11.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Engin Uğur Ağır
Ege’nin incisi Uşak’ta bir taraftan modern projeler üretiliyor, diğer taraftan da sahip olunan kültürel değerler gün yüzüne çıkarılıyor. Sosyal, kültürel ve ekonomik olarak her alanda yatırım yapmaya özen gösteren Belediye Başkanı Nurullah Cahan, şehri geliştirmeye ve büyütmeye devam ediyor. Belediye, dört yıl gibi kısa bir sürede uyguladığı çok sayıda projeyle yaşam standartlarını yukarıya çekmeyi başardı. Şehre girenleri farklı bir atmosfer karşılıyor, Uşak kabuğunu kırmış yeni yapısıyla ‘örnek bir kent’ izlenimi veriyor.
Örnek yatırımlar yapılıyor
Uşak Belediyesi, sosyal, kültürel ve sanatsal çalışmalarıyla da marka imajını sağlam temellere oturtuyor. Başkan Cahan, TOKİ ortaklığında 450 milyonluk projeyi hayata geçirerek sanayiden konut ve ticari alana dönüşümün sağlandığı ilk kentsel yenileme örneğini uyguladı.
Merkezdeki sıkışıklığı ortadan kaldıran bu dev yatırım; 1051 konut, 953 işyeri ve sosyal alanlarıyla 430 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi. 450 milyon liralık yatırımla hizmete sunulan, yatay mimarisiyle Türkiye’ye örnek olan sosyal ve kültürel yaşamı bir arada buluşturuyor. Merkezin kentteki ticari faaliyetlere önemli ölçüde katkı sağlayacak bir odak noktası olması öngörülüyor.
YEŞİL ALAN ARTIYOR
Uşak tarihindeki en önemli projeler arasında yer alan “Kentpark” ile şehrin merkezinde ömrünü tamamlamış binalar farklı bölgelere taşındı. Bu taşınmayla ortaya çıkan 110 bin metrekarelik alan, dev bir yeşil cennete dönüşütürülecek. Proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteğiyle şimdi son aşamaya geldi ve 2019 öncesi halkın kullanımına sunulacak. Başkan Nurullah Cahan, yaptıkları her işte şehre katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtiyor. Başkan Cahan, şehir merkezindeki kamu kurumlarının taşınmasıyla yoğunluğun dağıtıldığını, kurumların gittiği yerlere canlılık kazandırıldığını söyledi. Ayrıca Kalfa Korusu Projesi ile 120 bin metrekarelik dev bir sosyal alanın daha kente kazandırılacağını ifade etti.
CUMHURBAŞKANI'NDAN EKONOMİYE KATKI ÖDÜLÜ
Belediye şirketi UTAŞ vasıtasıyla şehir ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlanıyor. AK Parti Yerel Yönetimler Proje Yarışması’na Uşak Belediyesi’nin şirketi UTAŞ’ın faaliyetleriyle katılan Belediye Başkanı Nurullah Cahan, kent ekonomisine katkı dalında ödüle layık görüldü. Yüzde 99’u Uşak Belediyesi’ne ait olan UTAŞ Şirketi, bünyesinde bulunan fabrikalar, santraller, 305 araçlık makine parkı ve sosyal tesisleri aracılığıyla 1000’in üzerinde vatandaşa istihdam sağlıyor. UTAŞ’ın şehre olan ekonomik katkısı 4 yılda 1 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıkarıldı.
Festivallerle tanıtılıyor
Uşak Belediyesi, sosyal ve kültürel faaliyetlere verdiği desteklerle de ön plana çıkıyor. Geleneksel Esnaf Festivali, konser ve etkinliklerle renkli görüntülere sahne oluyor. Belediye Başkanı Nurullah Cahan, esnaf odaları başkanları ve çok sayıda Uşaklının katıldığı festival, kentte bayram coşkusu yaşattı.
Hamalı Yörük Şenliği
Kültürel özelliklerin öne çıkarıldığı bir başka festival ise Hamalı Yörükleri Yörük Şenliği oldu. Belediyenin katkıları ile bu sene 6’ncısı düzenlenen festivalde yörük kültürünün tanıtılması amaçlandı. Efeler ve yarenler diyarı Uşak, konserler, sergiler ve cirit gösterileri ile şenlendi. Yörük Beyi seçilen Belediye Başkanı Nurullah Cahan, festival boyunca yörüklerle ata bindi, tek tek çadırları ziyaret ederek vatandaşlarla kucaklaştı. Uşak Belediyesi, tiyatroya verdiği destek ve değeri, düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali ile taçlandırdı. Bu sene ikincisi düzenlenen festivale ilgi yoğundu.
