EkonomiYapay zekayla cep kamerası göz oldu

Yapay zekayla cep kamerası göz oldu

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Görme engelliler yapay zeka teknolojisi sayesinde cep telefonlarının kamerasını ‘göz’leri gibi kullanabiliyor. ‘Seeing AI’ uygulaması Türkiye’de de kullanılıyor

Yapay zekayla cep kamerası göz oldu

Engelliler de teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor. Yapay zeka görme engellilerin gözü oluyor. Microsoft’ta yazılım mühendisi olarak çalışan ve İngiltere Londra’da yaşayan Saqib Shaikh, kendisi gibi görme engelli ya da görmesi kısıtlı bireyler için konuşan bir kamera geliştirdi. 7 yaşındayken görme yetisini kaybeden Shaikh’in geliştirdiği mobil uygulama, akıllı telefon ve gözlüklerde çalışıyor. Kullanıcılar, cep telefonundan bu uygulamayı açtıklarında ve gözlüklerin yanlarındaki düğmelere bastığında önlerindeki dünyayı görebiliyor.

Haberin Devamı

Sesli anlatıyor

Sabancı Vakfı’nın ‘Engelsiz Yaşam Teknolojileri’ konferansı için Türkiye’ye gelen Shaikh, ‘Seeing AI’ mobil uygulamasını geliştirdiğini belirterek, “Bu uygulama, okumak, arkadaşlarınızı tanımak, ürünleri veya bir sahneyi tanımlamak gibi çeşitli günlük görevlere yardımcı olmak için en güncel yapay zeka teknolojisini kullanıyor. Uygulamayı başlatmak için sadece telefonu kaldırmak yeterli oluyor ve uygulama ‘gördüğü’ şeyi anlatmaya başlıyor” dedi. Saqip Shaikh, uygulamanın görme engellilere nasıl yardım ettiğini şöyle anlatıyor: “Sabah postasını alırken elime aldığım iki zarfın birbirinden farkı olmuyor. Ama Seeing AI uygulamasını açıp kamerayı zarflara tuttuğumda, hangisinin benim için hangisinin eşim için olduğunu öğrenebiliyorum. Uygulamayı el yazısı dahil olmak üzere birçok farklı şeyi okumak için kullanabilirsiniz. Kullanıcılarımızdan biri yabancı bir filmde altyazıları okumak için bile Seeing AI’yi kullandığını söyledi. Başka bir örnek kağıt paraları tanıması.

Haberin Devamı

Ülkemizde kullanımda

Euro banknotlarının boyutuna veya dokusuna aşina değilim, bu yüzden en son gittiğim bir iş gezisinde, elimde ne kadar paranın olduğunu öğrenmek için kamerayı her bir banknotu tanımak için kullandım. Uygulama, ürünleri tanımak için de işe yarıyor. Bir içecek almak için buzdolabına gittiğimde iki kutu arasında bir fark hissetmezsem hangisinin hangisi olduğunu belirlemek için Seeing AI’yı kullanabiliyorum. Ayrıca Seeing AI’ye arkadaşlarınızı tanımasını öğretebilirsiniz.”

Dünyanın dört bir yanında Seeing AI kullanıcıları bulunuyor. Shaikh, Türkiye’de de aktif bir topluluk olduğunu aktarıyor.

Engellinin yaşamını iyileştiriyor

Saqib Shaikh’e göre, engellilerle ilgili yeni bir ürün geliştirirken kullanıcıların sürece dahil olmaları önemli. Shaikh, “Yapay zeka bu alanda çok güçlü bir araç. İnsanlar yapay zeka hakkında konuştuklarında genellikle belirli bir teknik, makine öğreniminden bahsediyorlar. Bilgisayara cevapları, çözümleri ile birlikte birçok örnek gösterebiliriz ve sistem bir süre sonra bu örnekler üzerinden bir model oluşturur. Örneğin, Seeing AI’ye parayı öğretirken, bazı eski, bazıları yeni, bazıları katlanmış, bazıları baş aşağı, bazıları gölgede fotoğraf gösterdik” dedi.