Ekonomi 386 bin istihdam tamam ihracat rekoruna ‘hazır’lar

386 bin istihdam tamam ihracat rekoruna ‘hazır’lar

25.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk hazır giyim sektörü 10 yılda aldığı 15 milyar TL’lik teşvikle 386 bin yeni istihdam yarattı. 2012’de başlatılan bölgesel teşvik uygulamasıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde önemli yatırımlar yapıldı. Anadolu, dev moda markalarının da üretim üssü oldu.

386 bin istihdam tamam ihracat rekoruna ‘hazır’lar

HANİFE BAŞ - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim firmalarının yaptıkları yatırımlarla küresel markaların üretim üssüne çevirdikleri Malatya’daki fabrikaları gazetecilerle ziyaret etti. Gültepe, Türkiye’yi moda sektöründe beşinci sıradan ilk üçe sokmayı hedeflediklerini belirterek, İstanbul’u moda merkezi ve Anadolu’yu üretim üssü yapma projelerine, teşvikli yatırımlarla hız verdiklerini söyledi. Gültepe, “10 yılda 15.2 milyar TL’lik teşvikli yatırımla 386 bin kişilik yeni istihdam yaratan sektör, bu yıl 19 milyar doların üzerinde ihracatla yeni bir rekora hazırlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Doğuya yatırımcı akını

Gültepe, teşvikli yatırımların 6.8 milyar TL’lik bölümünün 5. ve 6. bölgelere yapıldığını bildirirken, “Sektörün Anadolu’da en çok teşvikli yatırım yaptığı il 1.6 milyar TL ile Batman. Onu 934 milyon TL ile Malatya ve 823 milyon TL ile Diyarbakır izliyor” dedi.

Dünya markaları bize yöneldi’

Pandemi sürecinde tedarik zincirinin değiştiğine işaret eden Gültepe, Avrupalı markaların ihtiyaçlarını Çin ya da Güneydoğu Asya ülkeleri yerine yakın coğrafyalardan karşılama arayışının Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna da işaret ederek, şöyle konuştu:

“ABD’li markalardan da Türkiye’ye artan bir ilgi var. Sektör olarak 8 ayda 12 milyar 868 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl 19 milyar doları geçerek rekor bir ihracata imza atacağız.”

Haberin Devamı

386 bin istihdam tamam ihracat rekoruna ‘hazır’lar

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe'yle Malatya 1.OSB’de ünlü hazır giyim imalatçıları Mustafa Paşahan ve Urfi Akbalık'ın tesislerini gezdik.