeniz’deki sismik araştırmalarını yapmak üzere bölgeye gönderilecek” dedi. Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye bölgedeki kaynakları arama, üretme ve uluslararası pazarlara iletme kabiliyet ve gücüne sahiptir. Türkiye’nin bölgedeki egemenlik haklarını yok sayacak her türlü girişim karşısında ilgili bakanlıklarımızla beraber koordinasyon içerisinde gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. -EKONOMİ SERVİSİ