Ekonomi ‘Sırdaş’ hesaptan Türkler fışkırdı

‘Sırdaş’ hesaptan Türkler fışkırdı

10.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSBC’nin İsviçre biriminden sızdırılan bilgilere göre, bankada 3105 Türk’e ait 3.5 milyar dolar var. Gizli hesap sıralamasında Türkler dünyada 9’uncu oldu...

‘Sırdaş’ hesaptan Türkler fışkırdı



İngiliz bankacılık devi HSBC’nin İsviçre biriminde 3105 Türk vatandaşının 3.5 milyar dolarlık sırdaş hesabı ortaya çıktı. 45 ülkeden gazetecilerin oluşturduğu Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), 2007 yılında HSBC’nin İsviçre biriminden sızdırılan müşteri dosyalarını Fransız Le Monde gazetesinden alarak kamuoyuyla paylaştı.
‘SwissLeaks’ adı verilen sızıntıyla dünyanın en gizli bankacılık sistemlerinden birisi ifşa oldu. Sızdırılan dosyada 203 ülkeden 106 bin müşterinin 119 milyar doları olduğu gözüküyor. ICIJ, hesap sahipleri arasında suçlular, kaçakçılar, vergi yüzsüzleri, politikacılar ve ünlüler olduğunu açıkladı.
Sırdaş hesaplarda müşteri sayısı itibariyle Türkiye, 3105 müşteri ile 9’uncu sırada yer alıyor. Türkiye gizli hesaplardaki para sıralamasında ise 3.5 milyar dolar ile 23’üncü oldu. Türklere ait en büyük hesapta 263.7 milyon dolar var.

Türkler 1955’te keşfetti!
ICIJ’ın internet sitesindeki bilgilere göre 1955 ve 2006 yılları arasında Türkler, İsviçre’de 4584 hesap açtı. ICIJ, “HSBC silah kaçakçıları, kanlı elmas tüccarları ve uluslararası suçlularla iş yaparak kâr elde etti” dedi.
HSBC’nin varlıklı müşterilerinin İsviçre’deki hesapları üzerinden vergi kaçırmalarına yardımcı olduğunu iddia eden Swissleaks belgelerine göre, İsviçre’deki merkezde, İsviçre’den 11.235, Fransa’dan 9.187, İngiltere’den 8.844, Brezilya’dan 8.667, İtalya’dan 7.499, İsrail’den 6.554, ABD’den 4.183, Arjantin’den 3.625, Türkiye’den 3.105 ve Belçika’dan 3.002 hesap bulunuyor. Hesaplarda en yüksek parası bulunan müşteriler İsviçre, İngiltere, Venezuela, ABD ve Fransa’dan.

Haberin Devamı

Türk İşadamı: Zor durumda kaldım

Listede ismi bulunduğu öne sürülen Türk işadamı Selim Alguadiş, Anadolu Ajansı’na (AA) İsviçre’de hesabı bulunmadığını söyledi. Bir firmaya danışmanlık hizmeti verdiğini belirten Alguadiş, “Beni çok zor durumda bıraktılar. Ne İngiltere’de, ne İsviçre’de hesabım var. Hatta Türkiye’de de hiçbir bankada hesabım yok. Çünkü ben 2004’te iflas ettim zaten. Dolayısıyla herhangi bir bankada herhangi bir hesabım yok. Tümüyle yalan” açıklamasını yaptı.
2009 yılında İran ve Libya’ya nükleer santral parçaları sattığı öne sürülerek ABD tarafından mali kara listeye alınan Alguadiş, AA’ya, “Biz bütün dünyaya kesintisiz güç kaynağı ürünümüzü sattık ama Libya’ya ya da İran’a ihraç etmedik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kral, Hollywood yıldızı, modacı hepsi İsviçre’de!

ICIJ’ın araştırmasına göre birçok ülkeden yöneticinin İsviçre’de hesapları olduğu gözüküyor. Fas Kralı Muhammed, Ürdün Kralı Abdullah, Suudi Arabistan Prensi Bandar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Rami Mahluf, eski Mısır Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimlerden Gennady Timchenko HSBC İsviçre’de hesap sahibi.
Ünlü hesap sahipleri arasında Uruguaylı futbolcu Diego Forlan, Formula 1 yarışçısı Fernando Alanso, Hollywood yıldızı Christian Slater ve John Malkovich, model Elle Macpherson, modacı Diane Halfin von Fürstenberg, müzisyen Phil Collins, Dünya Ermenileri Başpatriği Karekin II gibi isimler bulunuyor.

HSBC kabul etti, sorumluluğu aldı

HSBC’nin İsviçre’deki biriminin zengin müşterilerin vergi kaçırmalarına ve milyonlarca dolarlık varlıklarını gizlemesine
yardım ettiği haberi üzerine HSBC özel bankacılık biriminin kusurlu olduğunu kabul etti. HSBC, Fransız Le Monde ve İngiliz Guardian gazetelerindeki haberlerin ardından İsviçre’deki birimin 1999’da satın alınmasının ardından HSBC’ye bütünüyle entegre olmadığını belirterek, “Geçmişteki uyum ve kontrol kusurlarını kabul ediyor ve sorumluluğu üstleniyoruz” dedi.
HSBC İsviçre’deki özel bankacılık biriminde bulunan ve 2007’de 30.412 olan hesap sayısının geçen yılın sonunda 10.343’e gerilediğini de belirtti.

Haberin Devamı

Nasıl yakalandı?

- 2007 yılında HSBC’nin İsviçre biriminde çalışan Herve Falciani adlı bir teknoloji uzmanı sistemden müşteri dosyalarını indirerek Fransa’ya kaçtı.
- Fransız makamları Falciani’nin elindeki bilgilerden vergi kaçıran Fransızları tespit edebileceklerini fark edince kendisini iade etmedi ve koruma altına aldı.
- 2010 yılında şu an IMF Başkanı olan Christine Lagarde, Fransa Maliye Bakanı olarak ellerindeki gizli hesapları, ilgili ülkelerle paylaştı. Lagarde’ın listesi Yunanistan, İspanya, ABD gibi ülkelerde skandal yarattı ve tutuklamalar yaşandı.
- İngiltere ise vergi kaçıranlar listesindeki 1000 civarındaki vatandaşından sessizce 135 milyon sterlin’i geri aldı. HSBC ile ilgili bir işlem yapmayan İngiltere isimleri de açıklamadı.