GündemTEK TİP ÇIKMAZI

TEK TİP ÇIKMAZI

30.09.2010 - 00:17 | Son Güncellenme:

Zorunlu askerliği tüm yükümlüler için 12 ay olarak öngören düzenlemenin bir süre daha tartışılması ve kamuoyundaki tepkilerin azaltılmasına yönelik adımlar atılması kararı alındı

TEK TİP ÇIKMAZI

Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerindeki çalışmaları tamamlayarak Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB)sunduğu “tek tip askerlik” konusundaki düzenleme tartışma yaratırken, Ak Parti yönetimi söz konusu düzenlemesinin bir süre daha tartışılması ve kamuoyundaki tepkilerin azaltılmasına yönelik adımlar atılmasına kararı verdi.
Çalışmanın tasarıya ne zaman dönüştürüleceği, ne zaman TBMM’ye sevk edileceği, kanunlaştıktan sonra kimleri kapsayacağı tartışma konusu oldu.
Askeri kaynaklar ise çalışmanın en erken ocak ayında TBMM’ye sevkedilebileceğini, yürürlüğe girmesinin ise 1 yılı bulabileceğini kaydediyor. Kaynaklar, “bütün yükümlülüler için 12 ay” formülünün en yakın seçenek olduğunu belirtirken, geçici maddeyle, kanunun çıktığı aşamada silah altında bulunanların, düzenleme dışında bırakılabileceğini ifade ediyor.

Yedek subaylık kalkıyor
Türkiye’nin uzunca bir süredir kilitlendiği “tek tip” askerlik uygulamasında son viraja girilirken, tartışmaların boyutu da şekil değiştirdi.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un görevi sırasında başlatılan çalışmalar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner döneminde şekillenerek, son aşamaya geldi. Koşaner’in geçtiğimiz haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde çalışmalarının bir taslağını Başbakanlık’a ilettiği basına yansımıştı. Yürürlükteki uygulamanın yükümlüler arasında eşitsizliğe neden olduğu gerekçesiyle, mevcut komuta kademesinin karşı çıktığı biliniyordu. Yeni çalışmayla yedek subaylığın kaldırılması ve tüm yükümlülerin 12 ay boyunca “er” ya da “erbaş” statüsünde askerlik yapmasının sağlanması amaçlanıyor.

İlgili bakanlıklardan görüş
Milli Savunma Bakanlığı’nın, Genelkurmay Karargâhı’nda yapılan çalışma konusunda, ilgili bakanlıklardan görüş aldıktan sonra düzenlemeyi tasarı haline getirmesi ve Başbakanlık’tan onay alınmasının ardından TBMM’ye sevk etmesi bekleniyor.
Askeri kaynaklar, buna göre, kanun tasarısının en erken ocak ayında TBMM Başkanlığı’na sunulabileceğine, tasarının kanunlaşarak yürürlüğe girmesinin ise en az 1 yılı bulabileceğine işaret ediyor.
Uygulamanın ne zaman yürürlüğe gireceği kadar, yürürlüğe girdiğinde kimleri kapsayacağına yönelik tartışmalar da sürüyor. TSK’da celp dönemlerine göre değişiklik göstermesine karşın, yaklaşık 450 ile 500 bin arasında “uzun dönem er”, yaklaşık 100 bin civarında “kısa dönem er” ve 60 ila 75 bin arasında “yedek subay” statüsündeki asteğmen bulunuyor. Bu durumda, kanun yürürlüğe girdiğinde 15 ay askerliğini yapmak üzere silah altına alınan erbaşlar, 3 ay erken terhis olacak.
Yedek subayların ise er rütbesine düşürülemeyecekleri için asteğmen rütbesiyle 12 aylık yükümlülükleri sonunda terhis olması bekleniyor. 6 aylığına silah altına alınan kısa dönem askerlere nasıl bir uygulama yapılacağı ise tartışma konusu.
Askeri kaynaklar, silah altındaki kısa dönem erlerin yükümlülük sürelerinin artırılmasının haksızlığa neden olacağını ve dava konusu yapılabileceğini kaydediyor. Bu haksızlığın kanuna getirilecek ek bir hükümle düzenlenebileceği ve daha önce silah altına alınan kısa dönem askerlerin “tek tip” askerlikten muaf olduğuna yönelik bir geçici hükümle sorunun çözülebileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

KRİTİK GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner bugün Genelkurmay Karargâhı’nda haftalık olağan görüşmeleri için biraraya gelecek. Erdoğan’ın iade-i ziyaret kapsa-mında gerçekleştireceği görüşme, Türkiye’nin gündemini meşgul eden bedelli askerlik ve “tek tip” askerlik tartışmalarının gölgesinde yapılacak. Görüşmede, ikilinin her iki konuda da gelinen noktayı değerlendirmesi bekleniyor.
ANKARA Milliyet

Ak Parti bir süre daha tartışacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan Ak Parti MYK’sında “tek tip askerlik” düzenlemesinin bir süre daha tartışılması ve kamuoyundaki tepkilerin azaltılmasına yönelik adımlar atılması kararı alındı.
Erdoğan başkanlığında basına kapalı yapılan toplantıda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, “Tek tip askerliğe yönelik tasarı Başbakanlık’a gönderildi” sözleri tartışma konusu oldu. Gönül’ün bu sözleri üzerine, MYK sürerken, bazı üyeler, tasarının Başbakanlık’a gelip gelmediğini sordu. Başbakanlık’tan tasarının henüz ulaşmadığı haberi gelince üyeler, konuyu MYK gündemine taşıdı. Bu trafiğin ardından da Gönül tekrar bir açıklama yaparak, bakanlığından Başbakanlık’a bir tasarı gönderilmediğini söyledi.
Alınan bilgiye göre, MYK üyeleri tek tip askerlik çalışmasına yönelik kamuoyundaki bazı tepkileri gündeme getirerek bunun düzeltilmesini istedi. Özellikle kısa dönem askerliğin kaldırılması ve eğitimlilere süre ayrıcalığı yapılmaması konusunda yoğun şikayetler aldıklarını dile getiren MYK üyeleri, bir süre daha tasarının üzerinde çalışılmasını istedi. MYK üyeleri, “Tasarı bir önümüze gelsin. Burada da tartışalım. Daha ne olduğu da belli değil. Hazırlığı görelim ona göre konuşalım” diye konuştu.
Bir MYK üyesi, Milliyet’e, “Daha verilmiş bir karar yok. Tartışacağız ve tepkileri de dikkate alacağız. Tasarının üzerinde bir süre daha tartışılacak. Şu aşamada rafa kaldırma diye bir şey söz konusu değil. Tasarının üzerinde bir süre daha tartışılacak” dedi.
ANKARA Milliyet