24.05.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Sebzelerin sultanı diyenler de var, sultanların sebzesi de... En kısa deyimle 'mucizevi’, her derde deva, yararları saymakla bitmeyecek, kendisine Akdeniz mutfağının başköşelerinde yer ayrılmış bir sebze.
Görünümüne, karakterine ve sofralardaki yerine bakıldığında, belki biraz 'nazlı’ olduğu düşünülebilir. Ama kesinlikle değil... Tam tersine, deyim yerindeyse 40 ayrı çeşit yemeğin ana malzemesi olabilen, çok değişik biçimlerde yenilebilen, kendisini asla bir iki yemek türüyle sınırlamayıp tutuculuk ve oyunbozanlık yapmayan, çiğ, pişmiş ya da közlenmiş halde, limon ya da sarımsakla, küp doğranmış patates ya da bezelyeyle, pilavla ya da tek başına, yani her durumda ayrı damak tatları- na seslenen, bir lezzet ve sağlık küpü...
Evet, ilkbaharın geliÅŸiyle ülkemizde özellikle Ege ve Marmara bahçelerinden pazar ve marketlere, oralardan da mutfaklarımıza taşınan, çok özel ve önemli bir sebzeden, enginardan söz ediyoruz.Â
Hiçbir bitki onunla yarışamıyor
Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştiriliyor. Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezin dışında A, B1 ve C vitaminleri içeren enginarın en büyük özelliği, karaciğeri temizlemesi, safranı n akışını kolaylaştırması, üre ve kolestrolü düşürmesi. Bir hafta boyunca 8-10 enginar yemenin, karaciğerde bir yıllık temizlik yapacağı belirtiliyor. Romatizmal hastalıklardan şikayetçi olanlara önerilen enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi, idrar söktürücü özelliğe de sahip. Diyet yapanlar için gözardı edilemeyecek olan enginarın 100 gramı sadece 53 kalori içeriyor. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluğ u bakımından enginarla yarışamıyor. Enginarla yapılan bazı yemekler, biraz zahmet gerektirebilir ama unutmayın, enginar yorgunluğa birebirdir!
Enginar diyeti
Pazartesi