Bir yıl içinde üç köprülü kavşak
Selçuklu, 15 Temmuz Şehit Mehmet Çetin ve Osmanlı köprülü kavşakları, kentte yaşanan trafik sorununu önemli ölçüde azalttı
Örnek projelerle her geçen gün kente yeni değerler katan Uşak Belediyesi, bir yıl gibi kısa bir sürede şehre bir köprülü kavşak daha kazandırdı. Selçuklu, 15 Temmuz Şehit Mehmet Çetin ve Osmanlı Köprülü kavşakları, Uşak’taki trafik sorununu en aza indirdi. Yapımı tamamlanan battı-çıktı’lar ve kavşaklar sayesinde kazaların çok olduğu ve trafik sıkışıklığı yaşanan bölgeler daha sakin bir hale getirildi. Ana yol üzerinde yarım saati geçen ulaşım süresi 5 dakikaya düşürüldü. Güvenli geçişe imkân sağlayan ve kente modern bir görünüm katan köprülü kavşaklarla şehirlerarası ve şehiriçi trafik birbirinden ayırıldı.
Üstgeçitte yeni çıta
Uşak’ın farklı bölgelerinde yayalara güvenli bir şekilde geçiş sağlayan modern üstgeçitlerin tamamlanmasıyla yayaların sorun yaşamadan karşıdan karşıya geçmesi planlanıyor. Geçitler, hem yayaların güvenliğini sağlıyor hem de şehre estetik bir hava kazandırıyor. Helezonlu yapısıyla ve tamamı Uşak Belediyesi bünyesinde üretilen yeni üstgeçitlerle temel ihtiyaçların bile farklı bir boyutla sunulduğunu belirten Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Üstgeçit ihtiyacını, Uşak’a yakışır biçimde karşılıyoruz. Yürüyen merdivenli, asansörlü üstgeçitler, kente farklı bir hava getirdi” dedi.
Üst üste ikinci kez şampiyon oldu
Uşakspor küllerinden doğdu
UTAŞ Uşakspor, üst üste ikinci şampiyonluğunu aldı. Geçmişte maddi imkânsızlıklar yüzünden kapısına kilit vurulan Uşakspor, UTAŞ aracılığıyla sponsor olan Uşak Belediyesi sayesinde küllerinden doğdu.
UTAŞ Uşakspor, 2. Lig’e yükseldi. Futbolcular, kent girişinde coşkuyla karşılandı. Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak’ı her spor alanında lider konuma getirmek istediklerini söyledi. Başkan Cahan, “Şehrimizde ulusal ve uluslararası alanlarda dereceler yakalayan pek çok sporcumuz var. Her kim şehri ve ülkesi için ter döküyorsa bizler onun yanındayız. Ata sporumuz cirite, karateye, tenise, voleybola, kısacası sporun her dalına belediye olarak destek oluyoruz” diye konuştu.
Mahalle Konakları can buldu
- Kadim bir gelenek olan Mahalle Konakları Uşak’ta yeniden can buluyor. Karaağaç, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz, Aybey ve Dikilitaş Mahalle Konakları vatandaşın hizmetine sunuldu.
- Kayaağıl Jeotermal Tesisi; bünyesinde barındırdığı 42 apart, market, restoran, sauna, tuz odası, aqua park ve çeşitli olanaklarıyla jeotermalin cazibe merkezi haline getirildi.
- Uşak Halısı, dünyaya tanıtıldı. Tarihte sarayları süsleyen Uşak Halısı, kurulan dokuma evinde daimi personel ve kursiyerlerle aslına uygun olarak ilmek ilmek dokunuyor.
- ‘Hoş geldin bebek’ projesi kapsamında yapılan ziyaretlerle bebeklere ilk hediye Uşak Belediyesi tarafından veriliyor.
Spora ve sanata teşvik
Uşak Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülen sanat çalışmaları, kenti bir adım öteye taşıyor. Uşak’ı Anadolu’nun kültür merkezlerinden biri haline getiren bu projeler, ülkemize yeni sanatçılar kazandırıyor. Belediye bünyesindeki sanat akademisi, şehir tiyatrosu ve mehter takımıyla sanata tam destek veriliyor. Birçok önemli sanatçı şehirde ağırlanırken, her yıl 1000’e yakın kursiyere farklı sanat dallarında eğitimler veriliyor. Uşak Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi ortaklığındaki resim kursları ise bu çalışmalardan birisi. Kurslar sayesinde Uşaklılar resim sanatının inceliklerini öğrenip kendi sanat eserlerini yaratma şansı yakalıyor. 8 kilometrelik bisiklet yolu açan belediye, bisikletli yaşamı özendiriyor.