Eğitim Kıymetli Evrak Nedir, Hangi Hakları İçerir? Kıymetli Evrak Türleri Nelerdir?

Kıymetli Evrak Nedir, Hangi Hakları İçerir? Kıymetli Evrak Türleri Nelerdir?

01.03.2022 - 16:39 | Son Güncellenme:

Kıymetli evrak kelimesi oldukça fazla karşılaşılmakta olan kelimeler arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından önem taşıyan ifadeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu bakımından kıymetli evrak kavramının ne anlama geldiğini öğrenebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kıymetli evrak nedir, hangi hakları içerir? Kıymetli evrak türleri nelerdir detayları ile derledik.

Kıymetli Evrak Nedir, Hangi Hakları İçerir Kıymetli Evrak Türleri Nelerdir

Kıymetli evrak kavramı çek, senet niteliğinde olan bir evrak olarak ifade edilebilmektedir. Aynı zamanda kıymetli evrak, değeri olan ve hak bildiren bir belge niteliğinde olduğu da bilinmektedir. Kıymetli evraklar aynı zamanda ticaret kanununda da yer almaktadır. Kıymetli evrak bir senet olarak da ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

 Kıymetli Evrak Nedir, Hangi Hakları İçerir?

 Kıymetli evrak, hakkın senede bağlı olduğu ve hakkın senetsiz olarak ileri sürülemediği ve devrinin mümkün olmadığı, içerdikleri hakkı temsil etmeleri bakımından bir değer ifade eden senetler olarak ifade edilebilir. Kıymetli evrak var olabilmesi için öncelikli olarak bir senet bulunması gerekmektedir. Kıymetli evrak, başkalarına devredilemeyen senetler olarak da bilinmektedir. Kıymetli evrakta hak ve senet iç içe geçmiş bir şekildedir. 

 Kıymetli Evrak Türleri Nelerdir?

 Kıymetli evrak türleri; poliçe, çek, bono, tahvil olarak ifade edilebilmektedir. Nama, hamiline ve emre yazılı olarak düzenlenebilmekte olan evrak türü olarak bilinmektedir. Genel olarak bakıldığında ise iki ana tür kıymetli evrak bulunmaktadır. Devredilebilmesi için ise senedin ciro olması şartının bulunduğunu ifade etmek mümkündür.