12.06.2010 - 00:49 | Son Güncellenme:
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
Adını, önce iş hayatına garsonlukla başladığı ABD’nin Şikago kentindeki 100 milyon dolara ulaşan alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarıyla duyuran, ardından 2005 yılında, yaşama başladığı İzmir’e dönme kararı alıp TMSF bünyesine geçen EGS Park’ın borçlarını ödeyerek satın alan işadamı Kasım Pırlant, şimdi yeni bir yatırım daha yapıyor.
100 milyon TL’lik yatırım bütçesine sahip olan ve bin kişiye istihdam yaratacak Ege Park Balçova Alışveriş Merkezi’ne yaşam veren Pırlant, bugünlerde, başta sıcak bakmadığı İstanbul için de yatırım planlıyor.
Yeni yatırımları hakkında konuşan Pırlant, iki yıl önce İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden aldıkları inşaat halindeki 23 katlı binada yatırıma başlayarak önce Best Buy mağazasını açtıklarını kaydetti. Pırlant, “Ege Park kompleksi içinde altı ay önce açılan Best Buy mağazası İzmir’de teknoloji pazarının çekim noktası haline geldi. Bu coğrafyadaki ilk yatırımını şehrimize yapan Best Buy’u İzmir’e getirmek için kişisel olarak çok çaba sarfettim. Ege Park Alışveriş Merkezi bölümünün resmi açılışını da 19 Haziran’da yapacağız. Binanın 25 bin metrekarelik bölümünde oluşturulan alışveriş merkezinde 75 mağaza ve İzmir’de bulunmayan birçok marka bulunacak” diye konuştu.
İzmir’e de İstanbul’a da yatırım
İzmir’de AVM yatırımlarına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Pırlant, kentin nüfus olarak bu kadar yatırımı kaldıramayacağını, ancak, özellikle işsizliğin azalması paralelinde yüksek bir potansiyeli olduğunu vurguladı.
Bu yüzden İzmir’de yatırıma devam edeceklerinin altını çizen Pırlant, “Kriz döneminde 100 milyon lira gibi bir yatırım yapan iki üç şirketten biriyiz. Belli lokasyonlarda araştırmalarımız devam ediyor. Ama artık İstanbul’u da düşünüyorum. Bazı teklifler alıyoruz. Şu anda düşünce aşamasında ama o pazara da girmek istiyoruz. Anadolu kentlerinden de çok sayıda teklif geliyor fakat şu anda düşünmüyoruz.”
İLK SERMAYESİ 100 $, İLK İŞİ ABD’DE GARSONLUK
Kasım Pırlant, başarılı bir girişim hikayesinin mimarı. İlk sermayesi Dünya Talebi Yardımlaşma Derneği’nden aldığı 100 dolar ve onunla satın aldığı uçak bileti olan Pırlant, İngilizce bilmeden 1973 yılında gittiği ABD’de önce garson, sonra aşçı yardımcısı olarak çalışmaya başladı.
Ücret yüksek, serde de girişimcilik olunca okulu bırakan Pırlant, çok değil, bir yıl sonra bir lokanta satın aldı. 1978’de emlak kulvarına girme kararı aldı.
Kendi deyişiyle, “akıllı yatırımları” sonucunda tarih, 1985’i gösterdiğinde Şikago’da, daha sonra, sayıları dokuza ulaşacak alışveriş merkezleri için ilk adımı attı. 2005 yılında memleketi İzmir’e de yatırım yapma kararı aldığında Şikago’da şirket sayısını üçe, alışveriş merkezi sayısını ise dokuza çıkarmıştı.
154 mağazayı tek tek satın aldı
Denizci bir aileden gelen Pırlant İzmir’de önce TMSF bünyesindeki EGS GYO’nun İş Bankası’na olan borçları yüzünden büyük sıkıntılar yaşayan EGS Park Mavişehir Alışveriş Merkezi için özel bir çözüm geliştirdi. 37 milyon TL’ye, 154 mağazayı icradan tek tek satın aldı. 2005 yılındaki bu büyük operasyondan sonra İzmir’de yatırım planlarını uygulamaya alan Pırlant, bir yandan Şikago’da da yatırıma devam etti. Pırlant’ın şu anda yatırım yapmayı düşündüğü sektörler alışveriş merkezleri ve enerji. Alışveriş merkezlerinde rota öncelikle İzmir, sonra İstanbul. Pırlant, enerjide de yine İzmir ve çevresini düşünüyor.
Avrupa’nın ‘En Akıllı’sı Varyap Meridian oldu
Türkiye’nin ilk yeşil projesi olarak nitelendirilen Varyap Meridian’a uluslararası alanda bir ödül de İtalya’dan geldi. Gayrimenkul sektöründe Avrupa’nın en önemli ödüllerinden biri olan ‘Real Estate Awards (Gayrimenkul Ödülleri)’ Milano’da sahiplerini buldu.
Ödül töreni İtalya’daki gayrimenkul fuarı EIRE 2010 kapsamında düzenlendi. Avrupa’dan birçok büyük projenin katıldığı yarışmada Varyap Meridian ‘Best European Smart City Scheme (Avrupa’nın En İyi Akıllı Şehir Projesi)’ kategorisinde ödüle değer görüldü.
