EkonomiStartup’lara 3.4 milyon dolar

Startup’lara 3.4 milyon dolar

11.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 2019 yılının ikinci yarısında startup’ların 3.4 milyon dolar yatırım aldığı açıklandı. Startups.Watch tarafından yapılan araştırmaya göre, ikinci çeyrekte girişimler 12 yatırım turunda yatırım aldı. Yılın ilk altı ayında ise 24 melek ve girişim sermayelerinden yatırım almayı başardı. Compay, Kassa, Klonbiyotek, Kolay IK, Lifemote, Minoto, Paym.es, Playz, Price&me, Sertifier, Sopsy, Thread in Motion tohum ve sonrası yatırım alan girişimler olarak açıklandı.

Startup’lara 3.4 milyon dolar

Startups.Watch Kurucusu Serkan Ünsal, yatırım anlamında en kötü çeyreklerden biri olduğunu belirterek, “Yatırımların yılın ikinci yarısında toparlanmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ünsal, yatırımlardaki düşüşün ana nedeni olarak ise yeni fonların henüz kurulamamış olması ve eski fonların da ikinci fonlarını kurma çalışmalarının devam etmesi olarak gösterdi. Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın yaygınlaşması ile kurumlar yatırımlarda daha aktif rol almaya geçtiğimiz çeyrekte de devam etti. Finberg’in Compay yatırımı, Maxis’in Kolay IK yatırımı, QNB Finansbank’ın Kassa yatırımı en dikkat çeken kurumsal yatırımlar oldu.

Dikkat çekici satışlar

Serkan Ünsal, Türkiye’nin son 3 yıldır ilk defa hem Avrupa’da hem Ortadoğu’da melek ve girişim sermayesi yatırımları anlamında alt lige düştüğünü, Avrupa’da 33 ülkede 26. sırada yer alırken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 10 ülke arasında 7. sırada yer aldığını aktardı. İkinci çeyrekte Foriba, İyzico, Lala, Panaroma ve Paraşüt satışları en dikkat çekici işlemler oldu.

Haberin Devamı

Startup’lara 3.4 milyon dolar

Yurt dışındaki Türklere yatırım

Verilen bilgilere göre, yurt dışındaki Türk girişimcilerin kurduğu girişimler geçen çeyrekte melek ve girişim sermayelerinden yaklaşık 90 milyon dolar yatırım aldı. Blok-Z, Carbon Health, Firefly, Hazelcast, MenaPay, Naturansa, Pieligence, Wordego yurtdışı merkezli olup geçen çeyrek yatırım alan girişimler oldu.

Etkinlikte kadın girişimcilikle ilgili rakamlar da paylaşıldı. Türkiye’nin girişim ekosistemleri karşılaştırıldığında yüzde 14 ile Avrupa ortalamasının (yüzde 13) üstünde olduğu aktarıldı.