GündemErzincan’da şok: Rektör kendini astı

Erzincan’da şok: Rektör kendini astı

19.03.2010 - 01:35 | Son Güncellenme:

Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Büyükkasap, kampüsün içerisindeki konutta intihar etti. Rektörün geçen hafta düzenlenen bir ihale operasyonuna üzüldüğü için kendini astığı iddia edildi

Erzincan’da şok: Rektör kendini astı

Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü görevini üç yıldan bu yana sürdüren Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap (48), kampüs içindeki lojmanında intihar etti. İple kendisini asan Büyükkasap’ın ailesine bıraktığı kısa notun içeriği ise açıklanmadı.
Eşi ve çocukları daha önce görev yaptığı Erzurum’da oturan, kendisi de Erzincan’daki lojmanında yalnız kalan Büyükkasap, dün sabah göreve gelmedi. Makam şoförü Uğur Partoğlu, dün sabah Çanakkale Şehitlerini Anma Günü törenlerine katılacağını belirten Büyükkasap’ın konuttan çıkması için bir süre bekledi. Çıkmayınca durumu özel kaleme bildirdi. Telefonlara yanıt alamayan görevliler, lojmanın kapısını açtırarak içeri girince Büyükkasap’ın cesediyle karşılaştı. Olayı öğrenen Erzincan Valisi Abdulkadir Demir ile Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, konuta gelerek olayla ilgili bilgi aldı.
Büyükkasap’ın sabah saatlerinde intihar ettiği ve kendini asmadan önce ailesine hitaben mektup bıraktığı ortaya çıktı. Büyükkasap’ın ailesine verilmek üzere mektup bıraktığını kaydeden Vali Demir “İntihar sebebiyle ilgili herhangi bir tespitimiz yok. Bir not bırakmış. Sadece ailesine ve çocuklarına selam söylemiş. Bunun dışında bildiğimiz bir olay yok” dedi.

Sabah saatlerinde
Oğlu Çağrı’nın Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, lise üçüncü sınıfta okuyan kızı Nisa’nın da annesi Gülten Büyükkasap ile birlikte Erzurum’da bulunması nedeniyle konutta tek başına kalan Büyükkasap’ın dün sabah önce ailesine mektup yazdığı, saat 09.00 sıralarında da yatak odasının kapısına kendisini astığı sanılıyor.
Haberi alınca Erzurum’dan Erzincan’a gelen eşi Gülten ve kızı Nisa Büyükkasap’ı, başsağlığı dileyen Vali Demir teselli etmeye çalıştı. Rektörün intiharı Erzincan Üniversitesi’nde şok etkisi yaratırken, bazı üniversite görevlileri taş ve bardak atıp, “Sizin yüzünüzden oldu” diyerek basın mensuplarına tepki gösterdi. Üniversitede de öğretime iki gün ara verildi.
Bir hafta önce Erzincan polisinin düzenlediği yolsuzluk operasyonunda Yapı İşleri Daire Başkanvekili Namık Kemal Deveci, makine mühendisi Erhan Puyan ve müteahhit Erdin Aydın’ın tutuklanmasının Büyükkasap’ı etkilediğini söyleyen bazı yakınları “Kurduğu üniversitede böyle bir yolsuzluk olayının ortaya çıkarılmasını gururuna yediremedi” yorumunu yaptı.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı ise, Büyükkasap’ın ihale operasyonuyla herhangi bir ilgisi bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Mektubunda helallik istedi
Prof. Büyükkasap’ın ailesine yazdığı mektupta “helallik” istediği öğrenildi. Büyükkasap mektubunda, Tıp Fakültesi’nde okuyan oğlu Çağrı ve lise 3. sınıf öğrencisi kızı Nisa’dan eğitimlerini sürdürmelerini, ayrıca daha sonra Ankara’ya yerleşmelerini istedi. Büyükkasap’ın bugün üniversitede düzenlenecek tören sonrası memleketi Tosya’da toprağa verileceği kaydedildi.

Büyükkasap kimdir?
Büyükkasap, 3 Şubat 1962’de Kastamonu’nun Tosya ilçesinde dünyaya geldi. 1983’te Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. 1997’de İngiltere Leeds Üniversitesi’nde çalışmalarda bulunan Büyükkasap, “atom ve molekül fiziği” dalında 1994’te doçent, 1999’da profesör oldu. Erzincan Üniversitesi’nde rektör adaylığı için 2007 yılında yapılan seçimlerde 37 oyla en fazla oyu alan Büyükkasap dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmıştı.

Haberin Devamı

İşte o ihale
Büyükkasap’ın intiharına neden olduğu öne sürülen operasyon geçen hafta yapıldı. İddialara göre, Temmuz 2009’da Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kalorifer dairesi yaptırılmasına karar verildi. Yapı İşleri Daire Başkanlığı da yapımı, ihaleye çıkmadan Eral İnşaat firmasına yaptırdı. Ancak bu süreçle ilgili gelen ihbarlar üzerine Cumhuriyet savcılığı soruşturma başlattı, yaklaşık 4 ay teknik takip yapıldı. 11 Mart’ta rektörlük binasındaki Yapı İşleri Daire Başkanlığı’nda yapılan baskında, aralarında daire başkanı, şube müdürü, üç mühendis, üç teknisyen ve iki müteahhidin bulunduğu 10 şüpheli gözaltına alındı. Zanlılardan üçü daha sonra tutuklandı.

GAYET MUTLU EVİNE GİTMİŞ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Büyükkasap ile ilgili YÖK’te herhangi bir disiplin soruşturması bulunmadığını belirtti. Erzincan Valisi’nden bilgi aldığını kaydeden Özcan üniversitede bir süre önce yapılan 100 milyon liralık ihaleye de değinerek “O da rektörle çok uzaktan alakalı bir şey yani bizzat içinde olduğu bir şey değil. Vali Bey de o ihaledeki yolsuzluktan bahsetti ama onun hoca ile pek bir alakası yok” dedi. Özcan şunları söyledi: “Bir defa, rektörün kendisiyle ilgili bir problem yok. Dün (önceki gün) akşamüstü arkadaşlarıyla beraber yürüyüş yaptıklarını söyledi. Gayet mutlu şekilde evine gitmiş.”