Ekonomi Son dakika: Asgari ücrette damga ve gelir vergisi kalkıyor! Yasa teklifi Meclis'e sunuldu

Son dakika: Asgari ücrette damga ve gelir vergisi kalkıyor! Yasa teklifi Meclis'e sunuldu

17.12.2021 - 22:13 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre; Asgari ücrette Damga Vergisi ile Gelir Vergisi'nin kaldırılmasını öngören 13 maddelik yasa teklifi, AK Parti milletvekillerince TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Son dakika: Asgari ücrette damga ve gelir vergisi kalkıyor Yasa teklifi Meclise sunuldu

AK Parti'nin, TBMM Başkanlığı'na sunduğu 13 maddelik yasa teklifi ile 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması' öngörülüyor. Vergide adalet ilkesinden hareketle çalışanların ekonomik durumlarına katkı sağlanması amacıyla asgari ücret vergi dışı bırakılarak, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi istisnası sağlanıyor. Ayrıca, brüt asgari ücretin üzerinde olan ücretlilerin, ücretleri üzerinden yapılan vergi kesintisi nedeniyle ücretlerinin asgari ücretin net tutarının altında kalmaması amacıyla ilave asgari geçim indirimi getiriliyor.

Haberin Devamı

Teklifle, 2021 yılında gelir tahmini üzerinde gerçekleşen genel bütçe gelirleri karşılığı idare bütçelerine, ödenek eklenebilmesine imkan tanınınıyor. Bu sayede bütçe dengesi bozulmadan, gerçekleşen gelir kadar kamu hizmetlerinin ihtiyaç duyacağı ödeneklerin idare bütçelerine eklenebilmesi amaçlanıyor. Yıl içerisinde eklenebilecek ödenek tutarı, Bütçe Kanunu'nda yer alan gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir fazlası ile sınırlandırılıyor.

Büyükşehir belediyeleri ve belediyelere, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan ve toplu taşıma hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere, taşıma birlik ve kooperatiflerine yapılan destek ödemelerine benzer nitelikte düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda; nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esas alarak tespit edilecek hatlardaki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlananlara ilişkin gelir desteği ödemesi yapabilmesine imkan tanınıyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 asgari ücreti açıklarken damga vergisiyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: Ülkemizde onlarca yıldır asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Yeni asgari ücret düzenlemesi ile birlikte on yıllardır konuşulan işte bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Bir başka ifade ile asgari ücrete tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz. Hükumet olarak asgari ücreti fevkalade yüksek bir oranda artırarak çalışanlarımızın, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğunu gösterdik. Böylece istihdamda asgari ücretin artışının yol açtığı maddi külfetten kaynaklanabilecek muhtemel azalışların da önüne geçtiğimize inanıyoruz