Ekonomi Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini aynı

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini aynı

05.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediklerini belirterek, “Cari dengeyi sağladığımızda Türkiye kalıcı olarak fiyat istikrarını sağlamış olacak ve enflasyon tahminlerini gerçekleştirecektir” dedi.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini aynı

ANKARA Milliyet - Kavcıoğlu, enflasyon raporu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediklerini belirterek, “2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22.3’te, 2024 sonu tahminimizi de yüzde 8.8’de sabit tuttuk” diye konuştu. Kavcıoğlu, Merkez Bankası ve döviz kuruyla ilgili olumsuz haberlere rağmen Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) istikrarın devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şu an yüzde 60, bankacılık sektöründe bilanço liralaşmaya doğru gidiyor. Dünyadaki gelişmelere baktığınızda Türkiye şu an daha güçlü, bankacılık ve reel sektör ve daha az borçlanmış hane halkıyla daha iyi durumda. Merkez Bankası rezervleriyle güçlü. 2021’den bu yana yaşanan olumsuzluklara rağmen Merkez Bankasının rezervleri 2021’in üzerinde. Kurda bütün fiyatlar da faizler de aynı istikrarda devam edecek. Şu an uygulamaya giren yatırımlarla tahminimi söyleyeyim, hiçbir yerden para aramaya gerek yok. 2030 sonuna kadar 500 milyar doların üzerinde Türkiye bütçesine para girecek. Cari dengeyi ikinci yarıdan itibaren sağlıyoruz. Cari dengeyi sağladığımızda Türkiye kalıcı olarak fiyat istikrarını sağlamış olacak ve enflasyon tahminlerini gerçekleştirecektir.”

Haberin Devamı

Seçim sonrası...

Kurdaki makasın aşağı geldiğini söyleyen Kavcıoğlu, Rusya ile doğalgaz ödemelerine ilişkin sıkıntı olmadığını, ödemelerin düzenli gerçekleştirildiğini kaydetti. Kavcıoğlu, altın ithalatına ilişkin, “Merkez Bankası olarak her zamanki gibi kendi rezerv gücümüzle piyasaya girdik. Piyasada ithalat şu an 2 aydır hemen hemen yok gibi. İthalatta herhangi bir yasaklanma yok. Gelişmelere göre ithalat da yapılabilir” şeklinde konuştu. Seçim sonrası durumun liralaşma stratejisine etkisi için Kavcıoğlu, “Her gelen bu politikaları uygulamak zorunda” dedi.