01.04.2016 - 16:49 | Son Güncellenme:
Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde yapılıyor. Mahkeme heyeti 24 Mart'taki ilk duruşmada davanın kapalı yapılmasına karar vermişti. Gizlilik kararının ardından duruşmaya sadece Can Dündar ve Erdem Gül'ün aileleri ile avukatları katılabilecek.
Mahkeme ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT'in davaya müdahillik taleplerini kabul etmişti.
İlk duruşmada Can Dündar ve Erdem Gül'e destek vermek için Çağlayan Adliyesi'ne gelen büyükelçi ve konsoloslar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin tepkisini çekmişti. Diplomatların bugünkü duruşma için Çağlayan Adliyesi'ne gelip gelmeyecekleri bilinmiyor.
Can Dündar ile Erdem Gül 26 Kasım'da tutuklanmış, 92 gün tutuklu kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararıyla 26 Şubat'ta tahliye edilmişlerdi.
Dündar ve Gül adliyeye geldi. Dündar ve Gül'e CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Garo Paylan, Meral Danış Beştaş eşlik etti. Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Can Dündar, ''Biz anayasayı tanıyoruz. O anayasa mahkemesi kararı, bu yasalar bizi beraate götürecek. Ona inanıyoruz, sonuna kadar bu davada savunma hakkımızı kullanacağız. Tarihte her zaman kazandık yine kazanacağız'' dedi. Erdem Gül ise, ''Bugün burada ne karar verilirse verilsin, burada gazetecilik yargılanıyor, haber yargılanıyor. Gazetecilik suç olmadığına göre bu davayı reddediyoruz. Bu davanın bugün düşmesi gerekiyor'' dedi.
ERDEM GÜL KİMDİR?
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisidir.
Erdem Gül, 1967 yılında Giresun’da doğmuştur. Annesi Fatma Gül, babası Ziya Gül'dür. Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra her gazeteci gibi belli bir süre stajyerlik yaptı.
1992 yılında ANKA Ajansı’nda profesyonel gazetecilik yaşamı başladı. 1994 yılında İstanbul ve Ankara Belediyelerini kazanan Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Görüş’ün yükselişiyle Refah Partisi’ni aktif olarak izledi. Daha sonra Refah Partisi’nin iktidara geliş süreciyle beraber başbakanlık ve parlamento muhabiri olarak görev yaptı. Refah Partisi ve Fazilet Partisi dönemlerinin sona ermesinin ardından Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AKP’yi izledi.
Daha sonra Taraf Gazetesi'nde yine siyasal İslam ve AKP ile ilgili haberlere imza attı. 2010 yılında Cumhuriyet gazetesinde AKP ve parlamento muhabiri olarak göreve başladı. 2013 yılında Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu'nda Haber Müdürü oldu.
Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu'nda Haber Müdürü iken 22 Ekim 2014 tarihinde Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilciliği'ne Erdem Gül atandı.
Erdem Gül, Aslı Gül ile evlidir. Deniz ve Sarp Güney adlarında iki çocuğu vardır.
26 Kasım 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile birlikte "MİT TIR'ları" soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına karar verdi.
27 Ocak 2016 tarihinde İstanbul Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede iki gazeteci için bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar da hapis cezası istendi. İddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyesine karar verdiği Can Dündar ile Erdem Gül, cezaevinden 26 Şubat 2016 tarihinde 92 gün sonra çıktı.
MAHKEME SALONUNUN KAPILARI ARTIK KAPALI
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaların bundan sonraki kapalı yapılmasını kararlaştırdı. Sanık eşlerini bu karar bağlamayacak. Mahkeme salonunun kapıları bundan sonraki duruşmalarda izleyicilere kapatılacak. Salonda, sanıklar, taraflar ve avukatlarıyla sanık eşlerinden başka kimse olmayacak.