Ekonomi Deniz GÜÇER - ANKARA

Deniz GÜÇER - ANKARA

09.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Kömür İşletmeleri'nin Didim'deki 1. sınıf tatil köyü üzerindeki 276 konut, havuz, dinlenme tesisleri, spor alanları hesaba katılmadan sadece toprak fiyatına satıldı

Deniz GÜÇER - ANKARA

REFAHYOL hükümeti, özelleştirmeye büyük umut bağlarken, devletin tesisleri "sudan ucuza" satılıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri'nin, arsası Milli Emlak'a ait olan Didim Eğitim ve Dinlenme Tesisleri, kurumun inşaat işlerini yapan Tarhan Madenciliği satıldı.
Üzerinde yüzde 80'i TKİ'ye, yüzde 20'si Maliye Bakanlığı'na ait birinci sınıf bir tatil köyü bulunan deniz kıyısındaki 46 bin 900 metrekare yüzölçümlü sosyal tesis, çok fazla "ciddiye" alınmayarak Milli Emlak yerine Yenihisar Mal Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarıldı. Tarhan Madencilik 465 milyar 50 milyon lira ile ihaleyi kazandı.

6 Şubat 1997 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ilanda bedelin 465 milyar lira olduğu belirtilirken, tesislerin altına (Ham toprak) ibaresi düşüldü. 256 adet iki katlı ev, 16 dubleks, yönetim binası ile disko, oyun salonları, barlar ve otopark ile çocuk parkının bulunduğu tesisin 12.2.1996 tarihinde verilen ilanında ise taşınmazların bir bölümünün varlığı belirtilirken, tesise ait olmayan güneş enerjisi sistemi de ilanda yer aldı. 18 Şubat'ta ihale sonuçlandı. İhaleye giren tek firma olan ve TKİ'nin inşaat işlerini yapan Tarhan Madencilik 465 milyar 50 milyon lira ile ihaleyi kazandı. Madencilik firmasının sahibi Mehmet Tarhan'ın uzun zamandır TKİ'nin müteahhiti olduğu öğrenildi.

Denize sıfır tesis için daha önce TKİ, Milli Emlak'a ait arsayı satın almak için öneride bulundu. 1994 yılında sadece arsa için 141 milyar lira, 1995 yılında ise yine sadece arsa için İşletme 225 milyar lira önerdi. Ancak Hazine'den onay alınamadığı için tesis İşletme'ya satılamadı.
Yeniden değerlendirme rakamlarına göre kurumun sadece arsası bu yıl 338 milyar 800 milyon lira değer taşıyor. Üzerindeki birinci sınıf ve yeşil alana sahip tatil köyünün değeri ise piyasa fiyatlarına göre oldukça yüksek. Çevredeki özel dubleks evlerin 70 - 80 bin Mark'tan satılmaya başladığı Didim TKİ Dinlenme ve Eğitim Tesisleri trilyonlar ederken hesaplamalara göre sadece 76 milyar liraya satılmış oldu. Böylece Tarhan Madencilik, sadece 16'sı dubleks 272 daire başına 280 milyon lira ödeyerek bütün bir tatil köyüne sahip oldu. Tesisdeki diğer tüm birimler de bedavaya satılmış oldu.

Tesisin 6'şar aylık devre mülkler olarak ve piyasa fiyatlarının çok altında kiralanması halinde bile yıllık 1 trilyonun üzerinde gelir getireceği hesaplanırken, TKİ kendi yaptırdığı tesislerden yılda 1 trilyon liraya yakın para kazanıyordu.
Bu arada tamamı TKİ'ye ait olan ve tesislerin yanında bulunan güneş enerjisi ve arıtma tesisleri de satılan tesislerle ortak kullanılacak. Bunun için yeni bir düzenleme de yapılmazken, Didim tesislerinin tüm sıcak suyunu da yine TKİ karşılayacak.