EkonomiEge Palas icradan satıldı taraflar kafa karıştırdı

Ege Palas icradan satıldı taraflar kafa karıştırdı

02.11.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

Ege Palas, dün 19.5 milyon TL’ye Açılım İnşaat’ın oldu. Ancak, İş Bankası’nın da yer aldığı ihalede tarafların söyledikleri kafa karıştırdı

Ege Palas icradan satıldı taraflar kafa karıştırdı

İzmir’in en büyük otelleri arasında yer alan ve Zorlu Ailesi’ne olan Ege Palas Oteli, dün icradan satışa çıkarıldı. Ankara merkezli Açılım İnşaat Ltd. Şti’ye 19 milyon 500 bin TL’ye satıldı. 15 dakikalık süreç boyunca Açılım İnşaat ile ihaleye alacaklı olarak giren İş Bankası arasında fiyatlar ciddi bir yükselişe geçti. İhalenin kazanan ismi Açılım İnşaat olurken, ihale sonucu açıklanır açıklanmaz Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, sonuçlara itiraz edip kanuni haklarını sonuna kadar kullanacaklarını vurguladı.
Ege Palas Oteli, dün İzmir 3’üncü İcra Dairesi’nde açık artırmayla satışa çıktı. Yaklaşık 10 milyon TL alacağından dolayı oteli satışa çıkaran İş Bankası avukatlarının da hazır bulunduğu ihale, saat 11.15’te başladı. İhaleye girme koşulunu yerine getiren beş şirketin avukatı da hazır bulundu.

İş Bankası, 12 milyonda çekildi
Daha önce 18 milyon 452 bin TL tahmini bedel ve ihaledeki başlangıç fiyatı olarak 11 milyon 110 bin TL rakamlarının açıklandığı ihale, İcra Müdürü’nün odasında gerçekleştirildi.
Giriş fiyatının ise 3 milyon 491 bin TL olan ihalenin süresi 15 dakika ile sınırlandı. Ve ihale bu süreçte de sonuçlandırıldı. İhaleye alacaklı giren İş Bankası hukukçuları, teklifleriyle fiyatın karşılıklı olarak artmasını sağlarken, 12 milyon TL’den sonra fiyat vermeyerek çekildiler.
İş Bankası hukukçularının çekilmesini takiben, ihale sürecindeki diğer isimler, Açılım İnşaat’ın avukatlarıyla yarışmaya başlayarak, fiyatı yükseltmeye devam etti. Ancak, kazanan taraf, 19 milyon 500 bin TL ile Açılım İnşaat oldu.


İHALEDE?TARAFLARIN TEPKİLERİ NE OLDU?



AÇILIM’IN SAHİBİ AÇIKLAMA YAPMADI
Satış sonrası Açılım İnşaat’ın sahibi işadamı Mehmet Yalçın açıklama yapmadan Adliye’den ayrılırken, borçlu ve alacaklı durumunda olan hukukçular, satışın bu kadar yüksek olmasını beklemediklerini, tahmini bedelin üzerinde satış olmasının çok iyi olduğunu ifade ettiler. Hukukçular, satışın KDV’den muaf olmasının beklenenin üzerinde fiyat oluşmasına yol açtığı görüşünde birleşti.

Haberin Devamı

İŞ BANKASI AVUKATLARI: UMDUĞUMUZUN ÜZERİNDE
İş Bankası’nın avukatları ise Finansal Yeniden Yapılandırma sistemi içinde yer alması nedeniyle satışın KDV’den muaf olarak yapıldığını, bunun ihaleye olan ilgiyi artırdığını söyledi.
İhalede tahmini bedelin üzerine çıkılmasının önemli bir başarı olduğunu söyleyen avukatlar, ihale öncesi satışın 15 milyon lira civarında gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, şu ifadeyi kullandılar: “Çıkan rakam, bizim umduğumuzun çok üzerinde gerçekleşmiştir.”

OTEL MÜDÜRÜ, ‘İŞLETME HAKKI BİZDE’ DEDİ
Ege Palas Genel Müdürü Sevda Zorlu ise otelin bina satışının yapıldığını, işletme hakkının kendilerine ait olduğunu vurguladı. Zorlu, “Ne müşterilerin ne çalışanların satış nedeniyle mağduriyeti söz konusu değil. İşin başındayız, aynı programla çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.



HOLDİNG BAŞKANI: SATIŞI DÜŞÜRECEĞİZ
Öte yandan Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, Ege Palas Oteli’nin satışına itiraz edeceklerini belirterek, “İtiraz ediyoruz, çünkü problem var. Satışın düşürülmesiyle ilgili hukuki haklarımızı kullanacağız. Prosedürde eksiklikler var. Bankayla görüşmelerimiz olumlu. İşlem başladığı için geri çekilemedi. Kanuni haklarımızın sonuna kadar geçerli. Satışın düşeceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.
Zorlu, daha önceki açıklamalarda İş Bankası yönetimine satışın geri alınması için teklif sunduklarını ve çözüm için uğraş verdiklerini, zaten borçları da düzenli olarak ödediklerini belirtmişti.


NEFES NEFESE 15 DAKİKA

- Ege Palas Oteli’ne ilk fiyatı, Ankara ve Elazığ’da merkezleri bulunan Açılım İnşaa verdi. Avukat Berrin Burcu Çoruh’un teklif ettiği rakam 11 milyon 115 bin TL oldu.

Haberin Devamı

- Elde edilen bilgilere göre, ihaleye alacaklı olarak giren İş Bankası hukukçuları da teklifleriyle fiyatın karşılıklı olarak artmasını sağladı. Ancak, İş Bankası avukatları, 12 milyon TL’den sonra ihaleye fiyat vermedi.

- En son, Açılım İnşaat’ın avukatı, 19 milyon 500 bin TL vererek ihalede son rakamı söyledi. Ege Palas Oteli, bu fiyatın üzerine çıkan olmayınca Açılım İnşaat’ın oldu.


ALAN TARAF KİM, SATILAN KİM?
AÇILIM GRUP: Açılım?Grup, kendini Ankara ve Elazığ merkezli bir şirket olarak nitelendiriyor. İnşaat, petrol, demiryolu, karayolu ve enerji santralleri alanlarında pek çok projeyi hayata geçiren şirket, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla gerçekleşen Kemalpaşa- Turgutlu arasındaki demiryolu bağlantı hattının da yüklenicisi olmuştu.
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, baraj, viyadük ve köprü çalışmaları da bulunan Açılım Grup, halen Malatya- Elazığ arasındaki yolların da beton asfaltlama işlerini yapıyor.

EGE PALAS: İzmir’in en büyük otelleri arasında yer alan Ege Palas Oteli, Mazhar Zorlu Holding bünyesinde kurulan en önemli yapı taşlarından birisi. Ege Palas Otel, 2003 yılında Kemal ve Nafiz Zorlu kardeşlerin işlerini ayırmasıyla Nafiz Zorlu’nun yönetimindeki şirketlerde kaldı.
Ege Palas, Kemal Zorlu yönetimindeki Ege Plast ve Ege Yıldız’ın İş Bankası’na ve taksitlendirmeye giren borçlarındaki ödeme aksaklıkları nedeniyle daha önce de ihaleye çıkarılmış, ancak ödemenin yapılması nedeniyle ihale gerçekleşmemişti.