Ekonomi Demografik değişime karşı aile güçlenecek

Demografik değişime karşı aile güçlenecek

16.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin doğurganlık hızının, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1 seviyesinin altında olduğunu belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Bu durum sağlıktan ekonomiye, sosyal politikalardan çevre politikalarına kadar pek çok alanda değişimi ve riskleri beraberinde getiriyor. Demografik değişim ve dönüşüme karşı, aileyi güçlendirmek zorundayız” dedi.

Demografik değişime karşı aile güçlenecek

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı tanıtım töreninde konuşan Göktaş, “Doğurganlık hızının en düşük olduğu üç ilimiz Karabük, Zonguldak ve Bartın ile boşanma hızı en yüksek olan üç ilimiz İzmir, Antalya ve Karaman’da pilot uygulamalar gerçekleştireceğiz” dedi. Ailelerin temel ihtiyaçlarını gözeten ve birlikte vakit geçirmesini kolaylaştıran “aile dostu şehir” anlayışını yaygınlaştıracaklarını söyledi. Verilen bilgiye göre eylem planında hayata geçirilecek faaliyetlerin bir kısmı şöyle:

Haberin Devamı

- Mevcut hukuki düzenlemelerin aile ve dinamik nüfus yapısını etkileyen gelişmeler çerçevesinde gözden geçirilmesi sağlanacak.

- Aileye yönelik riskleri ve ailenin iyilik halini ölçen “Aile Endeksi” oluşturulacak.

- Esnek ve uzaktan çalışma modeli ile mahalle tipi kreşler gibi uygulamalarla aileler desteklenecek.

- İsteğe bağlı sigortalı olan ev kadınlarının sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak.

- Aile yapısı ve hanehalkı büyüklüğünü gözeten sosyal konut projeleri gerçekleştirilecek.