SiyasetErdoğan’a Ortadoğu medyasından övgü

Erdoğan’a Ortadoğu medyasından övgü

31.01.2009 - 03:08 | Son Güncellenme:

Davos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze forumunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile tartışmasının ardından oturum yöneticisini protesto ederek paneli terk etmesi, Ortadoğu medyasında da geniş yankı buldu.

Erdoğan’a Ortadoğu medyasından övgü

Suriye’nin El Tavra gazetesinin internet sayfasında, Erdoğan’ın tavrının “İsrail yalanlarına karşı, en açık ve net protesto” olduğu ve “Arap ülkelerine de örnek olması” gerektiği belirtildi.
Londra’da Arapça yayımlanan “El Kuds El Arabi” gazetesinin internet sayfasında, “Erdoğan’a binlerce teşekkür” denilerek, “Erdoğan’ın paneli terk etmesinin, Araplara bir ders olduğu” ifadesine yer verildi. Abdulbari Atvan imzalı yorumda, “Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da paneli terk etmeliydi” görüşü savunularak, şunlar kaydedildi:
“Erdoğan’ın şövalye gibi davranarak İslami ve asil cevherini ortaya koyması, bir ilk değildir. Erdoğan, her defasında İsrail saldırıları karşısında bir dağ gibi durup, Gazze’de İsrail tarafından yapılan katliamları sert ifadelerle kınamıştır.”
Yazıda, “Arap ve Müslüman olmakla övünen Arap yöneticilerine karşı kalbimiz acı ve hayal kırıklığıyla doluyken, Erdoğan’a binlerce kez teşekkür ediyoruz” denildi.
El Cezire televizyonu da internet sitesindeki haberinde, “Erdoğan’ın Davos’tan ayrılması masayı tepetaklak etti ve Batı’yı zor durumda bıraktı” başlığı kullanıldı. Haberde, “Peres’in öfkelenmesine neden olan Erdoğan’ın, Hamas’ın demokratik bir seçimle iktidara geldiğini ve herkesin bu seçime saygı duyması gerektiğini söylemesi oldu” denildi.
Lübnan’da yayımlanan As Safir gazetesi ise haberi, “Erdoğan’dan Peres’e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin” başlığıyla verdi. Gazete, Davos’ta yaşanan olayın “Türk-İsrail ilişkilerindeki en büyük bomba olduğu” yorumunu yaptı.
İran medyası da “İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in ’Gazze’deki katliamı’ savunmasına ve salondakilerin de onu alkışlamasına Başbakan Erdoğan’ın tepki gösterdiğini ve sonunda salonu terk ettiğini duyurdu. Yorum ve değerlendirmelerde, “Türkiye Başbakanı’nın, Türk halkının duygularına tercüman olduğu ve İsrail katliamlarına duyulan öfkeyi yansıttığı” görüşü dile getirildi.