Dünya Sonuç bildirisinde Kıbrıs çatlağı!

Sonuç bildirisinde Kıbrıs çatlağı!

19.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen olağanüstü AB Liderler Zirvesinin ilk gün oturumlarının ardından sonuç bildirisi yayımlandı.

Sonuç bildirisinde Kıbrıs çatlağı

Bildirinin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki bölümünde, “AB’nin, Doğu Akdeniz’de istikrarlı ve güvenli bir ortamda ve Türkiye ile işbirliğine ve karşılıklı yarara dayalı bir ilişkinin geliştirilmesinde stratejik çıkarı vardır” ifadesi yer aldı. Olumlu mesajların verildiği bildiride, “Türkiye’nin yapıcı katılımı, ortak raporda belirlenen çeşitli iş birliği alanlarında ilerleme sağlanmasına yardımcı olacaktır” denildi. AB Konseyi Başkanı Michel ise, “Türkiye ile olumlu yönde ilişkiler kurmak istiyoruz. İstikrarlı ilişkiler geliştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan Kıbrıs vurgusunun yapıldığı bildiride AB’nin Kıbrıs’ta BM öncülüğündeki sürecin tüm safhalarını uygun araçlarla destekleme konusunda aktif bir rol üstlenmeye de hazır olduğu ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı, bildiriye yönelik açıklamasında “AB’nin ülkemize ve küresel gelişmelere dair stratejik vizyon eksikliğinin yeni bir örneğidir” ifadelerinin kullanırken, “Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir” denildi.