Varyap Meridian, bu ödülle birlikte bir yılda uluslararası alanda alanda dördüncü büyük ödülünü kazanmış oldu.
Gayrimenkul Ödülleri töreni, 9 Haziran gecesi Milano’da, West End Studios’da yapıldı. Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş’ın da katıldığı ödül töreninde ve sonrasında yapılan gala gecesinde, Avrupa gayrimenkul sektöründen birçok ünlü isim de bulundu.
LEED sertifikasına kayıtlı
Erdinç Varlıbaş ödülle ilgili, “İnsanların yapmış olduğu şeyin farkına varıp sizi ödüllendirmiş olması, ne kadar doğru bir iş yaptığınızın kanıtıdır. Bu ödül, hem kendimiz, hem çalışanlarımız, hem de müşterilerimiz için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır” dedi.
Varyap Meridian’ın ödül kazanmasındaki etkenler sürdürülebilir tasarımı, LEED (ABD?Çevre Dostu Binalar Sistemi) Sertifikası’na kayıtlı yeşil karma proje olması, konut, iş merkezi, ofis, otel ve lüks rezidansları bir araya getirmesi oldu.
BİR YILDA DÖRT ÖDÜL
Varyap Meridian, yapılan değerlendirmede, Avrupa’dan, aynı kategoride aday gösterilen üç projeden biri oldu. Akıllı Şehir Ödülü, Avrupa’da kentsel yenilenmeye katkıda bulunan, yerel büyümeyi destekleyen, gayrimenkul sektörüne pozitif etki sağlayan ve ses getiren projelere veriliyor.
Varyap Meridian, dünyanın en prestijli gayrimenkul yarışmalarından biri olarak nitelendirilen ‘International Property Awards 2009 (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri )’ yarışmasında ‘Avrupa’nın En İyi Gayrimenkul Projesi’ ve ‘En İyi Yüksek Bina’ kategorilerinde iki ödül almıştı. Proje bu yıl da, İngiliz dergisi LIVING Magazine tarafından ‘Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Projesi’ seçilmişti.
Ekolojik yaklaşımı bir ödül daha getirdi
Uluslararası perakende devi Metro Group’un emlak yönetim şirketi olan METRO Group Asset Management, AVM sektörünün dünyadaki en prestijli ödüllerinden biri olarak anılan ‘Best of the Best (İyilerin En İyisi) Ödülü’nü kazandı. Sıradışı sürdürülebilir enerji yönetimi ve sosyokültürel yaklaşımı nedeniyle Uluslararası Alışveriş Merkezleri Derneği (ICSC) tarafından ödüllendirilen Metro Group Asset Management’in ödülünü, Las Vegas’ta düzenlenen törende CEO Profesör Michael Cesarz aldı.
Ödülü, İstanbul’daki Meydan Alışveriş Merkezi (AVM) ile kazanan Metro Group’un ‘sürdürülebilirlik’ kategorisindeki şampiyonluğu hakkında konuşan Cesarz, “Ödül, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının önemi konusundaki vizyonumuzu tekrar tekrar doğruluyor” dedi.
30 bin metrekare yeşil çatı
70 bin metrekarelik kiralanabilir alanı olan Meydan AVM, Avrupa’nın en büyük jeotermal enerji sistemlerinden birine sahip. Bu sistemle ısıtılıp soğutulan AVM, yılda 1.3 milyon kilowatt saat primer enerji tasarrufu sağlarken, 350 tonluk karbondioksitin doğaya salınmasını da önlüyor. Öte yandan merkez, bina iklimlendirmesinde önemli bir rol alan 30 bin metrekarelik yeşil çatıya da sahip.
Erensan’dan yüzde 30 tasarruf sağlayan kazan
Erensan Isı Sanayi, merkezi ısıtmada yeni bir sistemi devreye sokmaya hazırlanıyor. Yer ve duvar tipi kendinden yoğuşmalı Eurowall’un verimi yüksek bir kazan olduğunu söyleyen Erensan Şirketler Grubu Genel Müdürü Efkan Çeviker, “Eurowall, Ar-Ge birimimiz tarafından geliştirilen bir ilk. Bu sistemle binalar yüzde 30’a varan doğalgaz tasarrufu yapabilirler. Bu sayede kullanıcılar da daire başına yaklaşık 100 TL daha az fatura ödeyecekler” dedi.
Yeni kazanın yüzde 109 performansla çalıştığını kaydeden Çeviker, “Bu sistemin bir başka özelliği de binalarda çatı katına kurulabiliyor olması. Euromatic Kaskad Kontrol Paneli sayesinde ister ofisten, ister yolda arabanızdan ısıyı ayarlayabiliyorsunuz” dedi.
2010 yatırımları
Bu arada Erensan’ın Yozgat fabrikasının iki yeni hol eklenerek büyütüldüğünü kaydeden Efkan Çeviker şunları söyledi: “Yozgat fabrikamızın yaklaşık 2 milyon dolarlık yatırımla büyütüyoruz. Tesis inşaatları tamamlandığında yaklaşık yüzde 20 istihdam artışı yaşayacağız. Erensan olarak 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyanın dört bir yanında Erensan kazanları kendi markası ile çalışıyor.”