Gayrimenkul Haberleri Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Son Güncellenme:

.

Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır

Ev sahibi olmak isteyen, fakat yeterli bir birikimi olmayan kişiler için en ideal seçenek olan konut kredileri, değişen faiz ve vade oranlarıyla farklı bütçelere uygun çözümler sunar. Diğer yandan, diğer kredilere göre çok daha yüksek tutar ve vadeli olan konut kredisini hesaplama süreci ciddi ve özenli bir süre gerektirir. Konut kredileri, gelir düzeyine uygun geri ödeme ve vade seçenekleriyle, avantajlı krediler arasında yer alır. Kira ödemek yerine kredi ile ev sahibi olma imkânı sunan bu krediler, diğer yandan, uzun süreli ve yüksek tutarda bir borçlanma sürecine girmek demektir. Bu doğrultuda, konut kredisine karar verirken tüm detaylara dikkat etmek gerekir. Peki, konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? Hesaplama sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Haberin Devamı

Konut Kredisi

Konut kredileri, satın alınacak konutun banka tarafından teminat olarak alınması şartıyla, bankalar tarafından tahsis edilen bir kredi türüdür. Kredi notu ve gelir düzeyi gibi kredibilite ölçütlerinin değerlendirilmesi ve evin değeri doğrultusunda onay verilen bu kredinin başlangıcında, ev üzerine banka lehine ipotek konur. İpotek, borcun tamamının bitmesi ile ortadan kalkar. Konut kredisi, satın alınan konut ekspertiz değerinin %75’ine kadar kullandırılır. Geri kalan tutar için %25’lik bir peşinatınızın olması gerekir. Kredi tahsis süresinde belirlenen vade ve faiz oranları doğrultusunda krediyi aylık ve ya üç aylık taksitler halinde ödemek mümkün olur.

Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır

Konut Kredisi Hesaplama

Konut kredisi için hesaplama yaparken, istenen vade ve faiz oranına göre taksit tutarı belirlenir. Bu doğrultuda, ortaya çıkan aylık faiz ve anapara tutarları ödeme planını oluşturacaktır. 100.000 TL konut kredisi için 120 ay vade ve %0,83 faiz oranı ile yapılacak hesaplamada, ilk olarak aşağıdaki formülle taksit tutarı bulunur. Taksit Tutarı = Kredi Tutarı x Faiz(1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı / (1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı -1 Formülde kullanılan “Faiz” yüzde değil oran cinsinden kullanılır. Örnekteki faiz oranı bu nedenle 0,0083 olarak yazılmalıdır. Formüle göre aylık taksit tutarı 1.319,29 TL olmaktadır. Devamında ise taksit tutarının faiz oranı ile çarpımı sonucu ödenecek faiz tutarı 1.319,29x0.83=830 TL olarak bulunur. Son aşamada taksit tutarı ile faiz arasındaki fark alınarak, 1319,29 – 830 = 489,29 TL anaparaya ulaşılır. Bu doğrultuda, ilk ödeme yapıldığında kalan borç 100.000-489=99.511 TL olacaktır. İkinci taksitte ise 99.511x0.83=825 TL faiz borcu bulunur. Bu hesaplama sonucu ödenecek anapara 493 TL, ödeme sonrası kalan borç 99.018 TL olur. Hesaplama, vade sonu borç bitene kadar devam eder.

Haberin Devamı

Ek Kesinti Tutarları

Kredi hesaplama sırasında, kişiler, genel olarak geri ödeme ve faiz tutarlarını dikkate alırlar. Oysa ek kesintilerin de kredi açısından bir maliyet yaratacağı göz önünde bulundurulmalı ve bu tutarlar da hesaplamaya dâhil edilmelidir. Bankalar tarafından talep edilen ek kesintiler, kredi tahsis ve dosya ücreti ve ekspertiz ücretidir. Yanı sıra, teminata konu evin ipotek ve tapu masraflarını da toplam kredi hesabına dâhil etme, evin gerçek maliyetini görmek açısından faydalı olacaktır. Ev almak için karar verdiyseniz

Haberin Devamı
www.milliyetemlak.com

satılık konut ilanlarını inceleyerek, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneklere kolayca ulaşabilir; ilan fiyat aralıklarına göre konut kredilerini araştırmaya başlayabilirsiniz.