Gündem4.Murat’tan sonra ikinci kez deneniyor

4.Murat’tan sonra ikinci kez deneniyor

19.07.2009 - 00:29 | Son Güncellenme:

İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye’de kapalı yerlerde uygulanmaya başlanan sigara yasağını, “Türkiye kahve müdavimi tiryakileri dışarı çıkardı” başlığıyla duyurdu

4.Murat’tan sonra ikinci kez deneniyor

Osmanlı padişahı Sultan IV. Murat döneminde de “ahlak dışı, dinle uyumsuz ve kışkırtıcı” bulunan sigaranın içilmesine karşı idama varan katı yasaklar uygulandığını hatırlatan gazete, tiryaki Türklerin bugünden itibaren kahveler, restoranlar ve barlar gibi iç mekânlarda sigara içilmesini yasaklayan ikinci bir uygulamayla karşı karşıya bulunduğunu yazdı.

‘Devrim niteliğinde’
Kuralların başarıyla uygulanması halinde, bunun yılda 100 milyardan fazla sigara içilen ve dünyanın 8. sigara pazarı sayılan bir ülke için devrim niteliğinde bir değişim olacağı kaydedilen haberde, Türkiye’de bütün erkeklerin yarısının sigara içtiği, bunun da Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu belirtildi.

‘Alkolü azaltmak için’
Haberde, “pek çok Türkün, rakı ve sigarayı ’ayrılmaz ikili’ olarak gördüğü ve halen bürolarla toplu taşıma araçlarında zaten uygulanmakta olan yasağı, giderek muhafazakârlaşan bir toplumda alkol kullanımının azaltılmasını hedefleyen dolaylı bir davranış olarak gördüğü” öne sürüldü.

Yazarlar