Ekonomi OSB’lere güneş götürüyor

OSB’lere güneş götürüyor

18.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Arçelik Enerji Çözümleri TIR’ı, OSB’leri ziyaret ederek işletmelere güneş enerjisi sistemlerini tanıtmak amacıyla yola çıktı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Türkiye’nin enerji dönüşümüne ivme kazandırmak istiyoruz” dedi.

OSB’lere güneş götürüyor

EBRU SUNGUR- Arçelik, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) işletmelere, enerjilerini nasıl güneşten sağlayacaklarını anlatmaya başlıyor. Bu amaçla Ege bölgesinden başlamak üzere OSB’leri gezecek TIR yola çıktı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Sınırda karbon vergisine takılmadan Avrupa’ya ihracatın yolu yenilenebilir enerji. Tüm OSB’lere güneş enerjisi sistemleri kurmaya talibiz” dedi. Can Dinçer şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Bugün OSB’lerin kullandığı elektrik Türkiye’nin toplam sanayi tüketiminin yaklaşık yüzde 50’sine denk geliyor. Hesaplamalarımıza göre, tüm OSB’lerin tüketimlerinin sadece yüzde 10’unun güneş enerjisi sistemlerinden karşılanması bile yaklaşık 2.1 milyon ton karbon salımını önleyecek. Bu, 81 milyon ağaç dikmeye eşdeğer. Ülkenin birçok ilini dolaşacak Arçelik Enerji Çözümleri TIR’ı ile işletmeleri yenilenebilir enerji kullanımına teşvik ederek hem dünyamız hem işletmeler hem de ülkemiz için değer yaratmayı amaçlıyoruz.”

OSB’lere güneş götürüyor

‘Devlet desteklemeli’

Dinçer, “OSB’lerdeki işletmelere güneş enerjisini tanıtırken finansman çözümleri de sunacak mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu yönde hazır bir çalışmamız yok. Ancak hem bankaların hem de Koç Holding’in finansman çözümleri bulunuyor. Bunun yanı sıra devletin desteği olursa sanayinin yenilenebilir enerji dönüşümü çok hızla gerçekleşir.”

Haberin Devamı

Ürettikleri güneş enerji sistemlerine 12 yıl garanti verdiklerini, bu ürünlerin ömürlerinin de 25 yıl olduğunu belirten Can Dinçer şöyle konuştu:

“2023’te ‘Enerjiniz iyi olsun’ diyerek başlattığımız yenilenebilir enerji atılımıyla Türkiye’nin dört bir yanına uzanan yetkili bayi ve servis ağımızla ülkemizin yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandırmayı ve öncülük etmeyi hedefliyoruz.”

Arçelik’in sunduğu enerji çözümleri

*Şirket toplamda yıllık 600 MW değerinde üretim kapasitesiyle İstanbul ve Ankara’daki tesislerinde güneş paneli üretiyor. Bu da yıllık olarak ortalama 1 milyon adet güneş paneline denk geliyor.

*SunJunior Enerji Depolama Sistemleri ile tüketiciler güvenilir ve uzun ömürlü lityum demir fosfat bataryaları ister şebekeden ister güneş panellerinden şarj ederek ihtiyaç anında kullanabiliyor.

*7.4 kW ve 22 kW kapasiteli Arçelik by WAT Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, elektrikli araçların şarjını sağlıyor.

*Arçelik inverter’lar, güneşten üretilen DC (doğru akım) elektriği, AC (alternatif akım) elektriğe dönüştürerek kullanıma uygun hale getiriyor.- Arçelik ısı pompaları hem ısıtma ve hem de soğutma ihtiyacını karşılıyor.

Haberin Devamı

Kasım'a kadar yollarda

Arçelik Enerji Çözümleri TIR’ı, üzerindeki güneş enerjisi sistemleriyle kullandığı elektriği kendisi üretecek, Arçelik’in yerli güneş paneli, inverter, batarya, enerji depolama sistemi ve elektrikli araç şarj istasyonunu içeren yenilenebilir enerji çözümlerini işletmelere tanıtacak. Yolculuğuna Ege’den başlayacak TIR, Kocaeli, Ankara, Kayseri ve Gaziantep de dahil sanayinin yoğun olduğu pek çok ili ziyaret ederek kasım ayına kadar ülkeyi dolaşacak.